Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V bolnišnicah že 141 covidnih bolnikov. Verjetnost za hospitalizacijo pri delti dvakrat večja


Število hospitaliziranih bolnikov s hudim potekom bolezni covid-19 se hitro zvišuje. Včeraj se je tako število bolnikov povečalo za 12. Kot je dejala predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, je možnost za hospitalizacijo pri različici delta dvakrat višja. Med trenutno hospitaliziranimi jih je petina mlajših od 50 let, štirje pa so mlajši od 30 let.

Verjetnost za hospitalizacijo pri delti dvakrat višja

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je na današnji vladni novinarski konferenci spregovorila o stanju v bolnišničnih covid oddelkih. Kot je uvodoma povedala, deltarazličica novega koronavirusa, glede na britanske raziskave, zahteva dvakrat več bolnišničnega zdravljenja. Različica delta pri nas močno prevladuje, saj je prisotna v 93 % vzorcev.

Dodala je, da med bolniki pri nas trenutno prevladujejo letnik 61 in starejši, petina bolnikov je mlajših od 50 let, štirje pa so mlajši od 30 let. “Gre za resno bolne ljudi, dva sta na intenzivni negi, izhod bolezni je težko napovedati. Gre za hude klinične slike. Med sprejetimi v bolnišnico je tudi nekaj cepljenih, dva sta na intenzivni negi. Eden je starejši bolnik, ki ima številne pridružene bolezni, eden pa je mlajši. Vemo, da cepivo 100-odstotno ne ščiti proti težki obliki, toda razmerje med cepljenimi in necepljenimi je v veliko korist cepljenih ljudi. V UKC-ju Ljubljana, kjer povečujemo kapacitete covidnih postelj, je 50 bolnikov na navadnem oddelku in 14 bolnikov na intenzivni negi. Po državnem načrtu pa imamo pripravljenih 60 postelj na navadnem oddelku in 25 na oddelku za intenzivno nego. Sicer pa se po državnem načrtu odpirajo tudi druge bolnišnice,” je povedala Lejko Zupanc.

Povedala je, da do potreb po intenzivni negi prihaja z zamikom, zato pričakujejo, da bo vse več ljudi potrebovalo intenzivno nego. Opozorila je, da bo treba sprejeti dodatne ukrepe, če bolnišnice ne bodo mogle zagotavljati dovolj kapacitet. Je pa trenutno ena izmed večjih težav pomanjkanje kadra.

Dodala je, da so cepiva učinkovita, vendar ne tako kot pri okužbah z bazičnimi variantami. “Če je veliko cepljenih, bo veliko število zaščitenih. Pri nas je cepljenih le 50 odstotkov starejših od 50 let, ne vemo, koliko je prebolevnikov, zato je tveganje, da bomo imeli strašen izbruh delte, zelo veliko. Mogoče je, da je prišlo do padca imunosti pri cepljenih. Zato pričakujemo jasna stališča, kako bo potekalo cepljenje s tretjim odmerkom.”

Poudarila je, da so mRNA cepiva bolj učinkovita kot vektorska, zato bi bil priporočljiv tretji odmerek pri prejemnikih vektorskega cepiva. V UKC Ljubljana s tretjim odmerkom že cepijo imunsko kompromitirane bolnike in tiste s težavami z imunskim sistemom ali okvarami zaradi terapije. Meni, da se bodo ob morebitnem naraščanju števila prenosov okužb s cepljenih na druge, verjetno morali testirati tudi že cepljeni.

Hospitaliziranih že 129 covidnih bolnikov

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 7.303 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 143 okužb, kar je 23,3 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 116 oseb. Včerajšnja nedelja je najslabša po 9. maju, ko je bilo potrjenih 146 okužb.

Opravljenih je bilo 6.416 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 887 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 143 okužb z deležem pozitivnih izvidov 16,1 %.

Trenutno je hospitaliziranih 141 covidnih bolnikov oz. 12 več kot dan prej (največ po 11. juniju, ko jih je bilo prav tako 165). Od vseh jih 27 potrebuje intenzivno covid nego oz. 4 več kot dan prej (največ po 24. juniju, ko jih je bilo 28). V bolnišnice je bilo sprejetih 18 bolnikov s hujšim potekom covida-19, iz bolnišnic so odpustili 5 prebolevnikov. Večina hospitaliziranih je necepljenih. Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 422 okuženih oseb (včeraj 418), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 241 (včeraj 237).

Včeraj je v Sloveniji umrl en bolnik (v SB Celje) s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.449 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 5.158 (včeraj 5.072).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji so bile včeraj potrjene 4 okužbe (prejšnji teden 8). Največ jih je bilo potrjenih v občini Vojnik 2, po ena pa v občinah Celje 1 in Laško 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 39,3 (včeraj 39,9).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 106,2 (slovensko povprečje 140,1), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 192,3 (slovensko povprečje 241,1).

V posavski regiji (včeraj 0 potrjene okužbe), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 9,0 (včeraj 9,4).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 19 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 15), kar je največ po 10. juniju. En covidni bolnik potrebuje intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 6 novih covidnih bolnikov, odpustili so enega prebolevnika, en bolnik je umrl.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 986.643 oseb. To je 47 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 56 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 899.956 oz. 43 % vseh prebivalcev (51 % vse odrasle populacije).

V preteklem tednu je bilo med 39 hospitaliziranimi covidnimi bolniki le 7 polno cepljenih. Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klikSeznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.