Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Katere so najpogostejše napake, ki jih storimo v zbirnih centrih za odpadke?


Na vzhodnem robu Šmarja pri Jelšah se pri čistilni napravi nahaja tudi zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov, ki je eden zbirnih centrov, ki jih na našem območju upravlja OKP, javno podjetje za komunalne storitve, d.o.o iz Rogaške Slatine. Na to tematiko se je z nami pogovarjal inženir varstva okolja in komunale, Peter Šturbej.

Če niste prepričani kako sortirati odpadke v zbirnem centru, vam pomaga pristojna oseba.

Kje je bil postavljen prvi OKP-jev zbirni center za odpadke na Kozjanskem ter kako dolgo že deluje zbirni center za odpadke v Šmarju pri Jelšah?

Prvi zbirni center je bil odprt v sklopu takrat še odprtega odlagališča v Tuncovcu pri Rogaški Slatini. V Šmarju pri Jelšah zbirni center za odpadke deluje od leta 2010.

Ob katerih dneh pride največ ljudi?

Čez teden je večja frekvenca občanov v popoldanskih urah, največji obisk zbirnega centra pa beležimo ob sobotah.

V Šmarju pri Jelšah je odprt od ponedeljka do petka med 10.00 in 18.30 uro, ob sredah med 11.00 in 18.30 uro ter v soboto med 8.00 in 13.30 uro

Imajo krajani uporabo zbirnega mesta popolnoma brezplačno?

Oddaja odpadkov je za gospodinjstva brezplačna, razen pri oddaji nekomunalnih odpadkov (azbestna kritina, gradbeni odpadki, folija bal…) se storitev zaračuna po veljavnem ceniku podjetja OKP.

Katere so najpogostejše napake, ki jih ljudje naredijo pri uporabi?

Občani najpogosteje v zbirni center pripeljejo nepravilno ločene odpadke.

Kaj z leti sami opažate, katerih odpadkov pripeljejo največ?

V sklopu zbirnih centrov opažamo, da uporabniki v večini pripeljejo kosovne odpadke (okna, sedežne garniture, razno pohištvo), večje količine kartonske embalaže ter večje gospodinjske aparate oziroma belo tehniko.

Veliko je takšnih odpadkov, ki jih lahko še ponovno uporabimo, zato skladno z načeli evropske direktive o odpadkih, kjer sta bistvena poudarka na preprečevanju nastajanja odpadkov in ponovni uporabi, še uporabne izdelke preusmerimo v proces ponovne uporabe.

V katerih krajih pod okriljem OKP se še nahajajo zbirni centri?

Zbirni centri delujejo še v Bistrici ob Sotli, Kozjem in v Pristavi pri Mestinju in Tuncovcu pri Rogaški Slatini.

Občani v zbirne centre velikokrat pripeljejo večje gospodinjske aparate.

Kakšna je prednost imeti zbirni center za odpadke v kraju?

Osnovni cilj zbirnih centrov je, da se občanom približa način zbiranja odpadkov, ki nastajajo v gospodinjstvih in ne gredo v zabojnike na domačem naslovu.  Tako se jim omogoči, da pravilno ločijo ločene frakcije komunalnih odpadkov. Krajani so z dostopnostjo zbirnih centrov zadovoljni in jih z veseljem tudi uporabljajo.

Ali v bližnji prihodnosti načrtujete kakšno novo lokacijo zbirnega centra odpadkov?

Zbirni centri v občinah ustanoviteljicah so vsekakor prednost za občane posameznih občin, saj lahko odpadke odložijo v bližini svojega doma in se ni treba voziti npr. v Tuncovec, da bi odložili odpadke. V prihodnjih letih načrtujemo izgradnjo čistilne naprave za čiščenje odpadnih voda na Grobelnem, v sklopu katere bo deloval tudi zbirni center. V sodelovanju z občino Kozje v prihodnje načrtujemo razširitev Zbirnega centra Kozje.

V galeriji si oglejte fotoutrinke iz šmarskega zbirnega centra za odpadke.