Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nemška veleposlanica na obisku v Rogaški Slatini


Delegacija nemške ambasade v Sloveniji na obisku v Rogaški Slatini (z leve): Natalie Šeruga, veleposlanica Natalie Kauther, direktorica MPI Vrelec Branka Aralica in Eva-Ricarda Willems
Srečala se je s podjetniki MPI Vrelec na temo poslovanja z Nemčijo

Rogaška Slatina, september 2021 – Mrežni podjetniški inkubator Vrelec Rogaška Slatina je bil že tretjič gostitelj delegacije nemškega veleposlaništva, ki jo je vodila nemška veleposlanica v Sloveniji Natalie Kauther. Ob obisku v Rogaški Slatini je veleposlanico Kautherjevo sprejel tudi župan mag. Branko Kidrič, ki je gostje seznanil s strateškimi načrti občine v prihodnje. Veleposlanica je obiskala še Steklarno Rogaška, si ogledala znamenito kristalno dvorano ter se z gostitelji sprehodila skozi zdraviliški park in središče Rogaške Slatine.

Branko Kidrič Natalie Kauther Branka Aralica Eva-Ricarda Willems in Natalie Šeruga

Odnosi med Slovenijo in Nemčijo so tradicionalno odlični. Nemčija je strateška, politična in gospodarska ter največja izvozna partnerica Slovenije. Bogati stiki so vzpostavljeni tako na zvezni, kot na regionalni ravni, o čemer se je prepričala tudi veleposlanica na obisku v Rogaški Slatini, kjer se je med drugim srečala s podjetniki, vključenimi v slatinski inkubator, s potencialom za globalno rast in internacionalizacijo. Nemška veleposlanica je izrazila zadovoljstvo ob srečanju podjetniki v MPI Vrelec, saj številni med njimi delujejo tudi na tujih trgih, predvsem v Nemčiji.

»Spodbudno je, koliko podjetij že deluje na tujih trgih, tudi nemškem. Medsebojno gospodarsko sodelovanje in povezovanje tudi na regionalni ravni je velikega pomena za bilateralne odnose in gospodarsko rast. Rogaška Slatina je zelo lepa in ponuja zelo veliko, ne samo v turističnem smislu,« je med drugim dejala nemška veleposlanica Natalie Kauther.

Nemška veleposlanica v Sloveniji Natalie Kauther na srečanju s podjetniki v MPI Vrelec

Veleposlanico je zanimalo tudi, kako so se podjetja soočila s covid krizo in kako jim inkubator kot podporna institucija pomaga pri poslovanju, še posebej na začetku njihove podjetniške poti. Direktorica MPI Vrelec Branka Aralica je veleposlanici predstavila MPI Vrelec, srečanje veleposlanice s podjetniki, tako vključenimi v slatinski inkubator kot tudi s tistimi izven inkubatorja, pa je, kot poudarja Aralica, za vse velikega pomena: »Vsa podjetja, ki se podajajo na pot internacionalizacije, zelo potrebujejo celovite informacije o tržiščih, na katera se podajajo. Zelo pomembno je, da do teh informacij pridejo hitro in da so le-te verodostojne in uporabne. Tukaj so povezave izjemno velikega pomena.«

Nemška veleposlanica v Sloveniji Natalie Kauther na srečanju s podjetniki v MPI Vrelec

Srečanja na temo poslovanja z Nemčijo se je udeležila glavnina inkubiranih podjetnikov in tudi nekaj zunanjih, ki poslujejo s tujino. Veleposlanico sta na obisku spremljali vodja oddelka za gospodarstvo veleposlaništva ZR Nemčije v Sloveniji Eva-Ricarda Willems in Natalie Šeruga, prav tako z oddelka za gospodarstvo na nemškega veleposlaništvu v Sloveniji, ki sta tudi odgovarjali na vprašanja podjetnikov. Ti so izpostavili predvsem težave s pomanjkanjem delovne sile in dolgotrajnimi postopki urejanja dokumentacije za delavce iz držav izven EU za napotitev na delo v Nemčijo.

Nemčija velja za zrelo in razvito tržišče, zato ima tudi visoke zahteve od tujih partnerjev, vendar so se gostje strinjale, da so dolgotrajni administrativni postopki problem, na katerega večkrat opozarjajo tudi na veleposlaništvu.

Srečanje s podjetniki je potekalo v sklopu aktivnost znotraj projekta SIO Vrelec 2020 – 2022.