Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Spremenjen protokol napotitev na PCR testiranja. Na lokaciji hitrega testiranja v Šmarju omogočeno tudi PCR testiranje


Državni sekretar na ministrstvu za zdravje mag. Franc Vindišar je na novinarski konferenci javnost seznanil z novim protokolom glede izvajanja PCR testiranj. Namen sprememb je zagotovljanje vzdržnosti sistema v laboratorijih.

Sprememba protokola glede testiranja s PCR-testi je naslednja:

  • osebe brez simptomov in dokazano pozitivnim izvidom hitrega testa (pri izvajalcu/samotestiranje): takšna oseba gre neposredno na PCR testiranje; oseba se samoizolira na domu in ni v stiku s člani gospodinjstva; v primeru pozitivnega PCR-testa, ostane še naprej v izolaciji in obvesti vse osebe, s katerimi je bila v stiku in delodajalca
  • osebe z znaki okužbe so po novem razdeljeni v dve skupini:
    • simptomatske osebe iz ranljivih skupin (naprimer kronični bolniki, z imunsko pomankljivostjo, nosečnice, otroci,…) z znaki okužbe ostanejo v samoizolaciji, – lahko se tudi samotestirajo – in o stanju obvestijo zdravnika; osebni zdravnik jih nato napoti neposredno na PCR testiranje
    • druge simptomatske osebe: te osebni zdravnik napoti na testiranje s hitrim antigenskim testom; če je izvid slednjega pozitiven, se opravi še PCR testiranje, v primeru negativnega rezultata pa se oseba samoizolira za 72 ur oz. tri (3) dni; če težave izzvenijo se smatra, da oseba ni okužena; če težave po 72 urah ne izzvenijo jih osebni zdravnik napoti na PCR testiranje

V primeru pozitivnega izvida se oseba izolira za 10 dni in pridobi veljavno QR kodo. Protokol začne veljati s sredo, 19. 1. 2022.

V Šmarju novost na lokaciji testiranja pri Mercatorju

Vsi, ki bodo pozitivni na hitrem testiranju na covid-19 na testirni točki pri Mercatorju v Šmarju pri Jelšah, bodo predvidoma od jutri, 19. januarja 2022, lahko na lokaciji takoj opravili tudi PCR test in vam ne bo treba čakati na termin PCR testiranja v zdravstvenem domu.

HAGT testirna točka pri Mercatorjevem centru na Obrtniški ulici 11, Šmarje pri Jelšah, deluje: od ponedeljka do petka od 7.30 do 18.00 ter ob sobotah in nedeljah (od 22. januarja 2022 naprej) od 8.00 do 18.00.

Vsi, ki opravijo testiranje, prejmejo potrdilo v roku 10 do 15 minut, evropsko digitalno potrdilo lahko dobijo na e-naslov.

Med tednom od 7.00 do 18.00 ter ob sobotah in nedeljah od 8.00 do 18.00 testirajo še pri Mercatorju Jelka v Ratanski vasi, Rogaška Slatina, kjer prav tako vsem pozitivnim na hitrem testiranju opravijo še PCR test. Glede na povpraševanje bodo možne spremembe urnika, o čemer bo javnost obveščena.

Urnik hitrega testiranja v Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah in pri Tušu v Šmarju pri Jelšah

Preklic izvajanja PCR testov v SB Celje
V Splošni bolnišnici Celje od torka, 18. 1. 2022 ne izvajajo več potrditvenih PCR testov na osnovi pozitivnih brisov samotestiranj za posameznike, ki ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja oziroma njihovo stanje ni nujno.

Posameznike s pozitivnim testom za samotestiranje ali HAG testom prosijo, da se za potrditveni PCR test obrnejo na vstopne točke za odvzem hitrih antigenskih brisov, kjer testiranje izvajajo tudi do 24 ur na dan ter na matični zdravstveni dom, kot predvideva Uredba Vlade RS.