Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

7-dnevno povprečje padlo krepko pod 200. Cepljenje brez naročanja v čedalje več krajih po Sloveniji, naslednji teden dnevi odprtih vrat za cepljenje


Včeraj je bilo opraljenih skupaj 34.126 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 122 okužb. Prejšnji teden je bilo potrjenih 280 okužb.

Opravljenih je bilo 31.392 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 2.734 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 122 okužb z deležem pozitivnih izvidov 4,5 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je padlo pod 200 in je 179 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je to povprečje 178.

Trenutno je hospitaliziranih 165 covidnih bolnikov. Od vseh jih trenutno 48 potrebuje intenzivno covid nego.

Včeraj je umrlo 5 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.398 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 3.084 (včeraj 3.251).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • čedalje več krajev izvaja cepljenja brez naročanja
  • epidemija se ukinja, ukrepi ostajajo

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjeno 13 okužb (pred tednom dni 32). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je trenutno 13 (včeraj 15).  7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 35 (slovensko povprečje 59), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 105 (slovensko povprečje 146).

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 11 (včeraj 13).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 17 covidnih bolnikov (2 manj kot dan prej). Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 5 na intenzivni negi (eden manj kot včeraj). V SB Celje so včeraj sprejeli 2 covidna bolnika. V domačo oskrbo so odpustili 2 covidna bolnika. V celjski bolnišnici sta včeraj umrla 2 bolnika s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 487 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 13 okužb (prejšnji teden 32). Največ v občini Velenje 3, sledijo Slovenske Konjice 2, Vojnik 2, Zreče 2, Celje 1, Podčetrtek 1, Štore 1, Vitanje 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 122 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih okužb 280.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 179 okuženih oseb (včeraj 201). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 178 (včeraj 201).

Trenutno je hospitaliziranih 165 bolnikov obolelih za covidom-19. Na intenzivni negi se jih zdravi 48.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je tako zmanjšalo za 7. Sprejetih je bilo 15 covidnih bolnikov (8 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 17 bolnikov (5 manj kot dan prej). V intenzivni enoti se zdravi en covidni bolnik manj kot dan prej.

Včeraj je umrlo 5 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.398 covidnih bolnikov.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 753.744. To je 35,9 % celotne slovenske populacije, z vsemi odmerki pa 522.128 prebivalcev (24,9 %).

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

V teh dneh poteka množično cepljenje brez naročanja po mnogih slovenskih krajih. Danes in v soboto bodo tako to izvajali v Trbovljah (v petek – Pfizer/300 odmerkov), Domžalah (v soboto – Johnson & Johnson/540 odmerkov), Murski Soboti (v soboto – AstraZeneca/1500 odmerkov) in na Notranjskem (v petek v kulturnem domu v Sežani in Krpanovem domu v Pivki; v soboto v zdravstvenih domovih v Postojni, Ilirski Bistrici, Cerknici ter v športni dvorani Osnovne šole Hrpelje/AstraZeneca).

Med prvimi so tovrstne cepilne akcije organizirali tudi v Celju in Šmarju pri Jelšah. Ker je bil odziv izjemno dober, temu zgledu sedaj sledijo tudi drugi cepilni centri.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci naznanil dneve odprtih vrat za cepljenje proti covidu-19: “Ker je Slovencem bližje način brez predhodnega naročanja, v naslednjem tednu po Sloveniji uvajamo dneve odprtih vrat cepljenja. Na ta način bo vsem prebivalcem omogočeno, da pridejo do zdravstvenih delavcev in opravijo cepljenje. Pri dnevu odprtih vrat se torej ne bo treba naročati na cepljenje, edina izjema so otroci nad 12 let. Zanje je potrebno samo eno cepivo in v izogib napakam v tem procesu apeliram na starše, naj otroke naročijo na zvem ali pri osebnem zdravniku,” je dejal minister in prebivalce prosil, naj zaradi cepljenja ne hodijo iz enega okraja v drugega.

Epidemija se ukinja, ukrepi ostajajo. Upanje za jesen daje dobra precepljenost

Na novinarski konferenci je spregovorila tudi vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Verjetno smo zdravstveni delavci tisti, ki se najbolj veselijo umirjanja situacije in tudi tega, da imamo vedno manj bolnikov s covidom-19, ker na ta način vse vsi vračamo k temu, kar najbolj znamo – to so naše specialnosti. Covid-19 je nekaj novega, bil je izziv, ki mislim, da smo ga tako zdravstveni delavci kot prebivalci Slovenije relativno težko sprejeli, da to ostaja med nami, ampak dejstvo je, da smo s skupnimi močmi trenutno na točki, ki nam omogoča sorazmerno varno življenje, in zato smo vam zdravstveni delavci zelo hvaležni, da ste upoštevali naša priporočila. Upam, da nam boste verjeli tudi, da je cepljenje tisto, ki nam bo omogočilo tudi vnaprej, tudi jeseni, ko se okužbe dihal ponovno začnejo pojavljati, manjše število okužb in čim bolj normalno delo zdravstvenih ustanov in s tem tudi čim bolj normalno življenje v družbi.

Strokovna skupina se je na sestanku odločila, da čeprav v tistem trenutku še niso bili izpolnjeni vsi trije pogoji za razglasitev konca epidemije, da vseeno predlagamo, da se epidemija ne podaljša, ker verjamemo, da se bo v naslednjih dneh epidemiološka slika izboljšala še v tej meri, da bomo izpolnili še tretji pogoj za ukinitev epidemije – to je 14-dnevna pojavnost manj kot 140 na 100.000 prebivalcev. Ostala dva pogoja, število hospitaliziranih in število bolnikov v intenzivni enotah, sta na srečo že doseženo.”(vir citata portal MMC)

B.S.