Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V občini Rogaška Slatina dokončali tri odseke celovite obnove lokalne ceste Tuncovec – Sv. Florijan


V Rogaški Slatini delu ni videti konca. Včeraj popoldne so namreč odprli tri odseke od štirih, v okviru celotne obnove lokalne ceste, na relaciji od zunanje obvoznice Rogaške Slatine v naselju Tuncovec do Sv. Florijana. Ob zaključku del so izpeljali priložnostno slovesnost, kjer sta trak prerezala župan občine, mag. Branko Kidrič in minister za infrastrukturo, Jernej Vrtovec.

Obnova, ki zaradi zahtevnosti izvedbe skupaj s pripravo traja že nekaj let, ne prinaša le boljše povezanosti skupnosti Sv. Florijan s centrom mesta, pomembna je tudi z vidika varnosti. O zahtevnosti projekta in njegovem pomenu pa župan pravi, »Domačini boste po krajši cesti od sedaj naprej lahko hitreje prišli do svojih naselij. Idejno zasnovo smo pripravili že leta 2018, investicije smo se lotili iz dveh razlogov – prvi je ta, da zmanjšamo nevarnost priključka na zunanjo obvoznico in drugi, da so imeli elementi obstoječe trase ceste izredno neprimerne horizontalne in vertikalne elemente. Dosedanja trasa je vsebovala številne kritične točke z vidika varnosti, zaradi mnogih vzponov in spustov, kot tudi nevarnih ovinkov. Končni rezultati dokončanega projekta bodo doprinesli varno pot po cesti, ki bo skoraj v celoti potekala po novi trasi. Skupaj v izgradnjo 1400 metrov dolge ceste, smo z Direkcijo Republike Slovenije  do sedaj vložili 1.014.000  evrov, slednja je investirala 142.000 evrov. Pred nami je še četrta faza izgradnje ceste, v dolžini 540 metrov, za katero še pridobivamo gradbeno dovoljenje. Naša želja je, da bi ta bila dokončana v oktobru. Danes, spoštovane občanke in občani, delim veselje z vami. Naj vas nova cesta še bolj povezuje, vsem pa želim varno vožnjo.«

Večletni projekt bo dočakal konec še letos

Izvedba se je sicer pričela leta 2020. Asfaltni del cestišča je poenoten na 4.5 metre, z dodanimi razširitvami, kjer je to potrebno. V naselju Tuncovec je zgrajeno novo avtobusno postajališče za šoloobvezne otroke, izvedenih je tudi 310 m novih priključkov do objektov. Doslej je Občina Rogaška Slatina je za izvedbo namenila 872.000 evrov.

Minister Vrtovec dodaja, »Pomembno je vlagati v cestno infrastrukturo, le tako bodo ljudje ostali v teh lepih krajih. Izkoristiti moramo vse potenciale na področju turizma, saj se tukaj odpira kolesarski turizem. Kozjansko lahko razvijamo v vsej polnosti, če bomo država in občina še naprej vlagali v razvoj infrastrukture. To je pomemben projekt, ki ga je prepoznala tudi država. Znamo prisluhniti razvoju podeželja, zato so proračuni v vlaganje le tega visoki. V tem letu je naš proračun preko milijarde evrov. Slovenija niso le mestna središča, v katera se je v preteklosti vlagalo preveč, podeželje pa je bilo zapostavljeno. Sem zagovornik, da se vaši kraji še naprej razvijajo.«

Zadnji, četrti del odseka lokalne ceste se v celoti nanaša na novogradnjo trase ob vodotoku Teršnica in izgradnjo novega mostu. Znašal bo okoli 500.000 evrov. Ocena vseh že realiziranih in še načrtovanih vlaganj v cestne povezave Tuncovec – Sv. Florijan, vključno s stroški priprave in državno naložbo v preureditev križišča na zunanji obvoznici, znaša 1.5 milijona evrov.

Domačinka Kaja Humski je s svojim žametnim glasom doprinesla k veselju ob otvoritvi, za vzdušje je poskrbela tudi Godba na pihala Steklarna Rogaška.

Ob prerezanem traku je sledila pogostitev vseh zbranih. Več v fotogaleriji.