Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Obnova župnijske cerkve v Šmarju: nameščen restavriran glavni oltar, obnove deležna še fasada (foto)


Župnijska cerkev v centru Šmarja pri Jelšah je že dlje časa deležna obsežnejše obnove, dela pa so sedaj ponovno postala bolj vidna. Obnova se bo končala v poletnih mesecih, slovesni blagoslov prenovljene cerkve pa lahko pričakujemo avgusta.

Obnovitvena dela na župnijski cerkvi v Šmarju se ponovno odvijajo bolj intenzivno. Po preteklih obnovah bo te sedaj deležna fasada, popravila pa se bo ura. Spremembe pa je že bila deležna notranjost cerkve, kjer so v preteklih dneh namestili restavriran glavni oltar in z lesom oblekli notranjo stran vhodnih vrat. Dela na cerkvi v središču kraja pa so se izvajala že v preteklih mesecih, ko so se sanirale poškodbe po potresu, obnovljeni pa so bili stebri in okrasni venci v zgornji cerkvi. Prav tako pa so očiščene, utrjene in pripravljene za retuširanje freske v zvonici. Tako se dela na cerkvi počasi bližajo k koncu. Slovesni blagoslov šmarske prenovljene cerkve bo 14. avgusta letos, do takrat pa vse pristojne čaka še kar nekaj dela in stroškov.

Sobotni blagoslov velikonočnih jedil v župniji Šmarje:
9.00 – sv. Rok 9.00 – Globoko (kapela) 10.00 – sv. Tomaž 10.00 – kulturni dom 11.00 – župnijska cerkev 12.00 – župnijska cerkev 13.00 – sv. Lovrenc 14.00 – sv. Miklavž 15.00 – sv. Barbara 15.00 – dom upokojencev 16.00 – župnijska cerkev 17.00 – župnijska cerkev

Cerkev Marijine Vnebovzete, katere omembo prvič zasledimo leta 1236, je bila deležna večjih prenov že od leta 2017 naprej. Takrat so prenovili celotno notranjost, za kar je bilo potrebno iz cerkve odstraniti vso pohištvo. Več o tem si lahko preberete tukaj. Po dobrem letu in pol obnove notranjosti so se ravno za božične praznike leta 2018 vrata sicer še ne dokončno prenovljene cerkve začasno ponovno odprla za vernike. Mogoče je videti, da prenova šmarske cerkve sega že kar nekaj let v preteklost, vendar pa je sedaj zaključek le te bližje kot kadarkoli. Verniki bodo namreč lahko že v drugi polovici leta k maši hodili v celoti prenovljeno cerkev.

Ker pa obsežna obnova povzroča kar nekaj stroškov, se na župniji priporočajo za prostovoljno donacijo. To lahko opravite na župnijski TRR račun (SI56 0400 1004 6471 719) ali pa v župnišču. Za obnovo bodo prav tako namenjeni prispevki ob mašah velikonočnega tedna.

Oglejte si še fotografije obnove cerkve.

Foto: FB / Obnova župnijske cerkve Šmarje pri Jelšah

D. K.