Epidemija zadnje dni stagnira. Vladni predstavniki in stroka bodo razpravljali o morebitnih dodatnih ukrepih med prazniki

20. 12. 2021 13:29

Ministra za zdravje Janez Poklukar je zaradi pojava različice omikron v Sloveniji napovedal, da se bodo s predstavniki pristojnih resorjev ter strokovne skupine za covid-19 sestali na temo dodatnih ukrepov, ki bodo veljali med prazniki. Predvsem bodo odločali o omejitvi določenih prazničnih aktivnosti, povezanih s silvestrovanji. Obeta se najmanj omejitev druženj, končne odločitve pa naj bi bile sprejete ta teden. Že v petek je vlada sicer odločila, da morajo javni uslužbenci v času praznikov na dopust ali pa bodo poslani na čakanje na delo.

Pri različici omikron se je sicer doslej pokazalo, da je izjemno nalezljiva, za okužbo pa so, poleg necepljenih, dovzetni predvsem cepljeni z vektorskimi cepivi, zato je tem osebam še posebej priporočeno dodatno cepljenje. Sicer pa stroka vsem priporoča tretji odmerek. Zaenkrat sicer različica kaže milejši potek bolezni, kar bi bila lahko posledica nedavnih dognanj hongkonške univerze, katerih raziskovalci so ugotovili, da se virus v dihalnem traktu razmnožuje veliko hitreje od delte, a je njegova sposobnost razmnoževanja v pljučnem tkivu nekajkrat manjša od prvotne različice novega koronavirusa. Vsi pa še vedno opozarjajo, da je zaenkrat znanih premalo podatkov, da bi lahko delali dokončne sklepe.

Epidemija ustvarja nekakšen plato

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 33.646 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 585 okužb, kar je 13,6 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 677 oseb. Upadanje epidemije se je v zadnjih nekaj dneh povsem umirilo in se ustavlja na nekakšnem platoju. Skrbi predvsem pojav izjemno hitro prenašajočega se omikrona pri nas, ki bi utegnil krivuljo znova pognati navzgor. Zaenkrat je znano tudi premalo informacij glede nevarnosti te različice, zato tako naša, kot tudi vlade po svetu, preventivno ukrepajo z zaostrovanjem ukrepov.

Opravljenih je bilo 32.099 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.547 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 585 okužb z deležem pozitivnih izvidov 37,8 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih 1.209 okuženih oseb (včeraj 1.222). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 865 (včeraj 874).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 18.244 (včeraj 18.431).

Hospitaliziranih je 696 covidnih bolnikov oz. 5 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 215 potrebuje intenzivno covid nego oz. 1 manj kot dan prej. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik na navadnem oddelku je star 18 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 28 let. Včeraj je umrlo 9 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.506 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 20 okužb (prejšnji teden 19). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 11, sledijo Laško 3, Vojnik 2, Rogatec 1, Slovenske Konjice 1, Šentjur 1, Zreče 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 100,4 (včeraj 100,3).

V posavski regiji (včeraj 32 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj 1 okužba), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 55,0 (včeraj 55,4).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 62 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 66). 20 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego, sprejeli so 2 bolnika s hudim potekom covida-19, odpustili so 1 prebolevnika, v SB Celje je umrl 1 bolnik s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.242.137 oseb. To je 59 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 69 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.179.177 oz. 56 % vseh prebivalcev (66 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Šentjur najdete TUKAJ – klik, urnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klik.

Med 20. 12. in 23. 12. 2021 bodo tudi na Kozjanskem in Obsotelju potekali Dnevi cepljenja – več tukaj

ZP Podčetrtek izvajajo brezplačno hitro testiranje, in sicer ob ponedeljek od 10. do 11. ure in ob četrtkih od 14. do 14.45 ure.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X