Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Noč branja na OŠ Lesično: prejeli bralne značke, razkazovali talente in spali ob knjigi (foto)


“Brati pomeni delati podvige …” (T. Pavček)

Na OŠ Lesično so letos pripravili posebno in aktivnosti pestro Noč branja. Učenci so med drugim uživali v pogovorih, igri Lesično ima talent ter vznemirljivem nočnem branju. V sklopu dogodka so podelili tudi priznanja učencem, ki so osvojili bralno značko. Na OŠ Lesično je bralno značko, pod mentorstvom Lučke Palir, letos osvojilo 76 učenk in učencev. Med njimi je pet zlatih bralk.

“V petek popoldne smo se zbrali v šoli, kjer smo si v učilnicah in v kotičkih telovadnice pripravili vse potrebno za spanje v šoli. Pred nami je bil napet in vznemirljiv večer. Vsi smo bili v pričakovanju srečanja z znanim mladinskim pisateljem Slavkom Preglom. V pogovoru je avtor pohvalil šolo, okolico in pridne bralke in bralce ter njihove mentorice, ki spodbujajo k branju. Sam branje ceni in mu je predan večino svojega življenja, prav tako svetuje mladim, naj odkrivajo svoje skrite talente. Verjame, da se med nami skrivajo bodoči pesniki in pisatelji. Večer se je prevešal v noč, prilegla se je večerja,” razlaga mentorica Lučka Palir.

Učenci so lahko svoje mnogotere in raznolike talente predstavili v šovu Lesično ima talent. Zvrstile so se plesne, pevske, instrumantalne točke, manjkali niso niti skeči in dramatizacije, nastopajoči pa so si prizadevali s svojimi točkami priboriti kar največ točk. Navdušeno občinstvo je navijalo in bučno ploskalo za vse, ki so premagali tremo in se predstavili s svojo točko. Posebna žirija je imela zato na koncu izjemno težko delo, po gromkem aplavzu pa so žirantje vendarle določili zmagovalca. Najbolje sta se odrezala Žan (harmonika) in Miha (petje) s pesmijo Divja kri.

Prireditev sta povezovala Neža in Andraž, ki sta se izkazala za odlična napovedovalca, čeprav sta bila v tej vlogi skupaj prvič. “Pred večernim branjem pod odejo in z lučko se je bilo potrebno urediti, umiti in pripraviti knjigo. Nekateri so dolgo brali, druge pa je premamil spanec ali druženje in so si v pogovorih pozno v noč pripovedovali o svojih doživetjih. Zjutraj je bila najprej na vrsti budnica. Že pred zajtrkom je bila pospravljena večina nočnih bivališč in ležišč. Tudi zajtrk nam je teknil. Nekateri pa so zaradi pomanjkanja spanja široko zehali. Svoje vtise so učenci zapisali na plakat. Za darilca so pridni bralci letos prejeli platnene vrečke z motivom Noči branja 2022. Izvedba takšnega dogodka je mogoča le s sodelovanjem in obilico dobre volje. Hvala vsem učiteljem, ki so pomagali, da nam je uspelo!” zaključuje Lučka Palir.