Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nova žaga za hitrejši razvoj in večjo konkurenčno prednost

Podjetje TGL iz Pristave pri Mestinju je zagnalo žago. Za naložbo, ki je stala 400.000 evrov, so polovico denarja pridobili na razpisu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.  

»Obdobje epidemije je bilo za nas izziv, kaj in kako spremeniti v primerjavi s konkurenčnimi podjetji.  Zasnovali smo projekt svoje žage, s katero bi v prvi vrsti zmanjšali odvisnost od dobaviteljev rezanega lesa in hkrati skrajšali dobavne roke naročnikom, ki blago kupcem pošiljajo večinoma z ladijskim ali letalskim prevozom. Sedaj, ko imamo lastno žago, lahko naročnikom zagotovimo kakršnokoli embalažo že v treh dneh, kar nas postavlja v sam vrh ponudbe na tem področju,« pomen nove pridobitve opiše Boštjan Gorup, direktor podjetja TGL.

Finančno zahtevna in obsežna naložba

Naložba je bila obsežna in tudi finančno zahtevna. Stala je približno 400.000 evrov. »V teh negotovih časih je sami ne bi mogli izpeljati, saj je šlo za kompleksno naložbo. Poleg nakupa žage in s tem povezanih stroškov, smo morali odkupiti 7.000 m² zemljišč, da smo ves projekt lahko umestili v prostor. Naložba je vključevala še nasutje zemljišča, gradbena dela in nov priključek na električno omrežje neposredno iz transformatorja, ki pa še ni dokončan,« pojasni direktor.

Na javnem razpisu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so uspeli pridobiti 200.000 evrov nepovratnih sredstev. »Takšna 100-odstotno nepovratna sredstva so za vsako podjetje neprecenljiva, saj omogočajo hitrejši razvoj, s tem pa tudi večjo konkurenčnost, posledično višjo rast prihodkov in dodatno zaposlovanje tudi v gospodarsko manj razvitih občinah,« meni Boštjan Gorup.

Za razvoj pomembni podpori občine in države

Novo žago je na priložnostni slovesnosti zagnal Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. »To naložbo smo z 200.000 evri podprli zato, ker je prava zgodba; rešujemo namreč problem lesa, ki je naša naravna dobrina, obenem je to naložba na obmejnem problemskem območju. Čestitam družini Gorup za pomembno in težko odločitev v teh časih, ampak to je prava pot, po kateri moramo iti skupaj. Slovenija je močna samo toliko, kot je močno njeno gospodarstvo,« je ob zagonu žage dejal minister.

Na slovesnosti je spregovoril še župan občine Podčetrtek Peter Misja. Izpostavil je vlogo lokalne skupnosti pri spodbujanju gospodarstva predvsem na področju prostorske zakonodaje, umeščanja projektov v prostor in s tem spodbujanja razvoja podjetništva: »Vedno iščemo rešitve, tudi tukaj smo jih našli in jih bomo morali glede na načrtovano poslovno pot podjetja še iskati. Čestitam lastnikom in zaposlenim ter želim veliko uspeha. Obenem se zahvaljujem ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki z zadnjimi razpisi res spodbuja razvoj podjetništva in obmejnih krajev.«

Razvoj podjetja TGL

Družinsko podjetje TGL je bilo ustanovljeno leta 2003 kot Trans Gorup s.p. Leta 2009 se je reorganiziralo v d.o.o. zaradi začetka proizvodnje palet po naročilu in pakiranja raznovrstnih materialov. Dejavnost podjetja se je pet let kasneje razširila s storitvijo pakiranja vseh vrst tovora za letalski in prekomorski promet. Pred tremi leti so se začeli ukvarjati še s celostno rešitvijo letalskih prevozov, tako da blago prevzamejo pri naročniku, ga spakirajo in z letalskim prevozom dostavijo kamorkoli na svetu do vrat kupca.

»Vsa leta poslovanja smo pridobivali nove naročnike, širili ekipo pridnih ljudi in v začetku 2018 začeli z izgradnjo lastne proizvodne hale, ki smo jo končali aprila 2019 in tako začeli s proizvodnjo v lastnem proizvodnem objektu. Imamo tudi 9 tovornih vozil, s katerimi dostavljamo izdelke do naročnikov,« pove direktor podjetja TGL, ki zaposluje 35 ljudi. Po načrtih naj bi letos zaposlili še 8 ljudi. A to ni edini načrt: »Načrtujemo še izgradnjo večje in zmogljivejše temperirne komore za termično obdelavo lesa, ki je pogoj, da lahko lesene proizvode izvažamo v tuje države. Temperirnica bo gnana na sekance, ki jih izdelujemo sami iz odpada, ki nastaja v proizvodnji. Z viškom toplote bomo ogrevali objekte, tako da bomo popolnoma izkoriščali odpad in zmanjšali porabo energije,« napoveduje Boštjan Gorup.

Naročnik objave: TGL d.o.o.