Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Policisti v treh urah nadzora na Celjskem obravnavali 91 kršitev


V treh urah današnjega poostrenega nadzora cestnega prometa na Celjskem in Koroškem so policisti PU Celje zaznali 47 voznikov, ki so med vožnjo uporabljali mobilne telefone, 44 udeležencev cestnega prometa pa ni bilo pripetih.

Preteklo leto smo na območju Policijske uprave Celje beležili močno poslabšanje varnosti cestnega prometa. Leta 2021 je v prometnih nesrečah umrlo 22 ljudi, leta 2020 pa je v osmih prometnih nesrečah umrlo devet ljudi (delno tudi zaradi vpliva ukrepov ob epidemiji).

Tudi letošnje leto, kar se varnosti cestnega prometa tiče, se na Celjskem ni začelo najbolje. V dobrih treh tednih januarja so policisti obravnavali 314 prometnih nesrečah. V eni je umrl voznik tovornega vozila, štiri prometne nesreče so se končale s hudimi poškodbami udeležencev, v 25 prometnih nesrečah je prišlo do lažjih poškodb udeležencev, 284 prometnih nesreč pa se je končalo z materialno škodo.

Ker med zelo pogoste kršitve cestno prometnih predpisov sodita tudi neuporaba varnostnega pasu in uporaba mobilnih telefonov med vožnjo, kar pogosto vodi tudi v prometno nesrečo, so danes policisti na območju celotne policijske uprave Celje tri ure poostreno nadzirali uporabo telefonov med vožnjo in uporabo varnostnih pasov.

Zaznali so 47 kršiteljev, ki so med vožnjo bodisi telefonirali, pošiljali sporočila, brskali po spletnih straneh in podobno. 38 voznikom so izdali plačilne naloge, 6 so jih opozorili, trije tuji vozniki pa so globo poravnali na kraju.

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo močno poveča tveganje za nastanek prometne nesreče. Policisti prav tako, kljub temu, da zakonodaja dovoljuje telefoniranje preko prostoročnih sistemov, med vožnjo odsvetujejo tudi tovrstno komunikacijo. Globa za voznike, ki med vožnjo uporabljajo telefone znaša 250 € ter stranska sankcija 3 kazenske točke.

Policisti pozorni tudi na uporabo varnostnih pasov

Pri najhujših prometnih nesrečah policisti vedno znova ugotavljajo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledneje uporabljali varnostne pasove. V današnjem nadzoru so tako zaznali tudi 44 udeležencev, ki niso uporabljali varnostnih pasov. Plačilne naloge so izdali v 25 primerih, 19 so jih opozorili. Globa za neuporabo varnostnega pasu znaša 120 €.

S podobnimi nadzori bodo policisti nadaljevali tudi v prihodnje.