Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Petek prinesel novo najvišje število okuženih v zadnjih dveh mesecih. Okoli 86 % potrjenih okužb med necepljenimi. Maske obvezne na javnih prireditvah


Četrti val epidemije iz dneva v dan pridobiva na svoji moči. Včeraj je bilo tako potrjenih največ okužb po 3. juniju, tudi delež pozitivnih izvidov testov je bil najvišji po 11. maju. V bolnišnico so sprejeli pet bolnikov s težjim potekom covida-19, a so pet prebolevnikov tudi odpustili.

Med vsemi potrjeno okuženimi je okoli 86 % necepljenih in okoli 14 % polno cepljenih, med hospitaliziranimi pa so bili v prejšnjem tednu med 29 hospitaliziranimi, trije polno cepljeni oz. oziroma okoli 90 % necepljenih in okoli 10 % polno cepljenih, kar se nekako sklada z nekaterimi dognanji, da je v primeru okužbe cepljenega z različico delta zaščita pred hujšim potekom bolezni/hospitalizacijo/smrtjo okoli 90-odstotna. Razmerje okuženih/hospitaliziranih med necepljenimi in polno cepljenimi najdete tukaj.

V zadnjem času je na socialnih omrežjih popularno širjenje podatkov o visokem deležu okuženih med polno cepljenimi v državah z zelo visoko precepljenostjo. Pojav je popolnoma logičen in enostavno razložljiv s preprostim primerom (številke so izmišljene): Če vzamemo vzorčno populacijo 100 ljudi, ki je 90 % precepljena s cepivom, ki nudi 80 % zaščito. Pojavi se izbruh virusa, ko se hipotetično okužijo vsi necepljeni ter 20 % cepljenih, ki pa jih cepivo ni zaščitilo. Rezultat izbruha v tem primeru je 18 okuženih, ki so bili polno cepljeni, 10 okuženih necepljenih ter 72 zaščitenih in neokuženih. Statistično je torej v tem primeru med vsemi okuženimi okoli 64 % takšnih, ki so polno cepljeni. Statistika je zvita gospa.
Kako učinkovita so cepiva proti različici delta

Financial Times je objavil podatke o tem, kako učinkovita so cepiva proti različici delta in primerjal učinkovitost po državah – slika spodaj. Prvi graf prikazuje zaščito pred simptomatsko okužbo, drugi pa zaščito pred hospitalizacijo. Črtkane črte na grafu ponazarjajo zaščito po prvem odmerku cepiva, polna črta pa zaščito po polnem cepljenju:

vir: Financial Times (klik)
Vlada je sprejela nekaj novih odlokov za omejevanje šisrjenja okužb.

Vlada je na včerajšnji seji sprejela več odlokov za zajezitev širjenja okužb s SARS-CoV-2, ki prinašajo tudi nekatere novosti.

Med drugim bo od ponedeljka na javnih prireditvah znova obvezna nošnja mask z izjemo nastopajočih. Odlok ohranja dosedanje ukrepe in omejitve pri izvajanju kulturnih storitev in znova uvaja uporabo zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah. Poleg tega odlok ne ureja več dokazil, s katerimi se lahko dokazuje izpolnjevanje pogoja PCT na kulturnih prireditvah.

V novem gradivu se določa tudi izpolnjevanje pogoja prebolelosti, cepljenosti ali testiranja (PCT) za izvajanje avtotaksističnih prevozov in obratovanje žičniških naprav. Odlok med drugim določa, da bo izpolnjevanje pogoja testiranja odslej mogoče z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur. Enako bo veljalo za ponudnike in potrošnike v dejavnosti ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil.

Vlada je izdala tudi nov odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov. Pogoj PCT morajo v skladu z odlokom izpolnjevati tudi strokovni delavci in voditelji športnorekreativne dejavnosti, ki izvajajo proces športne vadbe. Organizatorji športnih tekmovanj morajo preverjati pogoj PCT za udeležbo na tekmovanjih.

Vse sprejete odločitve vlade najdete tukaj.

Nov mejnik v zadnjih dvceh mesecih

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 46.086 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 264 okužb, kar je 98,5 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 133 oseb. Potrjenih je bilo največ okužb po 3. juniju, ko je bilo potrjenih 280 okužb.

Opravljenih je bilo 44.217 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.869 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 264 okužb z deležem pozitivnih izvidov 14,1 %, kar je najvišji delež pozitivnih izvidov po 11. maju (15,5 %).

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 180 okuženih oseb (včeraj 161), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 98 (včeraj 92).

Trenutno je hospitaliziranih 42 covidnih bolnikov oz. enako kot dan prej. Od vseh jih trenutno 8 potrebuje intenzivno covid nego oz. 1 več kot dan prej. V bolnišnice je bilo sprejetih 5 bolnikov s hujšim potekom covida-19, iz bolnišnic so odpustili 5 prebolevnikov.

Včeraj v Sloveniji nismo beležili smrti povezanih s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.433 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 2.114 (včeraj 1.983).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 35 okužb (prejšnji teden 14), kar je največ po 31. maju ko je bilo potrjeno okuženih 40. Največ jih je bilo potrjenih v občini Velenje 9, sledijo Celje 6, Rogaška Slatina 4, Šoštanj 3, Mozirje 2, Šentjur 2, Slovenske Konjice 2, Šmarje pri Jelšah 2, Kozje 1, Laško 1, Vitanje 1, Vojnik 1, Žalec 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 17,4 (včeraj 14,4).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 47,1 (slovensko povprečje 59,7), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 75,3 (slovensko povprečje 97,7).

V posavski regiji (včeraj 9 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 6,9 (včeraj 6,0).

Splošni bolnišnici Celje trenutno ne zdravijo nobenega bolnika s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 953.696. To je 45 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 54 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 850.686 oz. 40 % vseh prebivalcev (48 % vse odrasle populacije).

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klikSeznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Mobilna cepilna enota bo 16. avgusta 2021 med 14. in 20. uro v ZP Podčetrtek. Več podrobnosti najdete tukajPrav tako bo mobilna cepilna enota 23. avgusta med 12. in 19. uro na večih lokacijah občine Kozje. Podrobnosti tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.