Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Podčetrtku prostovoljci opravili s pobiranjem odpadkov v naravi (foto)


Spomladanski čas naše občine običajno izkoristijo tudi za čistilne akcije, v katerih prostovoljci poskrbijo za čistejšo naravo. Kljub odmevnim akcijam v preteklih letih, ki smo jih v naši Sloveniji organizirali tudi z namenom  ozaveščanja prebivalstva, da odpadki ne sodijo v naravo, je te ob glavnih prometnih vpadnicah, sprehajalnih in drugih obleganih poteh še vedno moč najti. Zato v turističnem Podčetrtku tamkajšnja občina skupaj s krajevnimi skupnostmi in gasilskimi društvi vsakoletno poskrbi za spomladansko čistilno akcijo.

Tudi letos je Občina Podčetrtek povabila svoje občane na čistilno akcijo, v kateri so največ pozornosti namenili čiščenju odpadkov ob cestah, sprehajalnih in kolesarskih poteh, potokih in železnici. Plastenke, pločevinske, razni papirčki od sladkarij, plastični kozarčki so hočeš ali nočeš še vedno stalnica v naravi, krivci za to, pa so največkrat bodisi domačini ali vozniki, ki odpadke odvržejo kar skozi okna avtomobilov in drugih vozil.

Narava v tem času še omogoča, da so odpadki na očeh vsem, a le redkokdo se sam loti čiščenja narave. Bolj sprejete so organizirane čistilne akcije. V Podčetrtku se je v sobotnem jutru okoli sto prostovoljcev zbralo po krajevnih skupnostih v Podčetrtku, Pristavi pri Mestinju, Imenem, Olimju, Selah in Polju ob Sotli ter skozi dopoldan prečesalo krajevna središča in druge oblegane poti. Izkupiček dopoldanske hoje po naravi pa je bil kar nekaj vreč zbranih odpadkov, ki so jih po zaključku akcije prepeljali v zbirni center komunalnih odpadkov v Pristavo pri Mestinju in Tuncovec.

»Zelo smo zadovoljni z izvedbo čistilne akcije, udeležba je bila zelo dobra. Lahko pa poudarim, da nismo čistili le v soboto, pač pa smo se pripravljali na to že prej, tako s nekateri so že prej šli pobirat smeti. Odpadkov v naravi je bilo na celotnem območju občine veliko, vesel pa sem, da lahko danes zaključimo, da je narava očiščena in da je akcija pripomogla k temu, da imamo urejen kraj,« je ob zaključku akcije dejal župan Peter Misja.

Podobno je dejal tudi koordinator akcije Marko Jurak, ki je povedal še, da so med odpadki večinoma zaznali plastenke od pijače, papirčke od slaščic, folijo in podobno. Poudaril pa je, da veseli dejstvo, da se je čistilni akciji pridružilo veliko otrok, ki si s tem gradijo zavedanje, da je čisto bivalno okolje brez smeti še kako pomembno in da smeti v naravo preprosto ne sodijo.

Občina Podčetrtek je imela tudi veliko črnih odlagališč, ki pa so bila v preteklih letih povečini očiščena. Po evidenci registra divjih odlagališč, so v zadnjih letih, odkar je bila izpostavljena ta problematika, počistili po vsej občini preko štirideset takšnih odlagališč. Župan Misja pravi, da novih črnih odlagališč zdaj niso zaznali in meni, da so tovrstna odlagališča bila povečini očiščena.

Udeleženci so čistilne akcije zaključili po gasilskih domovih, kjer so jih postregli z malico.

E.Š.