Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Končana kriminalistična preiskava v povezavi z odlaganjem sadre na Koroškem. Je med njimi tudi Steklarna Rogaška?


Kriminalisti so končali preiskavo v povezavi s kontaminirano sadro, ki so jo ob koncu leta 2021 in začetku leta 2022, po koroških poljih raztresali kmetje, in se je glede izvora snovi sumilo tudi Steklarno Rogaška, kar pa so analize ovrgle. O tem smo pisali tukaj.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije in policisti Policijske uprave Celje, so v zadnjem obdobju na podlagi izdane odredbe sodišča v Slovenj Gradcu in ob usmerjanju Okrožnega državnega tožilstva v Slovenj Gradcu, na širšem območju Policijske uprave Celje izvedli več hišnih in osebnih preiskav in sicer na sedmih različnih naslovih pri štirih fizičnih in dveh pravnih osebah, z namenom iskanja dokazov v zvezi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanje in uničevanje okolja, so sporočili s PU Celje.

V omenjenem primeru gre za obsežno kriminalistično preiskavo, pri čemer so kriminalisti v sodelovanju z inšpektoratoma za okolje in prostor ter kmetijsko inšpekcijo oz. drugimi za to pristojnimi službami, z dosedanjimi zbranimi obvestili in dokazi, ugotovili, da so osumljenci v sostorilstvu vsaj od konca leta 2021 in v začetku leta 2022 na območju Koroške na izključno kmetijska zemljišča v lasti kmetov, odložili preko 500 ton »sadre« pod pretvezo, da gre za apno za apnenje oziroma ph nevtralizacijo tal.

Kot še sporočajo s PU Celje, je bilo na podlagi poročil pristojnih služb, ki so opravile preizkus vzorčenih navedene snovi, ugotovljeno, da gre v opisanih primerih za kalcijev sulfat, katerega bistvena značilnost je prekomerna vsebnost svinca, tudi do 40 krat več kot je to dovoljeno oz. je zanj predpisana mejna vrednost za vnos v tla kot hranilo rastlinam. Z navedenimi dejanji so osumljeni spravili v nevarnost življenje ene ali več oseb in živali oziroma povzročili resno nevarnost nastanka hude telesne poškodbe ali dejanske škode kakovosti zemlje ali vode s tem, ko so omogočili, da težke kovine preidejo v zemljo ali podtalnico in posledično v prehransko verigo, kar predstavlja veliko tveganje za zdravje ljudi. Po preučitvi zasežene dokumentacije, analizi pridobljenih dokazov in po prejemu vseh opravljenih analiz oz. poročil o preskusu vzorčenih snovi, bodo kriminalisti na pristojno Državno tožilstvo v Slovenj Gradcu, zoper osumljene poslali kazensko ovadbo.

Za kaznivo dejanje obremenjevanje in uničevanja okolja po 332. členu KZ-1 je predvidena zaporna kazen od enega do osmih let, oziroma do dvanajstih let če bi imelo to dejanje za posledico smrt ene ali več oseb.

Za komentar smo prosili tudi Steklarno Rogaška. V kratkem odzivu so zgolj potrdili, da nimajo nobene informacije glede kakršnekoli ovadbe.

Medtem pa Večer poroča, da naj bi bila neuradno dejanja osumljeni družbi Intergas z Raven na Koroškem in Steklarna Rogaška, med fizičnimi osebami pa direktor Intergasa in eden izmed treh direktorjev Steklarne Rogaška ter voznik in njegov sopotnik, ki ga je okoljska inšpektorica ujela na kraju odlaganja sadre v Dravogradu.