Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaradi nizkega vodostaja še vedno prepovedan ribolov v savinjskem ribiškem območju


Zaradi izredno nizkega vodostaja in pregrevanja vodotokov so Ribiške družine Ljubno ob Savinji, Mozirje, Šempeter in Celje sprejele odločitev, da se do nadaljnjega prepoveduje ribolov in zapre prodaja ribolovnih dovolilnic v savinjskem ribiškem okolišu. T zajema reko Savinjo z vsemi pritoki, mrtvicami ter ostalimi vodnimi telesi.

V prihodnjih dneh bodo sledile še preostale ribiške družine s prepovedjo ribolova na rekah Paka, Sotla in Voglajna ter njihovimi pritoki.

Na območjih nižje po Savinji in ostalih rekah (Dreta, Paka, Bolska, Voglajna, Sotla) so razmere zaradi pregrevanja vodotokov še toliko bolj kritične. Nizek vodostaj v kombinaciji z vročinskim valom je privedel temperature vodotokov in nivo kisika v vodi na stopnjo, ko se vodni organizmi dejansko borijo za golo preživetje ter je tako vsakršno vznemirjanje pogubno. Na nekaterih območjih Savinje so ribiške družine prav tako, do normalizacije razmer, prepovedale plovbo ter pozvale občane k omejitvi oziroma prekinitvi aktivnosti vezanih na vodni pas.

Dodatno težavo predstavljajo tudi nelegalni odvzemi vode, ki z improviziranimi črpalkami na traktorski pogon iz že tako skoraj posušenih vodotokov brez vodnih dovoljenj in omejitev za namen kmetijskega namakanja predvsem na področju Šempetrskega in Celjskega ribiškega okoliša odvzemajo prekomerne količine vode. Posebej kritična je situacija v pozno popoldanskem času in ob vikendih ter ponoči (zaradi
nelegalnih odvzemov vode).

Ribiške družine Ljubno ob Savinji, Mozirje, Šempeter, Celje, Velenje, Paka Šoštanj, Voglajna, Sotla in Laško bodo tako do nadaljnjega podvojile nadzore nad vodotoki s strani ribiško-čuvajske službe in le-to izvajale tudi v nočnem času.