Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Skrajšuje se čas izolacije. Kdo, kdaj in kako lahko predčasno prekine z izolacijo?


Razlika med izolacijo in karanteno je, da so v karanteno, ki traja 7 dni in se je ne da krajšati, napoteni ljudje, ki so bili v rizičnem stiku z osebo, ki je okužena. V karanteni ostanejo toliko časa, kolikor traja inkubacijski čas, torej od rizičnega stika do razvoja bolezni. V izolacijo pa so napoteni ljudje, ki so zboleli oziroma že kažejo bolezenske znake. V izolaciji ostanejo toliko časa, kolikor je potrebno, da zbolela oseba ni več kužna in ne more več okužiti drugih ljudi.

Karantena

Izjema od karantene je od 10. januarja 2022 oseba, ki: je prejela poživitveni odmerek, ali je prebolela COVID-19 v več kot 10 dneh in manj kot 45 dneh, ali pa je prebolela COVID-19 v več kot 10 dneh in je bila cepljena z drugim odmerkom cepiva, ne glede na zaporedje prebolevnosti in cepljenja.

Od 19. januarja 2022 je izjema od karantene tudi oseba, zaposlena v dejavnosti zdravstva, socialnega varstva ali vzgoje in izobraževanja. Ta mora 7 dni po stiku vsakodnevno opraviti HAGT ali HAGTs na delovnem mestu. Uporabljati mora masko FFP2. O stiku izven delovnega mesta mora obvestiti delodajalca.

Izjema so tudi učenci, dijaki, študenti, če so bili v stiku pri pouku. Tudi oni se morajo vsak dan testirati HAGTs pri pouku. Če je več kot 30% učencev okuženih, gredo v karanteno. Enako velja za obšolskie dejavnosti. Podobno velja tudi pri predšolskih otrocih, razen, če je v oddelku okuženih več kot 30% otrok. Otroke 7 dni doma testirajo starši.

Če ljudje, ki so v karanteni, zbolijo, preidejo iz karantene v izolacijo.

Začetek izolacije

Kot začetek izolacije se pri osebi, ki nima simptomov okužbe, šteje dan, ko prejme pozitiven izvid PCR-testiranja. Pri zbolelih, ki kažejo bolezenske znake okužbe, ki je bila potrjena tudi s PCR-testom, pa se kot prvi dan izolacije šteje dan, ko se pojavijo simptomi okužbe.

Skrajšanje izolacije

Od 24. 1. 2022 naprej se izolacija po 7 dneh lahko zaključi, če sta izpolnjena dva pogoja:

  • oseba je zadnjih 24 ur brez vročine in je minilo 24 ur od izboljšanja simptomov in znakov bolezni (v primeru, da bolezen oz. povišana temperatura trajata dlje, se izolacija ustrezno podaljša)
  • oseba 7. dan opravi hitri antigenski (HAG) test pri pooblaščenem izvajalcu, ki mora biti negativen
  • V primeru, da je HAG test pozitiven, oseba nadaljuje z izolacijo do konca 10. dneva. Po tem času se izolacija prekine brez opravljenega HAG testa
  • Izolacija se lahko krajša tudi osebam, ki so pozitivni izvid PCR-testiranja prejele pred 24. 1. 2022 in so že preživele vsaj 7 dni izolacije.

Skrajševanje časa izolacije ni možno za imunsko kompromitirane bolnike in za osebe, ki imajo težji potek bolezni, ki zahteva hospitalizacijo. Imunsko kompromitirane so osebe, ki prejemajo kemoterapijo, biološka zdravila, imajo bolezni imunskega sistema,..).

Izolacija se lahko prekine od 24. januarja naprej po 7 dneh z negativnim hitrim testom pri HAGT izvajalcih testiranja. Posebnih terminov za testiranje tistih, ki bodo prekinili izolacijo, ni. Priporočljivo je, da se osebe udeležijo testiranja za zaključek izolacije v zaključnih terminih opravljanja testiranja pri izvajalcu.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar pa je povedala, da je v tem valu pritisk na bolnišnice nekoliko manjši, hospitalizirani pa so zlasti kronični bolniki. Opozorila je, da imajo trudi prebolevniki po drugih različicah, veliko možnosti, da se ponovno okužijo z različico omikron. Dejala je še, da so bolezenski znaki pri omikronu nekoliko drugačni kot pri delti. Veliko ljudi poroča o nahodu in težavah s požiranjem. “Naredimo vse, kar lahko, da do okužbe ne pride. Izogibajmo se nepotrebnim stikom. Pomembno je, da se takoj ob  pojavu znakov izoliramo, naročimo na testiranje in ostanemo v domačem okolju,” je dodala Logarjeva.

Število hospitaliziranih se povečuje

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 105.573 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 9.858 okužb, kar je 42,1 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okužena 6.935 oseb.

Opravljenih je bilo 90.859 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 14.714 molekularnih PCR testov, pozitivnih je bilo 67,0 % izvidov PCR testov, kar je najvišji delež doslej. Na to sicer nekoliko vpliva tudi spremenjen protokol PCR testiranja.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih 8.068 (včeraj 8.068) okuženih oseb. 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 4.290 (včeraj 4.290).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 90.710 (včeraj 90.710). To je največje število aktivno okuženih od začetka epidemije pri nas.

Hospitaliziranih je 599 covidnih bolnikov oz. 19 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno 144 potrebuje intenzivno covid nego oz. 3 manj kot dan prej. Sprejeli so 78 obolelih, odpustili pa 48 prebolevnikov. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik na navadnem oddelku je star 14 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 30 let. Včeraj je umrlo 12 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.743 bolnikov s covidom-19.

V zadnjih dneh je zaznati občutnejši porast sprejemov v bolnišnico. Kljub vsemu je glede na število trenutno potrjenih okužb, primerjaje s prejšnjimi epidemičnimi valovi, pritok bolnikov znatno manjši, kot bi bil v primeru enakega širjenja katere izmed predhodnih različic novega koronavirusa. Velika večina hospitaliziranih je necepljenih.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo potrjenih 1.087 okužb (prejšnji teden 813). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 252, sledijo Slovenske Konjice 147, Žalec 144, Zreče 68, Laško 60, Vojnik 46, Šentjur 35, Štore 35, Velenje 31, Polzela 25, Prebold 23, Rogaška Slatina 23, Mozirje 21, Braslovče 20, Šmarje pri Jelšah 20, Vitanje 14, Kozje 13, Nazarje 12, Vransko 12, Gornji Grad 11, Dobrna 10, Luče 10, Podčetrtek 10, Tabor 10, Ljubno 9, Šmartno ob Paki 8, Šoštanj 7, Rečica ob Savinji 5, Rogatec 5, Bistrica ob Sotli 1 (posavska regija), Solčava 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 1017,9 (včeraj 978,7).

V posavski regiji (včeraj 418 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj 1 okužba), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 287,1 (včeraj 252,7).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 52 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 45). 8 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego (včeraj 10), sprejeli so 12 covidnih bolnikov, odpustili so 7 prebolevnikov, v SB Celje sta umrla 2 bolnika s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.258.987 oseb. To je 60 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 70 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.206.062 oz. 57 % vseh prebivalcev (67 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj in testiranj

Urnik hitrega testiranja, ki ga opravljajo v ZD Šmarje pri Jelšah in ZP Rogaška Slatina, najdete tukaj.

Na lokaciji hitrega testiranja v Šmarju omogočeno tudi PCR testiranje. Podrobnosti tukaj.

ZP Podčetrtek izvajajo brezplačno hitro testiranje, in sicer ob ponedeljek od 10. do 11. ure in ob četrtkih od 14. do 14.45 ure.

Urnik hitrega testiranja, ki ga izvajajo v ZD Šentjur, najdete tukaj.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S., foto: pixabay