Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zbor občanov Mestinje v znamenju sporne gradnje v njihovem kraju (foto)


V sredo popoldne je potekal zbor občanov Mestinje v dvorani istoimenskega gasilskega doma. Večurno razpravo je na pobudo 112 krajanov naselja Mestinje – v kraju jih skupaj prebiva okoli 700 -, v skladu z zakonodajo sklical župan občine Šmarje pri Jelšah, Matija Čakš. Ta se je poleg več točk dnevnega reda, najbolj navezovala na namensko rabo zemljišča na parceli 1185 179/36 k.o. Pijovci.

Prej omenjeno zemljišče je že pred časom odkupilo podjetje ANTEH, gradbeništvo in tehnika, d.o.o. iz Podčetrtka, katerega direktor je Andrej Leskovšek. Krajani investitorju očitajo, da je z deli na zemljišču pričel že pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja, na vprašanja zastavljena občini, pa niso pridobili jasnega odgovora, za kakšno dejavnost točno gre in kaj bi se naj na parceli gradilo.

Prebivalci že dolgo časa niso naklonjeni dejavnosti, ki naj bi jo investitor izvajal na zemljišču. Ta bi po njihovem mnenju posegala v prostor ter s prašnimi delci, emisijo plinov in tekočin, hrupa in vibracij, med gradnjo bila okolju in prebivalcem neprijazna. Kljub zapisanim zelenim mejam okoli zemljišča, krajani gradnji jasno nasprotujejo, saj je industrijskih objektov z njihovega vidika v naselju že dovolj in so s tem najbolj zazidljiva krajevna skupnost v občini. Več naklonjenosti kažejo namembnosti zemljišča iz poslovno-industrijske v stanovanjsko, s katero bi privabili v Mestinje mlade družine z otroki. S tem bi povečali število otrok v podružnični osnovni šoli Mestinje, za katero je po njihovem mnenju le še vprašanje časa, kako dolgo bo ministrstvo ob vpisanih le desetih otrokih pripravljeno financirati. Čolnarič navaja, da podpirajo vsako naložbo v zdravo bivalno okolje, razvoj delovnih mest, vsaka dejavnost pa v center naselja Mestinje ne sodi. Župan dodaja, da je občina pripravljena tudi za nakup zemljišča, če bo investitor to pripravljen prodati.

Območje zemljišča je v veljavnih prostorskih aktih Občine Šmarje namenjeno pretežno za poslovne in proizvodne dejavnosti; storitvene, gostinske, trgovske prometne, raziskovalne, prometne in skladiščne. Vizija investitorja je na parceli postaviti skladiščni plato, za kar je na Upravni enoti Šmarje pri Jelšah že vložil vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja. Načrt je krajanom na zboru investitor tudi predstavil, a krajane še vedno ni prepričal.

Župan se je ob koncu na investitorja in krajane obrnil s prošnjo, da poiščejo skupen jezik ali rešitev ter se pogovorijo z občinskimi svetniki. Občina bo na zadevo kmalu izdala mnenje in če se bodo na podlagi tega pojavila nesoglasja, bo o zadevi v prihodnje odločal najvišji organ občine, občinski svet. Več utrinkov v fotogaleriji:

N.O.