Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Med prazniki bodo inšpektorji še bolj nadzirali izvajanje pogoja PCT. Prihaja cepivo proti covidu-19 za otroke


Konec tedna bo v Slovenijo prišla prva pošiljka cepiv proizvajalca Pfizer, ki je prilagojeno (manjši in manj koncentrirani odmerki) otrokom od petega do 11. leta. V prvi vrsti se cepljenje priporoča otrokom, ki so zaradi zdravstvenih težav bolj izpostavljeni morebitnim zapletom ob okužbi z novim koronavirusom.

V Slovenijo smo dobili tudi prvo pošiljko novega zdravila proti covidu-19, imenovan molnupiravir. Bolniku bo zdravilo predpisal zdravnik, deluje pa tako, da onemogoča virusu, da bi se še razmnoževal. Zdravilo naj bi omogočilo postopno zmanjšanje pritiska na bolnišnice, saj se bo z njim zdravilo predvsem najranljivejše. Trenutno bo zdravila na voljo za 5700 zdravljenj.

Na današnji vladni novinarski konferenci je vodja sektorja za finančni nadzor na FURS Marjan Maček poudaril, da Finančna uprava (FURS) tudi v decembru nadaljuje z izvajanjem poostrenih nadzorov nad izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni covid-19.

Od 15. 11. 2021 do četrtka 9. 12. 2021 so inšpektorji FURS na terenu opravili 3.773 nadzorov, v katerih so preverili izpolnjevanje PCT pogojev za 18.345 oseb. V 530 nadzorih (14 %) so ugotovili 561 nepravilnosti. Največ nepravilnosti (471) je bilo ugotovljenih na področju izpolnjevanja PCT pogojev, 73 na področju nošenja mask, 12 na področju pogojev opravljanja dejavnosti gostinstva in 5 na področju razkužil.

Za ugotovljene nepravilnosti na področju izpolnjevanja PCT pogojev so inšpektorji izdali 10 plačilnih nalogov s skupno višino globe 32.000 evrov. Izrečenih je bilo 550 opozoril, in sicer v primerih, ko je bil nadzor pri zavezancih opravljen prvič in je bila nepravilnost odpravljena takoj. Od 550 zaznanih nepravilnosti jih je bilo 392 ugotovljenih pri zavezancih, ki opravljajo dejavnost gostinstva, 56 pri zavezancih, ki opravljajo trgovsko dejavnost, 44 pri zavezancih, ki opravljajo ostale storitvene dejavnosti, 12 pri bencinskih servisih, sedem pri vulkanizerjih in 50 pri zavezancih, ki opravljajo druge dejavnosti.

V tem obdobju je bila izrečena ena ustna odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti do odprave nepravilnosti in štiri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti in pečatenju pri gostincih, zaradi izvajanja gostinske dejavnosti v nasprotju z vladnim odlokom, ki prepoveduje izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač na sejemski prireditvi na odprtih površinah.

Maček je še pojasnil, da FURS ugotavlja pozitivne učinke poostrenih nadzorov, saj se delež nadzorov pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti zmanjšuje. V zadnjem tednu t.j. od 6. 12. do 9. 12. 2021 je delež nadzorov pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti znašal 12 %, med tem, ko ta odstotek povprečno od začetka leta znaša 20,5 %. Finančna uprava bo nadzor izvajala tudi med vikendi in prazničnimi dnevi.

Spregovorila je tudi Martina Gašperlin, v.d. glavne tržne inšpektorice. Povedala je, da je bilo v času od 6. 12. do 12. 12. 2021 opravljenih okoli 650 nadzorov. Zaradi kršitev v gostinstvu sta bili izdani dve ustni odločbi, s katerima se je prepovedalo opravljanje gostinske dejavnosti. Obenem je bila izrečena ena začasna prepoved tudi pri opravljanju trgovinske dejavnosti, ker niso preverjali pogoja PCT pri uporabnikih storitev. V primerih, kjer kršitve kljub predhodnemu opozorilu niso bile odpravljene, sta bila izdana dva plačilna naloga, ker se ni preverjalo pogoja PCT pri strankah.

Poudarila je še, da je cilj nadzorov Tržnega inšpektorata zagotoviti spoštovanje pogoja PCT, tako s strani uporabnikov storitev kot tudi ponudnikov blaga in storitev. Izrazila je še zadovoljstvo, da se pogoj PCT vedno bolj uveljavlja, tudi preverjanje z osebnim dokumentom. Zaradi praznikov in časa obdarovanja pričakuje porast obiskovalcev v trgovinah, zato bodo inšpektorji izvajali nadzor na terenu, da vsem zagotovijo varno okolje in s tem tudi bolj mirne, zdrave in prijete praznike, je zaključila Gašperlin.

Epidemija še naprej upada

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 28.974 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 677 okužb, kar je 12,6 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 775 oseb.

Opravljenih je bilo 27.225 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.749 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 677 okužb z deležem pozitivnih izvidov 38,7 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih 1.386 okuženih oseb (včeraj 1.399). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 1.050 (včeraj 1.066).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 22.129 (včeraj 22.487).

Hospitaliziranih je 874 covidnih bolnikov oz. 9 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 236 potrebuje intenzivno covid nego oz. 7 manj kot dan prej. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik na navadnem oddelku je star 19 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 20 let. Včeraj je umrlo 16 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.425 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 19 okužb (prejšnji teden 19). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Laško 8, sledijo Celje 3, Ljubno 1, Luče 1, Podčetrtek 1, Rogatec 1, Šentjur 1, Slovenske Konjice 1, Štore 1, Žalec 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 126,0 (včeraj 126,0).

V posavski regiji (včeraj 35 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 69,4 (včeraj 70,7).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 87 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 90). 26 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego, sprejeli so 5 bolnikov s hudim potekom covida-19, odpustili so 5 prebolevnikov, v SB Celje so umrli 3 bolniki s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.238.315 oseb. To je 59 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 69 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.170.267 oz. 55 % vseh prebivalcev (66 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Šentjur najdete TUKAJ – klik, urnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klik.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.