Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nove okužbe postajajo stalnica. Kako nevarna je različica delta?


Torkov upad števila okužb ni trajal dolgo. Danes je bil namreč ponovno zaznan znaten porast števila potrjeno okuženih, saj je bilo glede na prejšnji teden potrjenih 41,4 % primerov več.

Zametke oz. skorajšnji začetek četrtega vala poganja različica delta. Kako nevarna je, so danes pojasnili v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Raziskava Valicona kaže, da je ocena skupnega števila prebolevnikov, ne glede na čas okužbe oz. uradno potrditev okužbe, ter polno cepljenih prebivalcev, 1.152.000 prebivalcev oziroma dobrih 56% vseh prebivalcev Slovenije. Prav tako se delež prebivalcev, cepljenih z vsaj enim odmerkom cepiva proti covidu-19, in tistih, ki se nameravajo zagotovo ali verjetno cepiti, približuje 70 odstotkom.

Kako nevarna je različica delta?

Delta različica (B.1.617.2) je bila prvič potrjena v Indiji lani decembra in se je v nekaj mesecih razširila na več kot 98 držav po vsem svetu in postala prevladujoča različica v več kot ducatu teh držav, vključno z Indijo, Škotsko, Združenim kraljestvom, Izraelom in ZDA. Delta je naprimer trenutno odgovorna za več kot 83 % primerov covid-19 v ZDA. V ZDA je trenutno cepljenih le 48 % populacije, zato so zreli pogoji za nadaljnji razvoj in širjenje SARS-CoV-2, so danes pojasnili na NLZOH.

Kako nalezljiva je različica delta?

Podatki kažejo, da je različica delta 40–60 % bolj prenosljiva kot različica alfa in skoraj dvakrat bolj prenosljiva kot originalni sev SARS-CoV-2 iz Wuhana. Poleg tega so v dihalnih poteh bolnikov, okuženih z delta različico, našli več virusnih delcev. Kitajska študija je poročala, da so virusne obremenitve pri okužbah z delto okoli 1000-krat večje od okužb, ki jih povzročajo druge različice, dodajajo na NLZOH.

Ali je delta različica bolj nevarna kot druge različice posebnega pomena?

Glede na raziskave, opravljene v Združenem kraljestvu se simptomi pri delti ponavadi nekoliko razlikujejo od drugih sevov, vendar to ne pomeni nujno, da so ti simptomi hujši. Vročina, glavobol, vneto grlo in izcedek iz nosu so pogosti, kašelj in izguba vonja pa ne. Druga poročila povezujejo delta različico z resnejšimi simptomi, vključno z okvaro sluha, hudimi težavami s prebavili in krvnimi strdki, ki vodijo v smrt tkiva in gangreno. Raziskave, ki bi ugotovile, ali je okužba z delto povezana s povečano hospitalizacijo in smrtjo, še potekajo. Obstaja zgodnja študija o oceni tveganja za sprejem v bolnišnico na Škotskem, ki navaja, da je hospitalizacija dvakrat verjetnejša pri necepljenih osebah okuženih z delto kot pri necepljenih posameznikih okuženih z alfo. V ZDA so hospitalizirani in smrtni primeri, povezani s covid-19, večinoma med necepljenimi posamezniki, kar vodi do opozorila, da “to postaja pandemija necepljenih”.

Ali bodo cepiva zaščitila pred različico delta?

Študije kažejo, da sta dva odmerka cepiva učinkovita pri preprečevanju hospitalizacije in smrti, vendar so ravni nevtralizacije seruma pri cepljenih glede na različico delta nižje v primerjavi s prvotnim sevom. Študija, objavljena v New England Journal of Medicine je testirala nevtralizacijsko aktivnost seruma posameznikov proti nalezljivemu virusu B.1.617.2.; tistih, ki so preboleli naravno okužbo s SARS-CoV-2, in tistih, ki so bili v celoti cepljeni s cepivi Moderna ali Pfizer. Podatki iz študije so pokazali, da je bila različica delta v povprečju 2,9 krat manj dovzetna za nevtralizacijo kot prvotni sev Wuhan, vendar je večina vzorcev seruma prebolelih oseb in vsi vzorci serumov cepljenih pokazali zaznavno nevtralizacijsko aktivnost. Kot rezultat so raziskovalci sklenili, da nas imunost, ki jo dobimo s cepivi mRNA, verjetno zaščiti pred različico delta. Ti podatki skupaj potrjujejo pomen cepljenja s popolnimi odmerki proti SARS-CoV-2, vendar poročila o zmanjšani učinkovitosti cepiva proti delta različici zahtevajo nadaljnje preiskave okužb in možnosti poživitvenih odmerkov cepiva, še pojasnjujejo na NLZOH – tukaj.

Po dnevu zatišja ponoven porast števila potrjenih okužb

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 22.288 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 99 okužb. Prejšnji teden jih je bilo potrjenih 70, kar je 41,4 % več kot teden prej.

Opravljenih je bilo 20.809 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.479 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 99 okužb z deležem pozitivnih izvidov 6,7 %, kar je največ po 8. juniju, ko je bil delež 7,24 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 68 okuženih oseb (včeraj 65), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 43 (včeraj 41).

Trenutno je hospitaliziranih 29 covidnih bolnikov oz. eeden več kot dan prej. Od vseh jih trenutno 8 potrebuje intenzivno covid nego oz. eden več kot dan prej.

Včeraj v Sloveniji nismo zabeležili smrti povezane z boleznijo covid-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.428 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 916 (včeraj 873).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski so bile včeraj potrjene 4 okužbe. (prejšnji teden 3). V občini Podčetrtek sta bili potrjeni 2 okužbi (v tej občini so imeli dva zaporedna dneva s potrjenimi okužbami nazadnje 9. in 10. junija, tudi sicer so bile na območju Kozjanskega in Obsotelja zadnje tedne potrjene okužbe izjemno redke – v mesecu juliju skupaj 6 potrjenih okužb), po ena pa v občinah Polzela in Žalec. 7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 2,7 (včeraj 2,6).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 7,3 (slovensko povprečje 22,6), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 14,7 (slovensko povprečje 42,5).

V posavski regiji (včeraj 8 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 4,1 (včeraj 3,1).

Splošni bolnišnici Celje trenutno ne zdravijo nobenega bolnika s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 909.574. To je 43 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 52 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 798.602 oz. 38 % vseh prebivalcev (46 % vse odrasle populacije).

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj, ki jih izvaja ZD Celje najdete TUKAJ – klik.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.