Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarčana Tajda in Tadej Mavsar državna prvaka v karate katah


V soboto, 12. novembra, je v Slovenskih Konjicah potekalo Mladinsko državno prvenstvo v karateju do 21 let. Na njega se je na prejšnjih treh pokalnih tekmah uvrstilo 343 slovenskih karateistov iz 49 različnih klubov po Sloveniji. Med njimi sta bila tudi Šmarčana Tajda in Tadej Mavsar, člana Karate kluba Seki iz Slovenskih Konjic, ki je bil skupaj s Karate zvezo Slovenije tudi organizator tekmovanja.

Oba sta letošnja zmagovalca vseh treh pokalnih tekem, Tajda v katah, Tadej pa v katah in borbah, zato so bila pričakovanja upravičena. A državno prvenstvo je specifična tekma, ki večkrat postreže s presenečenji.

V kategoriji ‘U10 kata malčki’ je pričel Tadej in je bil prvi krog prost. V polfinalu se mu je sicer pripetila napaka, a je kata kot celota bila po mnenju sodnikov vseeno boljša od nasprotnika iz Brežic. V finalu je Tadeju nasproti stal Mariborčan. Tokrat je Tadej peto šolsko kato izvedel kot po učbeniku in slavil s 5:0. Mladi karateist je tako že drugo leto zapored postal državni prvak v katah.

Kakšno uro kasneje je Tadej že imel svoj naslednji nastop v borbah. Tudi tokrat je pričel v polfinalu, proti znanemu Velenjčanu. V dvoboju sta bila oba ves čas zelo pazljiva in še 3 sekunde do izteka časa je bilo 0:0. Potem pa je nastopil trenutek nepazljivosti, ko je Tadej mislil, da je boj začasno zaustavljen zadostoval, da je Velenjčan povedel z minimalno razliko 1:0. V zadnjih 3 sekundah Tadeju žal ni uspelo. Tako je Tadej letos ponovil rezultat iz leta 2021: zlato v katah, bron v borbah, kar je letos uspelo le še enemu karateistu in tudi ta je iz področja Kozjanskega.

Tajda v preteklih letih še nikoli ni bila državna prvakinja posamično. Je pa stopnjevala uvrstitve. Leta 2018 je bila osma, leta 2019 je bila peta in leta 2021 je bila vice-prvakinja med deklicami. V letu 2020 državno prvenstvo ni bilo izvedeno. V soboto je tekmovala v kategoriji ‘U14 kata mlajše kadetinje’. V osmini finala se je srečala z odlično tekmovalko, nekoč že državno prvakinjo, s katero sta si nekoč tudi delili klub. Tajda se ni dala zmesti, opravila je z odliko oz. 5:0. V četrtfinalu je žreb Tajdi namenil predstavnico največjega slovenskega karate kluba iz Kranja. Tudi ta dvoboj je Tajda dobila s 5:0. Sledil je dvoboj za vstop v finale. Tajdi je nasproti stala Ljubljančanka, s katero je v reprezentančni ekipi letos junija v Beogradu postala ekipna balkanska prvakinja. Obe sta si želeli finale, a sodniki so zopet Tajdi dali vsej 5 zastavic. Tako je Tajda prišla v finale, ki je bil ponovitev finala 3. pokalne tekme iz začetka oktobra. Članica Karate kluba Črnomelj je nastopila prva. Takoj za njo pa Tajda, ki je sicer naredila manjšo napako, a so sodniki s 3:2 vseeno za državno prvakinjo razglasili Tajdo. Poleg tega je letos še skupna pokalna zmagovalka in ekipna državna ter balkanska prvakinja.

Do konca leta sledita še dve mednarodni domači tekmi, naslednji vikend v Ljubljani in 3. 12. 2022 v Trbovljah Za čisti zaključek sezone pa se bo Tajda (Tadej je še premlad) prvič udeležila še tekme svetovne lige v Benetkah.