Število hospitaliziranih hitro narašča. Popolnega zaprtja države naj zaenkrat ne bi bilo

2. 11. 2021 13:01
S posveta vlade s svetovalno skupino: Svetovalna skupina za covid-19 vladi zaenkrat ni predlagala desetdnevnega zaprtja države, ampak zaenkrat le zaostritev ukrepov. Podrobnosti bodo dorečene na četrtkovi seji vlade.

Svetovalna skupina za covid-19 naj bi vladi predlagala desetdnevno popolno zaprtje države. Ob tem bo vladi ponujena tudi druga možnost. Če se vlada namreč za popolno zaprtje zaenkrat ne bi odločila, strokovna skupina predlaga zaostritev ukrepov, predvsem stožji nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT ter omejitev delovanja lokalov do 23. ure. Predlagajo tudi, da bi športne prireditve potekale brez gledalcev, delo od doma za javni sektor ter omejitev zasebnega zbiranja na deset ljudi, pri čemer morajo vsi izpolnjevati pogoj PCT. Če to v enem tednu ne bi izboljšalo situacije, pa naj bi vseeno predlagali desetdnevno popolno zaprtje države. Kaj se bo udejanjilo bo znano po seji vlade, ki bo v četrtek. Danes naj bi se vlada sestala s svetovalno skupino, zato obstaja možnost, da se bodo ukrepi sprejeli že pred četrtkom.

Kot je na novinarski konferenci namignil direktor NIJZ-ja Milan Krek, bodo današnje epidemiološke številke (znane bodo jutri) izjemno velike.

Hiter porast hospitalizacij

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 9.564 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.136 okužb, kar je 50,5 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 2.295 oseb, a je tokrat treba v obzir vzeti včerajšnji dela prost dan – 1. november.

Opravljenih je bilo 6.930 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 2.634 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.136 okužb z deležem pozitivnih izvidov 43,1 %.

Trenutno je hospitaliziranih 634 covidni bolniki oz. 31 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno 158 potrebuje intenzivno covid nego oz. 13 več kot dan prej. Na intenzivni negi je že skoraj 160 bolnikov, kar je minister za zdravje nedavno omenil kot spodnjo mejo za začetek zaostrovanja ukrepov. Samo v zadnjih dveh dneh se je sicer število hospitaliziranih povečalo za 57 covidnih bolnikov. V bolnišnice je bilo sprejetih 72 bolnikov s hujšim potekom covida-19. Iz bolnišnic so odpustili 31 prebolevnikov. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik je star 19 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 21 let. Večina potrjeno okuženih ter hospitaliziranih bolnikov s hujšim potekom covida-19 je necepljenih oz. delno cepljenih. Delež teh je med 70 in 75 %. Včeraj je umrlo 10 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.765 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 2.177 okuženih oseb (včeraj 2.341). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 1.329 (včeraj 1.354).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 28.047 (včeraj 28.579).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 68 okužb (prejšnji teden 351). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Šentjur 33, sledijo Celje 9, Laško 8, Velenje 4, Dobrna 2, Rogaška Slatina 2, Žalec 2, Kozje 1, Ljubno 1, Mozirje 1, Polzela 1, Slovenske Konjice 1, Šmarje pri Jelšah 1, Šoštanj 1, Tabor 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 250,6 (včeraj 291,0).

V posavski regiji (včeraj 24 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 67,7 (včeraj 72,4).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 73 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 65). 19 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 12 covidnih bolnikov, odpustili so 3 prebolevnike, v SB Celje je umrl 1 covidni bolnik.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.188.724 oseb. To je 56 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 67 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.119.191 oz. 53 % vseh prebivalcev (63 % vse odrasle populacije). Glede na dostopne podatke, se včeraj ni cepil nihče. V zadnjem tednu se je s prvim odmerkom cepilo zgolj 4.600 oseb. Precepljenost v Sloveniji je še vedno močno pod povprečjem EU. Povprečna precepljenost držav EU je 69 % celotne populacije oz. več kot 75 % odraslih.

Raziskovalci z Univerze Johnsa Hopkinsa so ugotovili, da je stopnja protiteles na novi koronavirus dlje višja pri ljudeh, ki so bili okuženi s tem virusom, nato pa so bili cepljeni z dvema odmerkoma mRNA-cepiva. Stopnjo protiteles so raziskovalci primerjali s stopnjo pri ljudeh, ki so bili zgolj cepljeni in prej niso bili okuženi. Šlo naj bi za eno največjih tovrstnih raziskav.

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Šentjur najdete TUKAJ – klik, urnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klik – celjski cepilni center se z 31. avgustom začasno seli v dvorano Zlatorog – več tukajSeznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X