Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Začenjajo se paraolimpijske igre v Tokiu. Med udeleženci že tretjič Šentjurčan Henrik Plank (video)


Danes se v Tokiu začenjajo paraolimpijske igre Tokio 20201. Slovenijo na njih zastopa sedem športnikov, med katerimi je tudi šentjurski atlet Henrik Plank. Nastopil bo v metu diska.

POI v Tokiu bodo potekale med 24. avgustom in 5. septembrom 2021.

V Tokiu se danes, 24. avgusta, začenjajo POI Tokio 20201. Na njih bo nastopila tudi sedmerica slovenskih športnikov, in sicer Dejan Fabčič (tarčno lokostrelstvo), Luka Trtnik (panamizni tenis TT7), AnejDoplihar (parakolesarstvo H3), Tim Žnidaršič Svenšek (50 m delfin in 100 m hrbtno), Franc Pinter (R1 – zračna puška stoje, R3 – zračna puška leže, R6 – malo– kalibrska puška leže, R7 – malokalibrska puška trojni položaj), Franček Gorazd Tiršek (R4 – zračna puška stoje, R5 – zračna puška leže, R9 – malokalibrska puška leže) in Henrik Plank (met diska).

Plank: Če znaš trud poenotiti z olimpijskim duhom, znaš dobro uživati, tudi če ni gledalcev.

47-letni šentjurski atlet Henrik Plank bo, po Pekingu leta 2008 in Londonu 2012, nastopil že na svojih tretjih paraolimpijskih igrah. Tokrat bo tekmoval samo v metu diska, na prejšnjih paraolimpijskih igrah pa se je preizkusil že tudi v metu krogle in kopja. “Počutje je v redu, naredili smo vse, kar smo si zadali. Zdaj pa samo hrabro naprej. Spremljal sem tudi OI v Tokiu, najbolj Čeha, kaj bo naredil. Navdušil me je, tudi sam imam grenak priokus, da se mu je to primerilo. Upam, da bom tudi sam naredil podoben met. Gledam ga tudi po posnetkih, z enim mi je tudi pomagal, ker mi nekako ni šlo. Zdaj bomo to skušali izpiliti, da bo šlo na tekmovanju, kar se da najbolje.” je pred odhodom v Tokio za nacionalno TV Slovenija povedal Plank. Pokomentiral je tudi situacijo, ko bodo morali športniki nastopati pred praznimi tribunami. “Mlajši, ki tega niso doživeli, bodo imeli čuden občutek. A če garaš pet let in poznaš, kako je bilo z gledalci recimo v Londonu… Tu bo pač na višji ravni olimpijskega duha in če znaš trud poenotiti z olimpijskim duhom, znaš dobro uživati, tudi če ni gledalcev.”

Henrik Plank pred paraolimpijskimi igrami ni želel razkrivati pričakovanj in dajati napovedi glede rezultata. Najodmevnejši rezultati Planka do sedaj so sicer 5. mesto na SP 2006, 2. mesto na SP 2011, 4. mesto na SP 2015, 8. mesto na SP 2017, 9. mesto na paraolimpijskih igrah 2008, evropski rekord v metu kopja, 17–kratni državni prvak in državni rekorder v suvanju krogel, metu kopja in diska.

Henrik Plank bo v Tokiu nastopil 29. avgusta od 12. ure po slovenskem času naprej. Celoten spored POI Tokio 20201 najdete tukaj.