Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Osmi zaporedni dan s porastom okužb. Širjenje zaenkrat predvsem med mladimi


URNIK cepljenja proti covid-19 za nenaročene v Celju


Število potrjenih okužb se še naprej povečuje. Tokrat smo rast zabeležili že osmi dan zapored. Zasuk krivulje gre po podatkih NIJZ-ja trenutno predvsem na račun okužb pri tistih, ki se vračajo iz tujine. Velik del med temi je so mladi, ki so se okužili na maturantskem izletu v Španiji. Povečuje se tudi delež vnesenih skupkov, ko ljudje po vrnitvi domov okužijo tudi svoje domače in prijatelje. 

“Največji delež vnesenih okužb je iz Španije, nekaj malega tudi z Hrvaške, drugi primeri so posamični,” je na vladni novinarski konferenci opozorila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Nuška Čakš Jager.

Največji delež okuženih je trenutno v starostni skupini 15 do 24 let. V višjih starostnih skupinah, kjer je sicer tudi delež precepljenih največji, pa je število okuženih zelo majhno.

Med stanovalci DSO-jev in drugimi starejšimi prebivalci se posamezni primeri okužbe pojavljajo predvsem pri tistih, ki niso cepljeni, zbolevajo pa tudi tisti, ki so imunsko oslabljeni. Vendar ti poteki bolezni v praktično vseh primerih ne predstavljajo neposrednega ogrožanja zdravja teh ljudi.Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Nuška Čakš Jager

Strokovna svetovalna skupina za covid-19 trenutno dodatnih ukrepov sicer še ni predlagala, so pa na razširjenem sestanku razpravljala o epidemičnih razmerah, za katere je že značilno širjenje različice delta, ki se je v primerjavi s prejšnjim tednom več kot podvojila in postaja prevladujoča. Glede na podatke Inštituta za mikrobiologijo je bilo v njihovih vzorcih že prejšnji teden 41 odstotkov različice delta. Tudi v nacionalnih laboratorijih se je delež delte s pod 10 odstotki sedaj povišal že na med 20 in 28 odstotki.

Strokovnjaki predvsem mladim, ki se vračajo z množičnih dogodkov, svetujejo odgovorno obnašanje, tako da okužbe ne prenašajo na tiste, ki še niso cepljeni, predvsem starejše. Pristojni še vedno pozivajo državljane, da se odločijo za cepljenje in tako preprečimo hujše posledice četrtega vala.

Že osmi dan zapored porast okužb

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 27.377 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 84 okužb. Prejšnji teden jih je bilo potrjenih 48.

Opravljenih je bilo 25.531 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.846 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 84 okužb z deležem pozitivnih izvidov 4,6 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 59 okuženih oseb (včeraj 54), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 28 (včeraj 26).

Trenutno je hospitaliziranih 39 covidnih bolnikov oz. 2 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 10 potrebuje intenzivno covid nego oz. enako kot dan prej.

Včeraj v Sloveniji nismo zabeležili smrti povezane z boleznijo covid-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.425 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 614 (včeraj 566).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski po štiridnevni ničli ponovno beležimo potrjeno okužbo (prejšnji teden 3). Ena okužba je bila potrjena v občini Celje. 7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 0,7 (včeraj 1).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 2 (slovensko povprečje 20), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 4 (slovensko povprečje 28).

V posavski regiji (včeraj 5 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 7 (včeraj 7).

Splošni bolnišnici Celje trenutno ne zdravijo nobenega bolnika s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 850.392. To je 40 % vseh prebivalcev Slovenije. Z vsemi odmerki pa 743.364 oz. 35 % vseh prebivalcev.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

B.S.