Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predstavljena nova strategija razvoja turizma, s katero se Šmarju obeta turistični razcvet


FOTO: Matic Javornik

Na Martinovo nedeljo se je ob šmarski vinski kleti odvil dogodek Pozdrav mlademu vinu, kjer je bilo blagoslovljeno letos pridelano vino, prisotni pa so se lahko pozabavali ob glasbi, pijači ter jedači. V istem času pa je v prostorih šmarske vinske kleti stekla novinarska konferenca Zavoda za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah, kjer so predstavili svojo strategijo razvoja turizma v naslednjih letih.

Na zavodu so si zadali ambiciozno strategijo oživitve turizma v občini, ki bo po besedah direktorja Gregorja Krajnca temeljila na treh stebrih. Prvi je vinski in kulinarični turizem, drugi je kulturna in naravna dediščina ter umetnost, tretji pa aktivnosti in doživetja na prostem. Večina šmarskega turizma se naj bi tematsko razvijala po teh treh stebrih, odličen primerek turizma v prvem stebru je prav včerajšnji dogodek Pozdrav mlademu vinu. Turizem, ki spada pod drugi steber, se bo razvijal na lokacijah kot so cerkev na Sladki Gori, cerkev sv. Roka, Muzej baroka, srednjeveški Lemberg in druge. Odličen primer turizma tretjega stebra pa je novo footgolf igrišče v okolici Jelšingrada.

Direktor zavoda za turizem, šport in mladino je na konferenci s ponosom dodal še, da bo zavod prevzel vodenje Turistično informacijskega centra. TIC bo najprej zaživel v omejeni obliki in sicer tako, da bo v okviru delovnega časa neprestano na voljo telefonska linija, kamor se bodo lahko turisti obrnili, če bodo potrebovali dodatne informacije. V naslednjem letu pa bo TIC pridobil še svoj fizični prostor v sobi Skazove hiše, kamor se bodo lahko zglasili vsi nadobudni turisti, željni več informacij.

Z zadanimi konkretnimi cilji turizem v občini čaka svetla prihodnost

Uspešna strategija pa prav tako potrebuje zastavljene merljive cilje, zato so si na zavodu te zadali v obliki zaželenega povečanja števila prihodov turistov v prihodnjih letih. Tako bi radi vsako leto do leta 2027 za 8-12 % povečali število prihodov turistov, število nočitev, število nastanitvenih obratov ter prihodke občine iz naslova turistične takse. S tem bi se do leta 2027 iz 17 na 26 povečalo število prenočitvenih obratov, število prihodov turistov pa si želijo iz okoli 1.900 povečati na 3.300.

Poleg obstoječih dogodkov, kot je npr. Rokov tek, Šmargo pohod, Čili festival ter mnogo drugih, pa želijo izvesti tudi nove. V prihodnjih letih bo v kraju možno obiskati Šmarski advent z alejo lučk, odvil se bo vinski abonma v Šmarski vinski kleti, srečevale se bodo vinske kraljice in kralji regije Alpe-Adria, odvil se bo mednarodni kulturno-umetniški teden v Lembergu ter še mnogo več dogodkov.

Ob uspešni izvedbi turistične strategije se Šmarju in okoliškim krajem obeta turističen razcvet, kar lahko temeljito izboljša razvitost občine ter kakovost življenja v njej.

D. K.