Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Celjskem že 42 dnevnih okužb. Prehajamo v samoplačniško fazo testiranja


Preteklo sredo je bilo potrjenih 381 novih primerov okužbe s koronavirusom. Delež pozitivnih PCR testov je znašal 17 %. V bolnišnice je bilo sprejetih 8 bolnikov, odpuščenih pa jih je bilo 7, še dva bolnika s koronavirusom pa sta umrla. To pomeni, da se trenutno v bolnišnicah zdravi 56 oseb z virusom, ali ena manj kot dan prej.

Od ponedeljka naprej hitro testiranje samoplačniško

Predsednik vlade, Janez Janža, je na Twitterju opozoril, da bodo od ponedeljka, 23. avgusta, testiranja s hitrimi testi samoplačniška. To bi naj stalo 12 evrov, frekvenca testiranja pa se ne bo spremenila, kar pomeni da bo veljavnost hitrega testa še naprej trajala 48 ur, PCR testa pa 72 ur. Stroka meni, da zaradi omogočenega dostopa do brezplačnega cepljenja ni razloga da bi stroške testiranja še naprej krila država.

Kljub samoplačniškemu testiranju za večino pa bo to še naprej brezplačno za naslednje izjeme:

  • osebe, ki lahko povzročijo širjenje covid-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje, to so uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialno varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke,
  • osebe, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar se izkaže z zdravniškim potrdilom.

Po tem ko je bilo vladi predlagano samotestiranje zaposlenih v šolstvu, je predsednik vlade povedal, da če pride do tega, bo samotestiranje veljalo za vse in ne samo za šolnike.

Včeraj drugo največje število potrjenih okužb v zadnjih mesecih

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 23.818 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 381 okužb, kar je 52,4 % več kot prejšnji ponedeljek, ko je bilo potrjeno okuženih 250 oseb.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 242,6 okuženih oseb (včeraj 224), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 132,9.

Trenutno je hospitaliziranih 56 covidnih bolnikov oz. en manj kot dan prej. V bolnišnice je bilo sprejetih 8 bolnikov s hujšim potekom covida-19, sedem jih je bilo odpuščenih. Dve osebi sta bili sprejeti na intenzivno nego. Ena oseba na intenzivni negi, na kateri je sedaj 10 bolnikov, je umrla.

42 bolnikov je hospitaliziranih v UKC Ljubljana, 14 pa v UKC Maribor.

Včeraj smo v Sloveniji beležili 2 smrti povezanih s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.438 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 2.802 (včeraj 2.650).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 42 okužb. Največ jih je bilo potrjenih v občini Celje 14, Velenje 5, Vojnik 4, Šentjur 3, Šoštanj 2, Braslovče 2, Laško 2, Slovenske Konjice 2, Šmarje pri Jelšah 2, Rogaška Slatina 2, Žalec 1, Polzela 1, Ljubno 1, Gornji Grad 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 25,6 (včeraj 22).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 69,1. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 107,8 (slovensko povprečje 132,9).

V posavski regiji (včeraj 17 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 10,7 (včeraj 9,4).

Splošni bolnišnici Celje trenutno ne zdravijo nobenega bolnika s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 964.120. To je 46 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 55 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 862.040 oz. 41 % vseh prebivalcev (49 % vse odrasle populacije).

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klikSeznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Od 23. avgusta naprej bo možno tudi cepljenje brez naročanja v ZD Šentjur, več o tem si preberite tukaj.

Mobilna cepilna enota bo 23. avgusta med 12. in 19. uro na večih lokacijah občine Kozje. Podrobnosti tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

D.K.