Število okužb hitro narašča, večina regionalnih v občinah KiO. Aplikacija za preverjanje digitalnih covidnih potrdil aktivirana

31. 7. 2021 13:35

Število potrjenih okužb v Sloveniji še naprej hitro narašča. Včeraj je bilo takopotrjenih največ okužb po 9. juniju, ko jih je bilo potrjenih 195. Regionalno je bila večina okužb (92) je bila potrjena v jugovzhodni Sloveniji, podravski, osrednjeslovenski in gorenjski regiji. Dvomestna je tokrat tudi savinjska regija, kar se je zgodilo prvič po 16. juniju.

NIJZ je po posodobitvi in nadgradnji aplikacije za preverjanje digitalnih covidnih potrdil to vendarle anonimiziral do te mere, da je bil možen zagon.

NIJZ je po prvotnem zagonu in ustavitvi zaradi domnevno spornega prikazovanja prevelikega števila osebnih podatkov, vendarle zagnal posodobljeno in popolnoma anonimizirano aplikacijo za preverjanje digitalnih covidnih potrdil. Prvotno zagnana aplikacija, ki jo med drugim na mejnih prehodih uporablja tudi policija, je omogočila vpogled v osebne podatke, kot so ime, priimek, letnico rojstva in status PCT posameznika. Nova aplikacija sedaj preverja le dva pogoja: ali je izdajatelj covidnega potrdila veljaven in na seznamu veljavnih izdajateljev ter ali je vsebina potrdila veljavna v skladu s pravili PCT za Slovenijo. Aplikacija za mobilne naprave in vse informacije so objavljene na spletni strani eZdravje – tukajAplikacija sicer omogoča tudi zlorabe, zato je minister za zdravje že opozoril, da varujemo svoje QR kode.

Največje dnevno število okužb po 15. juniju

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 47.167 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 135 okužb, kar je 45,2 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 93 oseb.

Opravljenih je bilo 45.494 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.673 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 135 okužb z deležem pozitivnih izvidov 8,1 %, kar je največ po 1. juniju, ko je bil delež 8,94 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 82 okuženih oseb (včeraj 76), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 48 (včeraj 45).

Trenutno je hospitaliziranih 29 covidnih bolnikov oz. eden manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 9 potrebuje intenzivno covid nego oz. eden več kot dan prej.

Včeraj je v Sloveniji umrl en bolnik s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.429 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 1.044 (včeraj 970).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 10 okužb, kar je največ po 16. juniju, ko je bilo potrjenih 11 (prejšnji teden 1). V občini Šmarje pri Jelšah so bile potrjene 4 okužbe, 2 sta bili potrjeni v občini Laško, po ena pa v občinah Celje, Luče, Rogaška Slatina in Šentjur. 7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 4 (včeraj 2,7).

Potem, ko je pretekle tri dni po številu okužb regionalno najbolj izstopala občina Podčetrtek, tokrat v tej občini ni bilo potrjenih okužb. Občine KiO so sicer še vedno med najslabše precepljenimi občinami v Sloveniji, kar smo ugotavljali že pred časom v prispevku tukaj.

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 10,8 (slovensko povprečje 27,3), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 18,5 (slovensko povprečje 48,4).

V posavski regiji (včeraj 5 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 3,9 (včeraj 4,3).

Splošni bolnišnici Celje trenutno ne zdravijo nobenega bolnika s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 918.719. To je 44 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 52 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 809.064 oz. 38 % vseh prebivalcev (46 % vse odrasle populacije).

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšahnajdete TUKAJ – klikurnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klik.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X