Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na mejnem prehodu Dobovec nastajale tudi 10-kilometrske kolone. Potniki bodo preusmerjeni na druge prehode


Dolge kolone na mejnih prehodih za prestop slovensko-hrvaške meje so v poletni sezoni stalnica. Letos je gneča na mejnih prehodih še večja, saj so se mnogi, ki bi sicer dopustovali v bolj oddaljenih krajih, zaradi ukrepov ob epidemiji covida-19, raje odločili za obisk Hrvaške.

Težav z gnečami na mejnih prehodih pa nimajo le čakajoči turisti, temveč tudi domačini. Tem je namreč zaradi dolgih kolon otežkočeno normalno gibanje po domačem okolju. S to težavo se zadnje dni soočajo predvsem v občini Rogatec, kjer so bili letos priča tudi kolonam vozil, ki so se vile od mejnega prehoda Dobovec do sedem kilometrov oddaljenega Rogatca, in še dlje. Zaradi omenjenih težav so se nedavno že sestali predstavniki Občine Rogatec, Ministrstva za notranje zadeve, Policijske postaje Celje, Mejne policije Rogatec, Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI), podjetja DRI upravljanje investicij, DARS-a, VOC-a in Cestnega podjetja Ptuj. Dogovorili so se, da bodo policisti, ko bo kolona vozil dosegla Rogatec, začeli turiste preusmerjati na druge mejne prehode, prav tako pa bo za informiranje/preusmerjanje turistov skrbela prometna signalizacija.

Kdaj je smiselno prečkati mejni prehod Dobovec in kako je na drugih prehodih?

Na območju Kozjansko-obsoteljskega imamo odprtih pet mednarodnih mejnih prehodov (vsi so odprti 24 ur na dan). To so:

  • Bistrica ob Sotli (Razvor),
  • Imeno (Miljana),
  • Rogatec (Hum na Sutli),
  • Rogatec – železniški prehod (Đurmanec) in
  • Dobovec (Lupinjak).

Še najbolj obremenjen je mejni prehod Dobovec, kjer ponavadi čez vikend, že od zgodnjih jutranjih ur, nastajajo večkilometrske kolone. Ta vikend so tako namerili kolone dolge 10 kilometrov, torej še nekaj kilometrov izven središča Rogatca. Za izstop iz Slovenije se je tako čakalo tudi štiri ure in več. Letos se je sicer pogosto zgodilo, da so v Dobovcu večkilometrske kolone nastale tudi med tednom.

Voznikom se priporoča, da se čez mejo, če se le da, ne odpravljajo med vikendom oz. da za prehod meje izberejo katerega izmed manjših prehodov na kozjansko-obsoteljskem, kjer so čakalne dobe znatno krajše oz. jih sploh ni.

Preden se odpravite na pot je priporočljivo tudi, da stanje na cestah in mejnih prehodih preverite na straneh Prometno informacijskega centra oz. Policije. Aktualne informacije o tem, katera potrdila potrebujete za prehod meje s Hrvaško najdete tukaj.