Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Policija začenja dvotedenski poostren nadzor nad ‘vozniki telefonisti’


Začenja se nacionalna akcija Varno brez telefona, ki jo tudi letos koordinira Javna agencija RS za varnost prometa (AVP). Policisti bodo v sklopu akcije od 10. do 23. januarja 2022 poostreno nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Policisti bodo poostreno nadzirali tudi (ne)uporabo varnostnega pasu.

Uporaba telefona med vožnjo pomeni celo do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče!

Policisti bodo preverjali sočasno uporabo telefona pri udeležbi v prometu, pri čemer bodo pozorni tako na prekrške voznikov kot tudi drugih prometnih udeležencev, kot so pešci in kolesarji. Raziskave namreč kažejo na zaskrbljujoč trend, da se uporaba mobilnih telefonov v prometu povečuje. Ob tej priložnosti v Policiji skupaj z AVP pozivajo: “Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih naj počakajo. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!”

Poleg tega pa bodo policisti v tem času ob svojem rednem delu poostreno nadzirali tudi, ali vozniki in potniki pravilno uporabljajo varnostne pasove in zadrževalne sisteme pri prevozu otrok, s čimer želijo povečati uporabo varnostnega pasu v osebnih avtomobilih (še posebej na zadnjih sedežih), v tovornih vozilih in v avtobusih ter zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Pri najhujših prometnih nesrečah namreč policisti vedno znova ugotavljajo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledneje uporabljali varnostni pas.

Poleg preventivnih ukrepov tudi strožje kazni

V skladu z zakonskimi spremembami, ki so začele veljati sredi avgusta lani, je za uporabo mobilnega telefona med vožnjo za voznike motornih vozil po novem predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa kazen za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.