Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ponekod po Kozjanskem in Obsotelju že znani župani. Kdo so kandidati po občinah?


Iztekel se je rok za oddajo uradnih kandidatur za župane in člane občinskih svetov, v nekaterih občinah pa tudi člane krajevnih, vaških oziroma četrtnih skupnosti.

Kandidati se bodo za svoje mesto v lokalni politiki potegovali na lokalnih volitvah, ki bodo v nedeljo, 20. novembra 2022, morebitni drugi krog volitev župana, kjer bo to potrebno, pa 4. decembra.   

Roki za volilna opravila za izvedbo volitev županov in občinskih svetnikov so začela teči 5. septembra. Politične stranke pa so lahko kandidate za lokalne volitve določili do 20. oktobra, kar je bil tudi skrajni rok za zbiranje podpore skupin volivcev in vlaganje kandidatur. S tem so znana tudi imena kandidatov, ki se bodo za županske stolčke potegovala v občinah Kozjanskega in Obsotelja.

Občina Bistrica ob Sotli:

V Bistrici ob Sotli se bosta za županski stolček potegovala aktualni župan Franjo Debelak in Robert Žučko. Franjo Debelak je imel na lokalnih volitvah leta 2018 eno protikandidatko. V prvem krogu je slavil z 62,66 % prejetih glasov.

Občina Dobje:

V občini Dobje se bo kljub namigovanjem, da bi se utegnil upokojiti, potegoval aktualni župan Franc Laskovšek. Na lokalnih volitvah leta 2018 ni imel protikandidata.

Občina Kozje:

Občino Kozje bo tudi v naslednjem mandatu vodila aktualna županja Milenca Krajnc, ki tokrat nima protikandidatov. To bo njen tretji mandat na čelu občine. Na lokalnih volitvah leta 2018 je zmagala že v prvem krogu. Prejela je 51,76 % in premagala oba protikandidata.

Občina Podčetrtek:

Peter Misja še petič zapored ne bo imel protikandidata in bo ob koncu novega mandata zakorakal že v tretje desetletje vodenja občine Podčetrtek. Prvič je namreč županski stolček zasedel na nadomestnih volitvah leta 2005, potem ko je odstopil do takrat edini župan Podčetrtka Marjan Drofenik. Leta 2005 so Misji nasproti stali kar štirje kandidati, Misja pa je v drugem krogu s 66 % prepričljivo premagal Srečka Gobca. Na vseh naslednjih rednih volitvah ni imel več protikandidatov. Na lokalnih volitvah 2018 mu je podporo na volišče prišlo izkazati 1274 volilnih upravičencev.

Občina Rogaška Slatina:

Na tokratnih lokalnih volitvah se tudi v Rogaški Slatini obeta zanimiv županski troboj. Nasproti si bodo stali aktualni župan mag. Branko Kidrič, ki se bo potegoval za že svoj osmi mandat, Albin Šrimpf in Robert Reich. Kidrič bi z novo izvolitvijo v drugi polovici naslednjega mandata vstopil že v svoje četrto desetletje vodenja občine. Aktualni župan je na lokalnih volitvah leta 2018 slavil že v prvem krogu, vendar mu je takrat nasproti stala le ena kandidatka, in sicer Andrejka Flucher. Zmagal je z 58,87 % prejetih glasov.

Občina Rogatec:

V Rogatcu se bosta za županski stolček potegovala aktualni župan Martin Mikolič in občinski svetnik Občine Rogatec Fredi Ferčec. Mikolič je na lokalnih volitvah leta 2018 slavil že v prvem krogu, ko je prejel 52,24 % glasov in tako premagal kar tri protikandidate.

Občina Šentjur:

V Šentjurju bo za izvolitev župana potreben samo en krog, saj sta kandidaturo oddala le dva kandidata. Obeta se zanimiv dvoboj med aktualnim županom mag. Markom Diacijem in poslanko SDS Jelko Godec. Diaci je na lokalnih volitvah leta 2018 že v prvem krogu prepričljivo premagal vse štiri protikandidate in slavil s 77,77 % prejetih glasov. Godčeva se v tekmo za županski stolček podaja na krilih odličnega rezultata na letošnjih parlamentarnih volitvah, ko je v Šentjurju dobila 4.320 oz. 35,70 % vseh oddanih glasov.

Občina Šmarje pri Jelšah:

Tudi aktualni župan Šmarja pri Jelšah Matija Čakš, ki je kandidaturo napovedal že poleti, na tokratnih volitvah ne bo imel nobenega protikandidata. Tako je že znano, da bo dobil še drugi mandat na čelu šmarske občine. Na lokalnih volitvah leta 2018 je v drugem krogu prepričljivo, s 67,3 % premagal Davida Stupico.

Sezname kandidatov po slovenskih občinah najdete tukaj.

B.S.