Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kozje v finalu najbolj razvojno prodornih občin


V finalu območja med Koroško in Posavjem za nagrado Zlati kamen se je letos znašla Občina Kozje. Gre za nagrado za razvojno najprodornejše lokalne skupnosti.

Zlati kamen je sistem za spodbujanje in spremljanje razvoja na ravni lokalne samouprave. To priznanje po besedah organizatorjev, podjetij SBR in Planet GV, meri na tisto, čemur so lokalne skupnosti namenjene: zagotavljanju pogojev za dobro življenje.

Ob Kozjem je v območnem finalu še Občina Mislinja. Slovenija je sicer razdeljena na štiri območja, nagrade zmagovalcem pa bodo podelili konec februarja.

Za Občino Kozje so organizatorji zapisali naslednje: Razvoj Kozjega zaznamuje skrb za tudi najmanjše podrobnosti, ki pa jih znajo umeščati v širši strateški koncept.

Več priznanj že na našem območju

V preteklosti je Zlati kamen prejela Občina Podčetrtek, in sicer leta 2017.

Občina Šmarje pri Jelšah je Zlati kamen prejela leta 2019.

Lani je Občina Rogaška Slatina prejela srebrni znak razvojne odličnosti.

Poglobljena analiza vseh občin

Od letošnjega leta v izboru upoštevajo 54 različnih kazalnikov. Izbor avtomatično vključuje vse občine. Občina prejme priznanje, če jo med najboljše uvrsti neodvisna analiza in strokovni svet.

Proces analize občin poteka v več fazah. Vključuje pregled kvantitativnih kazalnikov, ki so vključeni v indeks ISSO – Informacijski sistem slovenskih občin. Sem spadajo vsi javno dostopni podatki (AJPES, proračuni, ipd.).

Naslednji korak je kvalitativna analiza občin, kjer razčlenjujemo vrsto »mehkih« dejavnikov od razvitosti strateškega upravljanja občine, prek transparentnosti delovanja uprave do vključenosti občanov v sprejemanje temeljnih odločitev in aktivnosti lokalne skupnosti na različnih področjih, pomembnih za kakovost življenja v kraju. V zadnji fazi še vsebinsko pregledajo ključne projekte občine.

B.R.; na sliki priznanje Zlati kamen v fizični obliki