Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Cene naftnih derivatov s 1. majem znova oblikovane na prostem trgu. Cena bencina preko 1,6 €, dizla pa preko 1,8 €


Vlada se je odločila, da bo s 1. majem prenehal veljati ukrep regulacije cen naftnih derivatov. Cene naftnih derivatov se bodo tako znova prosto oblikovale na trgu. Kljub temu na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ocenjujejo, da se bodo cene pogonskih goriv v Sloveniji še vedno gibale v okviru povprečja EU in evrskem območja. Po napovedih bi lahko s 1. majem cena 95-oktanskega bencina zrasla na preko 1,6 €, cena dizelskega goriva pa na preko 1,8 €.

Na bencinskih servisih po vseh državi nastajajo kolone čakajočih na gorivo. Po nekaterih informacijah, naj bi na določenih bencinskih servisih že zmanjkovalo dizelskega goriva.

Glede na podatke na portalu goriva.si so 1. maja cene goriv poskočile na preko 1,6 € za liter 95-oktanskega bencina ter preko 1,8 € za liter dizla

Vlada Republike Slovenije se je zaradi hudih motenj na mednarodnem in domačem trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen 14. marca 2022 odločila za začasen ukrep regulacije cen določenih naftnih derivatov. Z Uredbo o določitvi cen določenih naftnih derivatov je aktivno posegla na trg cen naftnih derivatov. Določila je najvišje dovoljene drobnoprodajne cene, in sicer 1,503 evra za liter 95-oktanskega bencina ter 1,541 evra za liter dizla, ter za tem določila še najvišje dovoljene veleprodajne cene z DDV, in sicer 1,483 evra za liter 95-oktanskega bencina, za dizel pa 1,521 evra na liter. Uredba velja do vključno 30. aprila 2022, s čimer je bil po vladnih besedah, cilj in namen zaščite potrošnikov dosežen.

“V vmesnem obdobju so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale. V Sloveniji trenutno ne zaznavamo motenj in nestabilnosti pri dobavi pogonskih goriv. Zaradi vladnega ukrepa so v Sloveniji najvišje dovoljene drobnoprodajne cene za NMB-95 in dizel že od sredine marca 2022 nižje od EU povprečja in povprečja v EURO območju,” so zapisali na vladi.

Cene naftnih derivatov se bodo tako s 1. majem znova prosto oblikovale na trgu. Po ocenah analitikov na Financah bi lahko cena 95-oktanskega bencina po prenehanju ukrepa poskočila na preko 1,6 € za liter, cena dizelskega gorila pa na preko 1,8 € na liter.

foto: pixabay