Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V spomin na prednike številne komemoracije po občini Šentjur (foto)


V času pred praznikom, dnevom spomina na mrtve, po vsej občini Šentjur potekajo komemoracije in slovesnosti v počastitev naših prednikov.

V naših krajih so številna obeležja padlim v vojnah ter žrtvam fašističnega nasilja, ki opozarjajo na hude čase, ki so jih doživljali naši ljudje pod okupacijo. Da spomin na pogumna in žrtve za svobodo, v kateri lahko živimo naslednje generacije, ne bi zamrl, se ob teh obeležjih že tradicionalno vsa leta zbirajo krajani, predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB, učenci naših šol pa pod vodstvom skrbnih mentorjev pripravijo krajši kulturni program.

Trenutki spomina na Planini pri Sevnici in na Ponikvi

Tako so že v prejšnjem tednu komemoracije izvedli na Planini pri Sevnici in na Ponikvi. Na Planini pri Sevnici pri spomeniku so prisluhnili besedam predstavnika ZB Antona Špana, recitalu Ivanke Uduč ter pesmi in pevskemu in recitiranemu programu učenk in učencev OŠ Planina pri Sevnici. Na Ponikvi so se zbrali v spominskem parku pri šoli, kjer so prav tako lep program pripravili učenke in učenci OŠ Blaža Kocena Ponikva. Predstavnikom zveze borcev so se pridružili tudi policisti PP Šentjur pod vodstvom komandirja Ludvika Petriča, skupaj pa so, kot že vrsto let, obiskali tudi grob v vojni za Slovenijo padlega policista Stranislava Straška.

Tokrat prvič ob prestavljenem spomeniku Franju Mlagaju in žrtvam NOB

V sredo pa so svoje počitnice prekinili učenke in učenec OŠ Franja Malgaja Šentjur, saj so tokrat prvič izvedli komemoracijo pri spomeniku Franja Malgaja in žrtvam NOB na novi lokaciji. Spomenik Franju Malgaju, po katerem šola nosi ime, je bil namreč pred meseci zaradi gradnje krožišča s podhodom umaknjen iz prvotne lokacije, ploščadi pred šolo. Novo mesto je dobil v povsem novi učilnici na prostem, ki jo je uredila Občina Šentjur. Mladi si pripravili nabor pesmi in recitalov, ki so ganile številne obiskovalce, ki so na obnovljenem spomeniku iskali imena svojih padlih prednikov. Zbrane na komemoraciji, ki je sledila kratki obeležitvi nove učilnice na prostem, je nagovoril predsednik ZB NOB Šentjur Ivo Dvoršak.

foto: Občina Šentjur