Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V šmarski kmetijski zadrugi zadovoljni z lanskim poslovnim letom



Ohranili so obseg odkupa govejega mesa, mleka in vina ter zaključili pomembno naložbo v Hišo vin Emino


Kmetijska zadruga Šmarje je predstavila poslovne rezultate leta 2020. Obseg prihodkov se je zmanjšal le malenkostno, kljub težkim pandemičnim razmeram, prav tako so zabeležili dobiček. Odkup mleka, živine in grozdja, ki je njihova ključna dejavnost, je izpolnil pričakovanja. Ponosni so, da so zaključili obsežno naložbo v Hišo vin Emino in z vini na mednarodnih ter domačih ocenjevanjih osvojili kar 12 medalj. Že kmalu odpirajo prenovljeno trgovino v Pristavi pri Mestinju in načrtujejo obsežno prenovo prodajno-gostinskega kompleksa v Šmarju pri Jelšah.

Direktor mag. Marko Jurak

Za Kmetijsko zadrugo Šmarje je izjemno dinamično poslovno leto, ki so ga, tako kot skorajda povsod po svetu, krojile pandemične razmere. Skupni prihodki v letu 2020 so znašali 17,4 milijona evrov, kar je le 2 % manj kot v letu 2019. Prav tako so zabeležili dobiček v višini 20 tisoč evrov: »Naša gostinska in vinarska dejavnost sta bili zelo okrnjeni, uspeli pa smo povečati zaupanje kupcev v naše živilske in tehnične trgovine. Ponosen sem, da nam je skupaj, uspelo doseči pozitiven rezultat poslovanja,« pojasnjuje direktor Kmetijske zadruge Šmarje mag. Marko Jurak. Kmetijska zadruga Šmarje je konec leta povezovala 482 članov, za nemoteno delovanje pa je skrbelo 75 zaposlenih v različnih dejavnostih.

Trg je kmete v šmarski zadrugi v letu 2020 soočil z nižjimi odkupnimi cenami za mleko in goveje meso, a so kljub temu uspeli zagotoviti pričakovani odkup in s tem vzdrževati kontinuiteto. Odkupili so skoraj 2500 glav govedi, 310 ton grozdja in več kot 11 milijonov litrov mleka. »Če smo bili po eni strani soočeni s padcem cen, nam je bila po drugi strani naklonjena narava, saj smo lahko pripravili in pospravili kvalitetno ter količinsko bogato letino,« razlaga predsednik Kmetijske zadruge Šmarje Janez Erjavec.

Je pa bilo leto 2020 tudi naložbeno leto. »Zaključili smo z največjo naložbo od gradnje Hiše vin Emino, ki je obsegala povečanje proizvodno skladiščnih prostorov, razširitev gostinsko-turističnega dela in tehnično posodobitev,« razlaga mag. Marko Jurak, ki poudarja, da se v Hišo vin Emino, kjer so lani prodali več kot 180 tisoč litrov vina, počasi vračajo tudi obiskovalci. »Julij bomo začeli s kulinaričnim večerom z vrhunskim chefom Igorjem Jagodicem, k njegovim izjemnim jedem pa bomo dodali naša nagrajena vina,« še dodaja. V letu 2020 je Hiša vin Emino za svoja vina na mednarodnih in domačih ocenjevanjih osvojila kar 12 prestižnih odličij v različnih kategorijah.

Direktor razkril tudi nekaj naložbenih načrtov za leto 2021

V letu 2021 direktor izpostavlja še naložbene načrte: »Julija bomo odprli prenovljeno in povečano trgovino v Pristavi pri Mestinju. V Šmarju pri Jelšah načrtujem večletni projekt prenove restavracije Zadružnik in trgovine Dom ter celovite prometne ureditve. Veliko pozornosti posvečajo tudi digitalizaciji poslovanja, kjer računajo tudi na državno podporo.«

Gostišče Zadružnik Šmarje

foto: KZ Šmarje