Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PGD Sveti Štefan ima novo vodstvo (foto)


Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Sveti Štefan je izvolilo novega predsednika. To je postal edini prijavljeni kandidat Sebastjan Čuden. Izvoljen je bil tudi nov upravni in nadzorni odbor društva.

Občni zbor je bil zaradi epidemioloških razmer izveden le v prisotnosti članov in Eriha Straška, predsednika Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah.

Sebastjan Čuden je tako na položaju predsednika društva nasledil Marjanco Žaberl, ki je odstopila zaradi selitve v drug kraj in posledično težjega opravljanja funkcije. Volitve so potekale korespondenčno preko pošte, SMS in elektronske pošte. Kot edini prijavljeni kandidat je bil izbran Sebastjan Čuden.

Sebastjan Čuden sicer opravlja delo inženirja radiologije v Zdravstvenem domu Celje. Leta 2002 se je preselil na Sveti Štefan k ženi, ki je članica društva že od mladih nog in opravlja funkcijo blagajničarke. Čuden je član društva od leta 2005, leta 2008 pa je postal tajnik društva.

V letih članstva v PGD Sveti Štefan je opravil številna izobraževanja, med drugim tečaj za operativnega gasilca in višjega gasilca, tečaj za nosilca IDA (izolirnega dihalnega aparata), tečaj za gašenje notranjih požarov modul A in tečaj za uporabo motorne žage.

Novo vodstvo: predsednik Sebastjan Čuden, namestnik predsednika Jernej Mužerlin, tajnica Maja Cilenšek, blagajničarka Darja Planinšek, poveljnik Silvo Slatenšek, namestnik poveljnika Silvo Ratajc, pomočnika poveljnika Uroš Pintar in Ivan Novak, orodjar Damjan Inkret, predstavnica članic Hana Gojtan Slatenšek, predstavnica mladine Sonja Ratajc, predstavnik veteranov Robert Samec oskrbnika objekta Branko Podrepšek in Veronika Glavan. Nadzorni odbor Martin Slatenšek, Anton Golob in Jožef Žaberl.
Kakšni so načrti novega vodstva?

Novo vodstvo je predstavilo tudi nekaj načrtov. Med drugim načrtujejo izgradnjo opornega zidu pred gasilsko-kulturnim domom, saj sedanji plazi in ogroža dvorišče, ter izvoze operativnih vozil iz garaže. Sama izvedba projekta je že v teku, saj trenutno Občina Šmarje pri Jelšah in Ministrstvo za okolje in prostor že pripravljata razpis za izbor izvajalca del. V sklopu tega projekta se bo povečala tudi uporaba površine pred objektom, kar bo izboljšalo tudi pogoje za vaje gasilske mladine in članskih ekip, ki sedaj  trenirajo bodisi na javni cesti in parkirišču pred cerkvijo bodisi se z vso opremo vozijo do Podružnične šole Sveti Štefan. Novo vodstvo prav tako načrtuje energetsko sanacijo objekta. Prav tako pa se bo zamenjalo stavbno pohištvo v domu, uredila pa se bo tudi večnamenska dvorana. Če bo društvu namenjen dodaten denar iz občinskega proračuna, pa sledi še izdelava energetsko varčne fasade.

Dolgoročni plani pa so še zamenjava vozila GVM-1 za prevoz moštva po letu 2025 za novo, saj je sedanjemu uradna življenjska doba za gasilske namene  že davno potekla. Zamenjava operativnega orodnega vozila GV-1, v katerem imajo dodatno nadgradnjo za visoki tlak in rezervoar za 300l vode, do leta 2030, življenjska doba 15-tih let potekla že leta 2012. Namesto vozila GV-1 pa planirajo nabavo vozila GVV-1 ali nekaj podobnega, saj se tipizacija gasilskih vozil GZS spreminja, ker sledi trenutnim potrebam društev in napredku gasilske tehnike, zato se lahko do leta 2030 spremeni.

»Ostale naloge so ostale enake kot pred mojim mandatom, saj se razen spoprijemanja z ukrepi zaradi epidemije ni pri delu prostovoljnih gasilcev nič bistvenega spremenilo. Vsekakor upamo , da bomo letos lahko ponovno izvedli taborjenje naše gasilske mladine na Žusmu, kot lata 2020.. Če bodo ukrepi dovoljevali bi radi izpeljali tudi tradicionalno 22. pionirsko tekmovanje za pokal krajevne skupnosti Sveti Štefan in 35. člansko tekmovanje za memorial Štefana Krumpaka, ki sta predvidena drugo soboto v juniju. Postavili bomo kot vsako leto mlaj pred gasilskem domom.. Upajmo, da se bo izvajalo gasilsko izobraževanje na GZ, saj imamo kandidate za tečaj pripravnik, operativni gasilec, višji gasilec in nižji gasilski častnik« je povedal novi predsednik Sebastjan Čuden.

foto: Milenka Blažević, arhiv PGD Sveti Štefan