Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Čakš Jager: Največ okuženih v starostni skupini 15 do 45 let. WHO epidemijo podaljšala predvsem iz previdnosti


Število okužb je še naprej v porastu. Glede trenutnega epidemiološkega stanja je danes spregovorila namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Nuška Čakš Jager. Kot je povedala se incidenca dviga in počasi približuje povprečju EU. Rahlo se povečuje tudi število hospitalizacij zaradi covida-19. Kot je dejala, stopnja tveganja kaže na porast hospitalizacij v intenzivnih enotah, predvsem za starostno skupino nad 65 let, se pa pri številu smrti trend naraščanja ne nakazuje. Večji trend izbruhov okužb pa se po njenih besedah nakazuje v DSO-jih.

Povedala je še, da je največje število okužb trenutno v treh starostnih skupinah od 15 do 45 let. Trend rasti pa je opazen tudi pri starejših. Poudarila je, da je treba situacijo podrobno spremljati ter pozvala k nošenju zaščitnih mask, vzdrževanju medosebne razdalje, prezračevanju prostorov in razkuževanju. Prav tako je izpostavila, da cepljenje ostaja glavni ukrep za omejevanje širjenja in hujših potekov bolezni.

Odločitev Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je 12. julija podaljšala razglašeno epidemijo, pa je pokomentirala, da to ni bilo storjeno zato, ker bi število primerov povzročalo pretirano večjo obremenitev zdravstvenega sistema ali ker bi bilo kaj intenzivno novega, temveč predvsem v luči zavedanja, da je z večanjem števila primerov in z možnostjo pojava kakšnega novega seva situacija še vedno resna in za javno zdravstvo še vedno predstavlja visoko tveganje. V večjem delu sveta so namreč okužbe v porastu že četrti zaporedni teden. Je pa kljub temu število smrti v upadu.

Sicer pa je povedala še, da je različica omikron prisotna že v več kot 90 odstotkih vzorcev. Med podrazličicami omikrona prevladuje BA.5.

V SB Celje so včeraj znova zapovedali obvezno nošnjo zaščitnih mask v prostorih bolnišnice. Več tukaj
Covid-19 statistika

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 6.653 testov na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 1.738 okužb, kar je 6,0 % več kot teden prej, ko je bilo s PCR testi potrjenih 1,639 okužb.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 17.438. 7-dnevno povprečje števila dnevno okuženih je po podatkih Covid-19 Sledilnika 1.379.

Število hospitaliziranih, katerih vodilna diagnoza je covid-19, je po podatkih Covid-19 Sledilnika 66 covidnih bolnikov, kar je 3 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno 12 potrebuje intenzivno covid nego, 3 manj kot dan prej (7 od teh imajo vodilno diagnozo covid-19 – 10 bolnikov na intenzivni covid negi je na respiratorju). Bolnišnice so včeraj skupaj sprejele 17 obolelih, odpustile pa 23 prebolevnikov. Včeraj so umrli 3 oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 6.665 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo potrjenih 174 okužb (prejšnji teden 152). Največ v občini Celje 34, sledijo Žalec 22, Laško 20, Šentjur 17, Velenje 12, Slovenske Konjice 11, Zreče 7, Mozirje 6, Rogaška Slatina 4, Šmarje pri Jelšah 4, Šoštanj 4, Braslovče 3, Kozje 3, Prebold 3, Šmartno ob Paki 3, Štore 3, Vitanje 3, Dobrna 2, Nazarje 2, Polzela 2, Rogatec 2, Vojnik 2, Gornji Grad 1, Ljubno 1, Podčetrtek 1, Tabor 1, Vransko 1.

Splošni bolnišnici Celje so po podatkih Covid-19 Sledilnika hospitalizirani 5 bolniki (dan prej 5), katerih vodilna diagnoza je covid-19. V SB Celje so včeraj sprejeli 5 obolelih za covidom-19, odpustili so 4 prebolevnike, v SB Celje je umrl en bolnik s covidom-19..