Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Epidemija začela upadati, omikron vrha v covid intenzivi verjetno sploh ne bo. Umrlo kar 21 obolelih za covidom-19


Epidemija je predvidoma že dosegla vrh petega vala in bo v naslednjih dneh začela vse hitreje upadati. Vrh v bolnišnicah bomo predvidoma dosegli čez približno en teden. Omikron vrha v enotah intenzivne terapije verjetno sploh ne bo. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,0, v zadnji projekciji epidemičnega gibanja ugotavlja dr. Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan.

Hitrost prekuževanja je približno 210 tisoč okuženih na teden oz. 10 % prebivalstva na teden. Trenutno je kužen približno vsak 10. prebivalec. Hitrost cepljenja je približno 1 tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,05 % prebivalstva na teden, še navaja Leskovar. Celotno analizo najdete tukaj.

Cepljenje pri omikronu manj učinkovito pri okužbi, a zelo pri zaščiti pred težjim potekom bolezni

Nuška Čakš Jager iz NIJZ-ja je na današnji novinarski konferenci med drugim dejala, da ECDC (Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni) sporoča, da je trenutno v EU kar 13 držav uvrščenih med države z visoko stopnjo tveganja, tudi Slovenijo. Stopnja obolevnosti se povečuje v starostni skupini 50 in več, in dodala, da se pri omikronu ob tem zaznava manj težjih oblik in hospitalizacij. Incidenca gledano na zadnjih 14 dni je pri omikronu kar štirikrat večja kot pri delti. Cepljenje pa pri omikronu res nudi nižjo zaščito pred okužbo, ščiti pa pred težjim potekom bolezni, sploh za tiste, ki imajo poživitveni odmerek.

“Trenutno smo priča izredno hitremu prenosu okužb, še posebej znotraj gospodinjstev, imamo velik pritisk na zdravstveni sistem, zaskrbljujoča je odsotnost zdravstvenih delavcev ter manjša funkcionalnost družbe na vseh področjih, je opisala trenutno stanje v Evropi. Priporočila ECDC-ja ostajajo takšna kot so že ves čas, primarno poudarjajo cepljenje, velik poudarek pa je tudi na nefarmakoloških ukrepih – distanca, maske, upoštevati higieno rok, delati od doma in prezračevati prostore,” je naštela Čakš Jager.

ECDC poudarja, naj države ohranjajo kapacitete testiranja in sekvencioniranja zato, da se ugotovi, kaj se nam še lahko zgodi ali pa kaj šele prihaja.

WHO: na vidiku konec pandemije

Po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije WHO bi lahko Evropa po dveh letih pandemije covida-19 kmalu vstopila v “dolgo obdobje miru” zaradi visoke stopnje precepljenosti, prevladujoče blažje različice koronavirusa omikron in konca zime.

Visoka raven imunosti prebivalstva zaradi cepiv in naravnih okužb v kombinaciji s spremembo letnega časa postavlja Evropo v boljši položaj, da prepreči ponovno naraščanje prenosa okužb, tudi če se pojavi še bolj virulentne različice. “Na nove različice, ki se bodo neizogibno pojavile, se je mogoče odzvati brez ponovne uvedbe vrste motečih ukrepov, ki smo jih potrebovali prej,” je dejal direktor WHO-ja za Evropo Hans Kluge.

WHO sicer poudarja, da pandemije še ni konec, vendar se kaže možnost, da prevzamemo nadzor nad prenosom. To je sicer po besedah Klugeja mogoče le, če bodo države nadaljevale kampanjo cepljenja in okrepile nadzor za odkrivanje novih različic.

Umrlo največ covidnih bolnikov letos

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 107.322 testov (103.514 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 3.808 molekularnih PCR testov) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 11.656 okužb, kar je 30,9 % manj kot teden prej, ko je bilo s PCR testi potrjenih 16.874 oseb. S HAGT je bilo potrjenih 10.245 okužb, s PCR testi pa 1.411 okužb.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 194.969 (včeraj 193.086).

Zaradi covida-19 je po podatkih Covid-19 Sledilnika Hospitaliziranih 779 covidnih bolnikov oz. 2 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 133 potrebuje intenzivno covid nego oz. 7 več kot dan prej. Bolnišnice so skupaj sprejele 106 obolelih, odpustile pa 87 prebolevnikov. Včeraj je umrlo 21 bolnikov s covidom-19, kar je največ po lanskem 28. novembru. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.933 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo potrjenih 1.429 okužb (prejšnji teden 2.386). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 228, sledijo Velenje 183, Šentjur 136, Žalec 107, Slovenske Konjice 82, Laško 78, Rogaška Slatina 73, Vojnik 71, Šmarje pri Jelšah 65, Zreče 54, Šoštanj 45, Polzela 40, Kozje 31, Mozirje 30, Prebold 27, Braslovče 23, Rogatec 20, Gornji Grad 18, Nazarje 15, Podčetrtek 15, Šmartno ob Paki 14, Štore 13, Vransko 13, Luče 11, Vitanje 11, Bistrica ob Sotli 9 (posavska regija – 435 okuženih), Rečica ob Savinji 8, Tabor 6, Ljubno 5, Dobje 4, Dobrna 3.

Splošni bolnišnici Celje se zaradi covida-19, po podatkih Covid-19 Sledilnika, zdravi 79 bolnikov (včeraj 78). 8 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego (včeraj 8), sprejeli so 17 covidnih bolnikov, odpustili so 11 prebolevnikov, v SB Celje je umrlo 5 covidnih bolnikov.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.261.633 oseb. To je 60 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 70 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.212.493 oz. 57 % vseh prebivalcev (68 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj in testiranj

Urnik hitrega testiranja, ki ga opravljajo v ZD Šmarje pri Jelšah in ZP Rogaška Slatina, najdete tukaj.

Na lokaciji hitrega testiranja v Šmarju omogočeno tudi PCR testiranje. Podrobnosti tukaj.

ZP Podčetrtek izvajajo brezplačno hitro testiranje, in sicer ob ponedeljek od 10. do 11. ure in ob četrtkih od 14. do 14.45 ure.

Urnik hitrega testiranja, ki ga izvajajo v ZD Šentjur, najdete tukaj.

ZD Šmarje pri Jelšah te dni organizira cepljenje v Šmarju pri Jelšah, Rogaški Slatini in Podčetrtku. Urnik najdete TUKAJ.

Urnike cepljenja najdete tudi na spletni strani ZD Šmarje pri Jelšah in spletni strani ZD Šentjur.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.