Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na ogled idejna zasnova družbenega centra Lemberg pri Šmarju


V decembru prejšnjega leta je Miha Lorenčak na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani zagovarjal magistrsko delo z naslovom Idejna zasnova družbenega centra v nekdanji osnovni šoli in ureditve javnih prostorov v naselju Lemberg.

V nalogi se lemberški domačin ukvarja s prenovo in dozidavo nekdanje osnovne šole ter urejanjem javnih prostorov v Lembergu pri Šmarju.

Do nadaljnega je njegovo magistrsko delo na ogled v prostorih šmarske občinske uprave.

V izvlečku je avtor zapisal naslednje:

Magistrsko delo se ukvarja s prenovo in dozidavo nekdanje osnovne šole, ter urejanjem javnih prostorov v Lembergu pri Šmarju. Teoretično zgodovinska podlaga z analizami predstavlja glavno usmeritev za projektiranje družbenega centra in ureditev odprtih javnih površin. Skozi prostorske, zaznavne in programske analize primerja nekdanji trški ustroj z današnjim, nejasnim prostorskim stanjem. Odstre glavne probleme in zakrnelo okolje, raziskuje pa tudi še prisotne kvalitete trškega jedra in širšega naselja. Z izsledki raziskav trenutne prostorske situacije se upre predvsem na implementacijo novih posegov med obstoječe stavbno in naravno tkivo.

Kot osnovno vodilo razvoja izpostavi bogato snovno in nesnovno dediščino, na kateri osnuje tako projektni del naloge, kot tudi manjše intervencije na različnih lokacijah znotraj kraja. Izluščeni prostorski izseki gostijo nove posege in se odzivajo na mikrolokacijske značilnosti, trenutno uporabo in potrebe prihodnosti. Posegi poudarijo javni prostor in odnos do stavb, ter izboljšajo artikulacijo uporabnika s prostorom. Znotraj projektnega dela naloge se izpostavlja širša obdelava obstoječe stavbe nekdanje osnovne šole, ki kljub oslabljeni kulturni in programski strukturi, v kraju še vedno predstavlja stičišče občasnega dogajanja. Ta eminentna stavba je velik del krajevne dediščine in kot taka doživi arhitekturno in urbanistično prenovo. Družbeni center se z novim programskim konceptom in prizidkom osredotoča na vpeljavo različnih kolektivnih vsebin, ki pripomorejo k strukturni podobi kraja, ter predstavljajo dodatno osnovo za ponovni kulturni in turistični razvoj.

Če vas zanima več, si lahko preberete celotno magistrsko delo, kakor tudi prilogo

B.R., vir slik: OŠpJ