Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

IJS: Epidemija počasi upada, smo v obdobju ko tekmujeta vpliv cepljenja in prebolevanja z vplivom vremena. Slovenija ostaja temno rdeča


Institut Jožefa Stefana v zadnji analizi epidemičnega stanja v Sloveniji ugotavlja, da epidemija predvidoma počasi upada. Smo v obdobju, ko tekmuje vpliv cepljenja in prebolevanja, kar zmanjšuje okuževanje, s vplivom vremena ob prehajanju v hladnejši letni čas, kar povečuje okuževanje. Glede na to, da šele prihajamo v sezono okužb dihal in da se cepimo počasi, bi lahko epidemija začela spet naraščati. Z doslednim izvajanjem pravila CPT bomo lahko ohranjali odprto družbo, ob zadostni precepljenosti pa bomo lahko normalno zaživeli. S cepljenjem rizične populacije se pomembno zmanjša kumulativno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo. Posledično je manj ovirano izvajanje elektivnih programov, zdravstvo pa postane bolj dostopno. To se premalo omenja, saj se večinoma osredotoča le na nevarnost preseganja kapacitet zdravstva. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,97. Pkriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi:

Raziskovalci IJS še ugotavljajo, da se je v prvem valu okužil približno vsak stoti prebivalec (ocena: 12x toliko kot potrjenih primerov v prvem valu). Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno polovica prebivalstva (ocena: 4x  oz. 3x toliko kot potrjenih primerov v drugem oz. tretjem in četrtem valu). Trenutno je delež kužnih približno 0,9 % prebivalstva oz. približno vsak 110. prebivalec. Ocenjujemo, da je hkrati neprecepljenih in neprekuženih še približno četrtina prebivalstva (dovzetnih je nekoliko več, ker cepiva niso 100 % učinkovita).

Hitrost cepljenja je približno 8 tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,4 % prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 18 tisoč okuženih na teden oz. 0,9 % prebivalstva na teden.

Celotno poročilo je na voljo tukaj.

Epidemija počasi upada

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 29.189 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 968 okužb, kar je 5,8 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 1.028 oseb.

Opravljenih je bilo 23.853 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 5.336 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 968 okužb z deležem pozitivnih izvidov 18,1 %.

Trenutno je hospitaliziranih 413 covidni bolniki oz. 13 več kot dan prej. Od vseh jih 114 potrebuje intenzivno covid nego oz. 1 več kot dan prej. V bolnišnice je bilo sprejetih 52 bolnikov s hujšim potekom covida-19. Iz bolnišnic so odpustili 36 prebolevnikov. Včeraj so umrli 3 bolniki s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.600 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 836 okuženih oseb (včeraj 843), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 564 (včeraj 566).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 11.943 (včeraj 11.984).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 143 okužb (prejšnji teden 131). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 29, sledijo Velenje 19, Šentjur 11, Žalec 10, Gornji Grad 8, Slovenske Konjice 6, Šoštanj 6, Vransko 6, Laško 5, Rogaška Slatina 5, Šmartno ob Paki 5, Vojnik 5, Zreče 5, Šmarje pri Jelšah 4, Dobrna 2, Kozje 2, Mozirje 2, Polzela 2, Prebold 2, Rečica ob Savinji 2, Braslovče 1, Dobje 1, Ljubno 1, Luče 1, Nazarje 1, Podčetrtek 1, Štore 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 123,7 (včeraj 122,0).

V posavski regiji (včeraj 30 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj 1 okužba), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 24,0 (včeraj 25,6).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 46 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 48). 12 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 6 covidnih bolnikov, odpustili so 8 prebolevnikov.

V SB Celje se soočajo z velikim pomanjkanjem negovalnega kadra. Te so zadnje dni začeli v svoje vrste vabiti tudi preko družbenih omrežij. Kot so zapisali, se zaradi trenutnih epidemioloških razmer in potreb po organizaciji dodatnih covid delovišč soočajo s pomanjkanjem negovalnega kadra. “Medicinske sestre, tako diplomirane kot srednje, ki so zaposlene pri drugih delodajalcih in so nam pripravljene priskočiti na pomoč, vabimo, da se v popoldanskem ali nočnem času pridružijo našemu kolektivu. Veseli bomo vseh, ki so nam pripravljene priskočiti na pomoč in z voljo, znanjem in srčnostjo oskrbeti naše paciente. Sodelovanje bomo uredili v obliki dela po podjemni pogodbi,” zapišejo na FB strani celjske bolnišnice.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.132.152 oseb. To je 54 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 63 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.0237080 oz. 49 % vseh prebivalcev (58 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klik – celjski cepilni center se je z 31. avgustom začasno selil v dvorano Zlatorog – več tukaj.

Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.