Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kaj o rezultatih volitev pravijo zmagovalci in poraženci v občinah Kozje, Rogaška Slatina, Šentjur in Šmarje pri Jelšah


Vse občine Kozjanskega in Obsotelja so svoje župane dobile že v prvem krogu, na vse županske stolčke pa so ponovno sedli že obstoječi župani.

Na Kozjansko.info smo zbrali odzive zmagovalcev in poražencev lokalnih volitev v občinah KiO. Predstavljamo komentarje kandidatov občin Kozje, Rogaška Slatina, Šentjur in Šmarje pri Jelšah. V prvem prispevku smo že zbrali komentarje kandidatov ostalih štirih občin Kozjanskega in Obsotelja. Te si lahko preberete tukaj.

Kozje:

V Kozjem so lahko volivci izbirali le eno kandidatko, Milenco Krajnc. V občini so zabeležili 37,73-odstotno volilno udeležbo, ob tem pa je za županjo glasovalo 919 ljudi. V občinskem svetu sta največ mandatov dobili SDS ter NSi, prva je dobila tri, druga pa dva.

Županja občine Kozje Milenca Krajnc je povedala, da je zelo zadovoljna s sestavo občinskega sveta. “V občini Kozje imamo večinski sistem volitev, kar pomeni da so občinski svetniki in svetnice voljeni neposredno z imenom in priimkom. Moram reči, da sem z občinskim svetom izjemno zadovoljna. Verjamem, da bodo pred svoje cilje zagotovo postavili razvoj celotne občine in dajali prednost številnim projektom, ki so že v fazi izvedbe, pa tudi tistim, ki se bodo še začeli izvajati. Moram povedati, da je občinski proračun za leto 2023 že sprejet in je izjemno investicijsko naravnan. Od osmih milijonov odhodkov predstavljajo investicije kar dobrih 60 odstotkov odhodkov. Verjamem, da nam bo s skupnim sodelovanjem tudi uspelo vse te projekte realizirati.”

Kozje je ena izmed občin, kjer je bila volilna udeležba precej nizka, na volitve je namreč prišlo samo dobrih 37 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Županja je ob tem povedala: “Verjetno je to rezultat tudi tega, da sem bila edina kandidatka za županjo. Prav tako pa je za nami veliko zaporednih volilnih nedelj in verjamem da je tudi to vplivalo na število volivk in volivcev.”

Za konec se je županja še zahvalila volivcem in volivkam za vsak glas. Čestitala je tudi izvoljenim članom in članicam svetov krajevnih skupnosti, občinskega sveta in županom sosednjih občin.

Rogaška Slatina:

Rogaška Slatina je bila edina občina Kozjanskega in Obsotelja, kjer so se za županski stolček potegovali trije kandidati. Zraven mag. Branka Kidriča sta kandidirala še Robert Reich ter Albin Šrimpf. Na koncu je s 64,14 odstotki glasov v prvem krogu zmagal Kidrič, drugouvrščeni Reich pa je pridobil 26,07 odstotkov glasov. Volilna udeležba je bila 42,53-odstotna.

Mag. Branko Kidrič je seveda zadovoljen z rezultati volitev, ob tem pa kot zmagovalni faktor izpostavlja neposreden pristop do volivcev ter ambiciozno zastavljen konkreten program s projekti. “Menim, da je bila celotna predvolilna kampanja korektna. Volivci so prepoznali moj neposreden pristop do njih skozi številna srečanja. Predvsem pa ocenjujem, da je na rezultat pomembno vplival ambiciozno zastavljen konkreten program s projekti na področju celotne občine.”

Ob žačetku novega mandata si župan želi še naprejšnjega sodelovanja s svetniki občinskega sveta. “V Občinski svet se je uvrstilo kar 9 predstavnikov strank oziroma list, kar je po mojem mnenju kar veliko. Želim si sodelovanja z vsemi strankami in listami oziroma vsemi člani Občinskega sveta. Vsem, ki so bili izvoljeni, iskreno čestitam.”

Kot so že izrazili nekateri drugi, je po Kidričevem mnenju nizka volilna udeležba predvsem prenasičenost z volitvenimi nedeljami v zadnjem obdobju. “Volilna udeležba v Rogaški Slatini je z 42,69 % nižja kot pred štirimi leti. Sicer pa je na letošnjih volitvah trend upadanja viden tudi na nivoju celotne države, kjer je zabeležena nekaj več kot 47 % volilna udeležba. Težko je reči, kaj vse je vplivalo na rezultate. Menim pa, da je eden izmed njih prav gotovo prenasičenost z odhodom na volišča v zelo kratkem času.”

Drugouvrščeni Robert Reich je po koncu volitev zahvalil volivkam in volivcem za vso podporo. “Zahvalil pa se bi tudi svoji ekipi, ki je res trdo garala ter srčno delala za kampanjo. Res smo vložili srce in dušo v to. Nenazadnje pa seveda čestitke gospodu Kidriču za ponovno izvolitev.”

Kljub rezultatom pa je Reich z izvedbo svoje kampanije zadovoljen. “Morate vedeti, da smo imeli zelo omejena finančna sredstva. Delali smo v svojem času in prostovoljno.” Je pa Reich kot svetnik prišel v občinski svet. Meni, da bo z novim občinskim svetom možno sodelovati. “Delali bomo v dobro Rogaške.”

Šentjur:

V Šentjurju se je na županskih volitvah odvil boj med mag. Markom Diacijem ter Jelko Godec. Ob 54,37-odstotni udeležbi je z več kot 70-odstotno podporo na županskem stolčku ostal mag. Marko Diaci.

Župana občine Šentjur mag. Marka Diacija veseli, da so ljudje prepoznali rezultate dolgoletnega dela ter prizadevanja v smer razvoja celotne občine. “Vsem občankam in občanom, volivkam in volivcem, se zahvaljujem za udeležbo na volitvah in visoko podporo. Kandidatura, tako za župana, kot za občinski svet, torej Županovo listo – Gibanja za Občino Šentjur, je temeljila na opravljenem delu, številnih izvedenih investicijah in na Dolgoročnem razvojnem programu Občine Šentjur 2022 – 2030, katerega smo sprejemali v sodelovanju s celotno skupnostjo in vsemi zainteresiranimi. Veseli me in v čast mi je, da so ljudje prepoznali rezultate dolgoletnega dela, prizadevanja v smer razvoja vseh krajevnih skupnosti in celotne občine, ter si obetam dobrih projektov ter sodelovanja v prihodnosti.”

Ob tem pa verjame, da bodo z na novo sestavljenim občinskim svetom kos vsem izzivom v naslednjem mandatu. “Članice in člane občinskega sveta so izglasovali naše občanke in občani, verjamem, da bo sodelovanje zelo dobro, predvsem pa konstruktivno. Vsakdo, ki ima v mislih dobrobit vse občine, je dobrodošel sogovornik. Čaka nas veliko izzivov, v katerih se bomo kmalu preizkusili, verjamem, da bom pri tem uspešni in racionalni.”

Šmarje pri Jelšah:

V občini Šmarje pri Jelšah je za župana kandidiral samo Matija Čakš, ki je ob 36,97 odstotni volilni udeležbi dobil natanko 3.000 glasov. V občinskem svetu so po štiri mandate dobile lista Jelša za razvoj, lista Naša občina Šmarje ter SDS.

Ob koncu volitev je župan Šmarja pri Jelšah Matija Čakš povedal, da je zadovoljen s sestavo občinskega sveta. “Z izvoljenim občinskim svetom sem zelo zadovoljen. Župan tako ali tako nima vpliva na sestavo občinskega sveta, ta je namreč volja ljudi in kar so ljudje izvolili, je tudi prav. Moja naloga kot župan pa je, da znam z vsemi ljudmi sodelovati, kajti delamo za skupno dobro. Jaz moram delovati tako, da bo občinski svet povezan in bo delal res kot eno.

Komentiral pa je tudi zelo nizko volilno udeležbo v občini Šmarje pri Jelšah, ki je znašala le slabih 37 odstotkov. “Nizka volilna udeležba je žal postala šmarska tradicija, kar mislim da ni prav. Volitve so pravica in dolžnost vsakega krajana, občana in državljana. Mislim da bi morali na volitve gledati z večjo resnostjo, kot sedaj.

D. K.