Ministrstvo za zdravje napotnic ZD Šentjur ni izbrisalo, v Splošni bolnišnici Celje obseg izbrisa še ugotavljajo

9. 11. 2022 17:07

Slovensko javnost pretresa ugotovitev, da je pri brisanju napotnic pacientov, ki niso prišli na zdravstveni pregled ali se opravičili, prišlo tudi do izbrisa veljavnih napotnic.

Predstavniki Ministrstva za zdravje, kjer se je izbris zgodil, so danes povedali, da je težava pri skupno 5.977 napotnicah od skupno skoraj 300 tisoč.

Koliko od teh je bilo izbrisanih v Splošni bolnišnici Celje, vodstvo bolnice uradno še ne sporoča. Je pa RTV Slovenija poročala, da v celjski bolnišnici predvidevajo, da je z njihovih seznamov izginilo več kot sto naročenih pacientov, pri čemer po besedah v.d. direktorice direktorata za digitalizacijo v zdravstvu, Alenke Kolar, največ izbrisanih pri rentgenu prsnega koša.

Iz ZD Šentjur so nam na naše poizvedovanje sporočili, da pri njih ni izbrisanih napotnic, iz ZD Šmarja pa nam do objave članke informacije niso posredovali.

Težave so nastale, ko so po dveh letih in pol na Ministrstvu za zdravje ponovno zaganjali centralni sistem naročanja, ki so ga marca 2020 zaradi dogodkov v zvezi s koronavirusom ustavili.

10. oktobra so to storitev ponovno zagnali in hkrati pozvali vse izvajalce zdravstvenih storitev, naj preverijo, če vse deluje. Najprej pripomb ni bilo, potem pa so začele prihajati informacije o neskladjih v sistemu. Problem je nastal v primeru tako imenovanih trajnih napotnic, ki veljajo za več terminov.

V sistem se vsak mesec vnese pol milijona novih napotnic, ki jih vnašajo preko osmih različnih aplikacij, tako da so različne težave neredke. Prav tako Zakon o pacientovih pravicah nalaga, kdaj je posamezno napotnico treba izbrisati.

Kdaj se brišejo napotnice

Ko bolnik dobi napotnico za pregled, je na njej šifra, ki je vezana na določen termin pregleda. Zakon o pravi, da se mora bolnik opravičiti, če ne more priti na naročen termin. Za to ima čas še 30 dnič, če tega ne stori, se termin in napotnica izbrišeta.

Po pregledu izvajalec zaključi obravnavo in v e-sistem sporoči, da je bolnik pregledan. Če izvajalec tega v e-sistem ne sporoči, je v sistemu ta napotnica še vedno evidentirana, kljub temu da je pregled že opravljen. To je lahko razlog, ko nastanejo neskladja.

Veliko več neskladij se pojavi, ko se bolnik prenaroči, izvajalec pa njegove šifre termina ne spremeni na prihodnji termin, temeč vpiše novega. Stara napotnica vseeno ostane v sistemu. Takšnih napotnic je bila velika večina od 294 tisočih, ki so jih izbrisali pred enim mesecem.

Skupno število neopravljenih pregledov v preteklosti naj bi znašalo skoraj štiri milijone. Kot je na današnji konferenci za medije dejala predstavnica ministrstva Alenka Kolar, izvajalci termine večkrat zadržujejo, saj bolnikov ne morejo naročiti, ker niso znani urniki in bi bilo potrebno nenehno prenaročanje.

Na konferenci so med drugim omenili, da je bila največkrat odpovedana storitev rentgen prsnega koša, kar se je zgodilo 1888-krat, vendar za to vrsto storitev praktično ni čakalne dobe. Največ odpovedi ima Splošna bolnišnica Celje, in sicer šestino od prej omenjene številke, so povedali na današnji konferenci.

Kaj pravijo v SBC

Iz Splošne bolnišnice Celje smo prejeli naslednji odgovor, ki ga navajamo v celoti:

Oktobra 2022 nas je Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije obvestilo, da je zaradi vklopa storitve »Preverjanje veljavnosti neizkoriščenih napotnic in njihov preklic po 30 dneh« v sistemu eNaročanje prišlo do izbrisa terminov zdravstvenih storitev, ki segajo tako v preteklo obdobje (leto 2020, 2021, 2022 – čas epidemije SARS-CoV-19) kot tudi tistih, ki so v čakalnih seznamih letošnjega in prihodnjih let. Programske hiše, med njimi tudi naša, to je SRC Infonet, skupaj z MZ in NIJZ iščejo rešitev tega problema. Razlogov, zakaj so določena naročila ostala nezaključena in zato izbrisana, je namreč več. Med njimi tudi nova verzija V3 eNaročanja, ki pred vklopom 1. 10. 2022, pri nas izvajalcih ni bila testno preizkušena.

O številu pacientov z neupravičeno izbrisano napotnico v tem trenutku ne moremo govoriti. Iz števila izbrisanih terminov namreč ne moremo sklepati števila pacientov, saj imajo nekateri pacienti s kronično boleznijo več let veljavne napotnice in veliko število terminov za zdravstvene storitve, razpisane za čas veljavnosti te napotnice.

Od obvestila naprej v bolnišnici intenzivno pregledujemo čakalne sezname in iščemo paciente, ki jim je bila zdravstvena storitev oz. napotnica neupravičeno zaključena. Pregledujejo se čakalni seznami vseh bolnišničnih oddelkov, saj je do takšnega izbrisa lahko prišlo pri vseh vrstah zdravstvenih storitev.

Za paciente pri katerih bomo ugotovili neupravičeno zaključitev napotnice, ki bi sicer morala biti še naprej veljavna, bomo poskusili izdajo nove napotnice dogovoriti neposredno z njihovimi izbranimi osebnimi zdravniki.

Kako je v naših krajih

Iz Zdravstvenega doma Šentjur so nam sporočili, da pri njih niso zaznali nepravilnosti. Iz ZD Šmarje pri Jelšah informacijo še čakamo.

B.R.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X