Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju z ministrom o evropskih projektih


Na povabilo župana Občine Šentjur mag. Marka Diacija se je v Šentjurju mudil minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek. Srečanje je bilo namenjeno predstavitvi evropskih projektov v izvajanju ter potreb in načrtov občine, ki želi tudi v bodoče čim bolj uspešno črpati sofinancerska sredstva.

Župan mag. Marko Diaci in minister dr. Aleksander Jevšek sta uvodoma opravila sestanek s strokovnimi službami občine, v katerem so ministra podrobneje seznanili z izvajanjem več investicij v Občini Šentjur, potekali pa so tudi pogovori o možnostih, ki jih nudi aktualna evropska finančna perspektiva za realizacijo številnih projektov, za katere ima občina že pripravljene načrte.

Župan in minister sta se nato odpravila tudi na teren in si ogledala območje komunalnega urejanja industrijske cone Šentjur – jug 3 ter že skoraj povsem obnovljeno stavbo nekdanje Auree v Gorici pri Slivnici.

Projekt industrijske cone Šentjur – jug 3 je ocenjen na 3,9 milijona evrov, občina pa je zanj preko dogovora za razvoj regij iz Evropskega regionalnega sklada uspela pridobiti 2,6 milijona evrov, še 880.000 evrov pa iz državnega proračuna. Projekt ureditve stare Auree v podjetniški inkubator, ki je praktično končan, pa je znašal 1,14 milijona, od tega je bilo zagotovljeno več kot 60-odstotno sofinanciranje iz naslova evropskih sredstev.

Minister se je ob obisku tudi iz prve roke seznanil, kako na izvajanje projektov vplivajo posledice epidemije covida-19 ter rusko-ukrajinske vojne, ter vsemi posledicami, ki se jih čuti zaradi tega.

Prisluhnili bodo potrebam lokalnih skupnosti

O teh temah je tekla beseda tudi na srečanju z novinarji, na katerem sta župan mag. Marko Diaci in minister dr. Aleksander Jevšek med aktualnimi projekti evropskega sofinanciranja izpostavila še gradnjo kolesarske povezave Celje – Štore – Šentjur, ki naj bi se začela ob koncu leta oziroma po spravilu pridelka z zemljišč, kjer bo potekala trasa.

Minister je v pogovoru izpostavil uspešnost Občine Šentjur pri pridobivanju evropskih sredstev. Izrazil je tudi razumevanje potreb tako velike občine, kjer je izgradnja vse potrebne infrastrukture za kvaliteto življenja toliko bolj zahtevna. »Od pričetka vse sile usmerjamo v to, da bomo počrpali vsa razpoložljiva sredstva, pri čemer bomo izhajali iz potreb lokalnih skupnosti. V Službi vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko bomo naredili vse, da bodo evropska sredstva čimprej na razpolagalo za dobre in kvalitetno pripravljene projekte,« je zagotovil minister ter usmeritve finančne perspektive 2021-2027 v naložbe v digitalni in zeleni prehod.

foto: Občina Šentjur