Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Sestavi novih občinskih svetov v Šentjurju in Dobju


Na včerajšnji lokalnih volitvah je v Šentjurju za položaj župana prepričljivo slavil mag. Marko Diaci, ki bo nastopil četrti mandat, saj je zbral 71 % glasov. Edina konkurentka je tokrat bila Jelka Godec, ki tako ostaja v Državnem zboru.

Šentjurski občinski svet sestavlja 26 svetnikov, tokrat pa jih je volilo 54 % volilnih upravičencev, kar je dobro desetino več kot je znašal povprečni odziv na državni ravni (47,5 %). V novem sklicu je najbolj opazno zmanjšanje zastopanosti županove liste, močnejša je SDS. V prejšnjem sklicu je bilo 12 žensk, v novem sklicu 10. To se bo popravilo, ko bo potrjen nov županski mandat, saj bo Diacija v svetu nadomestila Mojca Kolar.

Sestava Občinskega sveta Občine Šentjur 2022-2026

Županova lista – Gibanje za občino Šentjur – 10 mandatov (prej 13): mag. Marko Diaci, Silva Koželj, Klemen Grdina, Mojca Tomažin, Vladimir Belina, Slavko Špur, Breda Županc, Franci Štrajhar, Boris Belej, Anton Špan (preferenčni glasovi).

Slovenska demokratska stranka – 8 mandatov (prej 6): Lovro Perčič, Aleksandra Šuster Močnik, Jelka Godec, Klemen Mastnak, Martina Kroflič, Zdravko Hribernik, Nataša Kovač, Marko Selič.

Gibanje Svoboda – 3 mandati: Peter Jevšinek, Boštjan Lipnik, Peter Žibret.

Slovenska ljudska stranka – 2 mandata (prej 1): Mihaela Rožej, Anton Maček.

DeSUS – 1 mandat (prej 1): Matilda Kočar.

Nova Slovenija – 1 mandat (prej 1): Cirila Lavbič.

Socialni demokrati – 1 mandat (prej 1): Polona Bajt.

Iz občinskega sveta je izpadla Slovenska nacionalna stranka, ki je imela enega svetnika. V prejšnjem sklicu je bila tudi SMC z dvema svetniškima mandatoma, na teh volitvah pa pod novim imenom Konkretno ni vložila liste kandidatov.

§

V Dobju je bil edini županski kandidat Franc Leskovšek, ki je z 71 leti tudi najstarejši župan v državi. Najmanjši občini na našem območju načeluje od leta 2010.

V 7-članski občinski svet se voli po večinskem sistemu. Prejšnji sklic je premogel dve ženski, tako je tudi tokrat. Na volitve je prišlo 42 % volilnih upravičencev, dobra desetina manj kot je tokratno slovensko povprečje.

Sestava Občinskega sveta Občine Dobje 2022-2026

Podčrtani so svetniki, ki so ohranili mandat.

Mag. Natalija Plemenitaš in skupina volivcev – 3 mandati: mag. Natalija Plemenitaš Fuchs (prej SD), Mateja Rajh Jager, Simon Hebar.

Nova Slovenija – 2 mandata (prej 1): mag. Božidar Žibret, Janez Leskovšek

Slovenska ljudska stranka – 2 mandata (prej 3): Franc Leskovšek ml., Branko Uduč

V občinskem svetu ni več zastopane Slovenske demokratske stranke, ki je imela dve svetniški mesti.

*vsi rezultati so neuradni