Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odprto mini krožišče Zgornja Kostrivnica ter začetek obnove lokalne ceste in izgradnje kolesarskih povezav na relaciji Brezje – Zgornji Gabernik


rogaska slatina grb

V občini Rogaška Slatina so danes odprli rekonstruirano mini krožno križišče v središču naselja Zgornja Kostrivnica. Križišče sestavljajo trije kraki, in sicer krak lokalne ceste LC 356020 (Podplat – Kostrivnica), krak lokalne ceste LC 356021 (obvoznica – Kostrivnica) ter krak lokalne ceste LC 356031 (Brezje – Kostrivnica).

“Razlogov za investicijo je bilo več. Prvo nevarnost je doslej predstavljala bližina dveh križišč, saj sta bila dva priključka urejena na razdalji vsega 15 m. Obstoječa geometrija križišča prav tako ni ustrezala obstoječemu režimu prednostne in neprednostne ceste, zaradi česar vozniki pogosto niso upoštevali obveznega ustavljanja. Zaradi bližnjih objektov je bila v križišču omejena oz. nezadostna preglednost. Pomemben dejavnik k odločitvi za investicijo pa je navsezadnje tudi šolska pot, ki vodi ravno preko tega križišča,” pojasnjujejo na Občini Rogaška Slatina.

Zaradi vsega navedenega je obstoječe križišče preurejeno v mini krožno križišče. S spremembo prometnega režima je skozi križišče zmanjšana hitrost vozil, zmanjšana je tudi verjetnost naletov ob zavijanju. Investicije razen izboljšanja varnosti vseh udeležencev v prometu prinaša tudi izboljšan izgled in urejenost središča Zgornje Kostrivnice.

Vrednost projekta, skupaj s projektno dokumentacijo znaša 50.000 eur. Izvajalec gradnje je bila družba Gradnje Tadina, projektno dokumentacijo je izdelala družba Ozzing.

Pričetek obnove lokalne ceste in izgradnje kolesarskih povezav na relaciji Brezje – Zgornji Gabernik

Pričela so se tudi dela na lokalni cesti Brezje – Zg. Gabernik, v dolžini 1.942 m. Sestavni del projekta sta obnova lokalne ceste s širino vozišča 4 m in izgradnja kolesarskih pasov v širini 2 x 1,25 m. Vrednost gradbene pogodbe znaša 1,1 mio eur. Projekt je podprt s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 50%. Izvedba je razdeljena na dva odseka, prvi iz smeri Brezja bo realiziran letos, drugi v letu 2023.

Cilj obeh navedenih projektov je zagotavljati varno cestno infrastrukturo na območju celotne občine. Z novo kolesarsko infrastrukturo pa prispevati povečanju uporabe trajnostnih oblik mobilnosti, tudi za namen turističnega obiska naravnih in kulturnih znamenitosti ter lokalnih ponudnikov v slikovitem zaledju Rogaške Slatine.

Za zaključek velja omeniti še druge pridobitve, zaradi katerih Kostrivnica v zadnjem obdobju postaja vse prijaznejši kraj za bivanje in za obisk. Zgrajena je večstanovanjska stavba v Spodnji Kostrivnici, izvedena je razširitev parkirišča ob POŠ Kostrivnica, obnovljen in dograjen je športno rekreacijski park, ki vključuje nogometno igrišče na umetni travi, košarkarsko igrišče, igrišče z odbojko na mivki in otroško igrišče.