Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kriminalistične preiskave pri velenjski notarki. Predmet domnevnih mahinacij tudi lastništvo nad slatinskim podjetjem


Celjski kriminalisti naj bi danes opravljali hišne preiskave pri velenjski notarki in ljubljanski podjetnici, ki naj bi bili vpleteni v domnevno oškodovanje solastnika nepremičnin v Tacnu. V obvodu domnevnih lastniških mahinacij se je znašlo tudi podjetje iz Rogaške Slatine. Notarka se je zaradi podobnih dejanj v preteklosti že znašla v kazenskem postopku.

Po poročanju portala 24ur kriminalisti opravljajo hišne preiskave pri velenjski notarki in ljubljanski podjetnici. Kot pišejo, naj bi šlo za notarko Frančiško Persea Cetin, ki naj bi bila osumljena zlorabe uradnega položaja, ker naj bi nezakonito sklenila več notarskih listin, pri čemer naj bi ignorirala predkupno pravico, ki naj bi jo na nepremičninah imel solastnik.

Po poročanju 24ur naj bi ljubljanska podjetnica lani kupila poslovni delež v gospodarski družbi iz Rogaške Slatine, postala edina družbenica, nato pa povečala osnovni kapital z nepremičninami v Tacnu v vrednosti dobrih 400.000 evrov. Slatinsko družbo je nato prodala novemu lastniku. Vse pogodbe naj bi v istem dnevu, v razmaku le nekaj ur, sklenila pri velenjski notarki. Zadeva se je zapletla zato, ker naj bi bila podjetnica le polovična lastnica nepremičnin v Tacnu, lastnik druge polovice pa naj bi bil njen brat, ki je imel tudi predkupno pravico za nakup teh nepremičnin. Notarka teh okoliščin naj ne bi upoštevala. Podjetničin brat je zato vložil tožbo in predlog za izdajo začasne odredbe.

Sodišče je podjetnici prepovedalo odsvojitev in obremenitev njegovega polovičnega solastniškega deleža na nepremičninah, velenjski notarki pa prepovedalo vložitev predlog za vknjižbo lastninske pravice v zemljiško knjigo, o čemer naj bi notarko po neuradnih podatkih obvestila tudi notarska zbornica. Notarka tega ni upoštevala in je na celjsko sodišče kljub vsemu vložila predlog za vpis, kar pa je sodišče zavrnilo.

Po mnenju celjskih kriminalistov je zaradi domnevno nezakonitih poslov nastala škoda solastniku nepremičnin v Tacnu, saj naj bi sestri sporočil, da želi uveljavljati predkupno pravico in da bo njegovo podjetje odkupilo njen delež na nepremičninah. Po poročanju portala 24ur naj bi bili zato kaznivih dejanj osumljeni notarka Frančiška Persea Cetin, ljubljanska podjetnica, ter tudi novi lastnik slatinske družbe, ki naj bi zanjo plačal dobrih 400.000 evrov.

Velenjska notarka se je pred leti sicer že znašla v preiskavah kaznivih dejanj. Osumljena je bila zlorabe uradnega položaja in goljufije. Takrat naj bi overila notarske zapise, ki niso predstavljali resničnega posla med strankami ter tako različnim osumljencem omogočila pridobitev protipravne premoženjske koristi dobrih 600.000 evrov.