Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Za obnovo planinskega doma na Resevni tudi četrt milijona občinskih sredstev. Dve fazi bosta končani do jeseni


Potem ko se je marca letos že začela prva gradbena dela v sklopu obnove planinskega doma na Resevni, o čemer smo pisali tukaj, je del sredstev za obnovo zagotovila tudi Občina Šentjur. Župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci in predsednik Planinskega društva Šentjur Peter Jevšnik sta tako pred dnevi še s podpisi potrdila sporazum o sofinanciranju prenove planinskega doma na Resevni.

Planinsko društvo Šentjur je na razpisih za prenovo že pridobilo nepovratna državna in evropska sredstva v višini 108.000 evrov, medtem ko stroški celotne prenove znašajo skupno več kot 400.000 evrov. Občina Šentjur je z rebalansom proračuna v letu 2022 zagotovila 250.000 evrov za prenovo planinskega doma.

Planinski dom na Resevni je ena osrednjih rekreacijskih, pohodniških in izletniških točk na Šentjurskem ter izjemno priljubljena med obiskovalci. Lokacija sredi gozda je idilična, dodatna atrakcija pa je razgledni stolp. Da je točka čedalje bolj priljubljena dokazuje tudi število obiskovalcev, ki je vsako leto večje. Ker je dotrajanost doma onemogočala razvoj v smislu novih vsebin in ciljnih skupin, ki bi lahko v domu tudi prespale in bi se tako izkoristil tudi turistični potencial, je bila odločitev o prenovi kot na dlani. “Glede na izjemen pomen planinskega doma pristopamo k prenovi, ter mu želimo podaljšati življenjsko dobo in omogočiti razvoj. Pričakujem, da bo obnovljeni dom še pridobil na priljubljenosti, hkrati pa nudil večjo kvaliteto vsem uporabnikom, planincem, rekreativcem od blizu in daleč ter vsem obiskovalcem,” je povedal župan mag. Marko Diaci in se zahvalil Planinskemu društvu Šentjur za dosedanje upravljanje doma, ki je sicer last društva.

V vpisno knjigo se letno vpiše 8000 obiskovalcev

Predsednik Peter Jevšnik je izrazil veselje, da je lokalna skupnost prepoznala pomen prenove, saj bo z občinskim sredstvi veliko lažje zapreti finančno konstrukcijo. Izpostavil je, da se v vpisno knjigo letno vpiše po 8.000 obiskovalcev, obisk pa je še dosti večji. K temu pripomore tudi dejstvo, da je vse dni, razen ob ponedeljkih in torkih v domu zagotovljena gostinska ponudba, ob čemer sta se z županom zahvalila oskrbnici Iveti Perc za skrb za dom. Miro Rožej iz PD Šentjur je dodal, da je že nekaj let zorela ideja o temeljiti prenovi, saj je dom vidno dotrajan. Grajen je bil namreč že leta 1961, z udarniškim in prostovoljnim delom ter takrat dostopnimi materiali. PD Šentjur je projektno dokumentacijo naročilo v letu 2020. Poleg na razpisih pridobljenih sredstev so doslej planinci obnovo financirali iz donacij, za katere so zelo hvaležni, za prispevke pa se priporočajo tudi v bodoče, saj gradbena dela razkrivajo še mnoge pomanjkljivosti, ki pomenijo dodatne stroške.

Rekonstrukcija doma je razdeljena na 3. faze:

  • 1. faza zajema prenovo sanitarij v pritličju, 1. nadstropju in mansardi ter celovito prenovo mansarde z ureditvijo dveh večjih večnamenskih prostorov.
  • 2. faza zajema celovito prenovo 1. nadstropja, v katerem se bo uredilo dva apartmaja in dve sobi s skupnimi ležišči. Skupno bo imel objekt 35 ležišč.
  • 3. faza zajema energetsko sanacijo objekta.

Evropska in državna nepovratna sredstva je PD Šentjur pridobilo za izvedbo prve in tretje faze, za kar so določeni tudi roki porabe, tako bi morala biti energetska sanacija izvedena do letošnje jeseni.