Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Samotestiranje dijakov in učencev že to šolsko leto. Šentjur ponovno z največ okužbami v regiji


Včeraj je bilo oprvaljenih skupaj 32.733 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 532 okužb, prejšnji teden je bilo potrjenih 729 okužb.

Opravljenih je bilo 28.264 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 4.469 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 532 okužb z deležem pozitivnih izvidov 11,9 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 429 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 417 (za vstop v zeleno fazo mora biti to povprečje manj kot 300 okuženih).

Trenutno je hospitaliziranih 368 covidnih bolnikov, od tega jih je 110 oz. skoraj tretjina na intenzivni negi. Hospitaliziranih je najmanj hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 po 22. oktobru, ko je bilo v slovenskih bolnišnicah skupaj hospitaliziranih 356 bolnikov s covidom-19.

Včeraj je umrlo 5 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.338 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 6.673 (včeraj 7.071) aktivno okuženih.


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • nov semafor za sproščanje ukrepov tukaj
  • vlada verjetno ta teden brez sprememb glede rahljanja ukrepov, samotestiranje dijakov in učencev se začenja še v tem šolskem letu
  • aktualno poročilo o neželenih učinkih po cepljenju

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 52 okužb (pred tednom dni 95). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je trenutno 47 (včeraj 53). 7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 127 (slovensko povprečje 139), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 308 (slovensko povprečje 312). Po dolgem času je savinjska regija pod slovenskim povprečjem tako po enotedenski kot dvotedenski pojavnosti na 100.000 prevbivalcev.

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 13 (včeraj 15).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 57 covidnih bolnikov (enako kot dan prej). Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 15 na intenzivni negi (2 manj kot včeraj). V SB Celje so včeraj sprejeli covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so jih odpustili 7. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti med bolniki s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 470 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 52 okužb (prejšnji teden 95). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Šentjur 9, sledijo Celje 6, Šmarje pri Jelšah 5, Velenje 4, Laško 3, Prebold 3, Polzela 2, Rogaška Slatina 2, Slovenske Konjice 2, Vojnik 2, Vransko 2, Žalec 2, Zreče 2, Braslovče 1, Dobje 1, Dobrna 1, Gornji Grad 1, Kozje 1, Podčetrtek 1, Šoštanj 1, Vitanje 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 532 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih okužb 729.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 429 okuženih oseb (včeraj 457). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 417 (včeraj 444).

Trenutno je hospitaliziranih 368 bolnikov obolelih za covidom-19. Na intenzivni negi se jih zdravi 110.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je tako zmanjšalo za 15. Sprejetih je bilo 32 covidnih bolnikov (5 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 42 bolnikov (13 manj kot dan prej). V intenzivni enoti se zdravijo 3 covidni bolniki manj kot dan prej.

Včeraj je umrlo 5 bolnikov obolelih za covidom-19, vsi v bolnišnicah (4 od teh na intenzivni negi). Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.338 covidnih bolnikov.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 571.797 prebivalcev oz. 27,2 %, z drugim odmerkom pa 298.593 prebivalcev (14,2 %). Kakšna je trenutna precepljenost v naši regiji in občini in ostale informacije o cepljenju najdete tukaj.

Vlada danes o morebitnem sproščanju ukrepov, samotestiranje dijakov in učencev še v tem šolskem letu

Vlada bo na današnji večerni seji ponovno analizirala epidemiološke razmere v Sloveniji ter odločala o morebitnem dodatnem sproščanju ukrepov. Ker se Slovenija nahaja v rumeni fazi, zaradi česar posledično že veljajo ukrepi za to fazo, ni pričakovati, da bo vlada danes sprejela kakršnekoli korenite dodatne sprostitve ukrepov. Tudi strokovna skupina za covid-19 naj ne bi tokrat predlagala nobenih dodatnih sprostitev ukrepov. Po nekaterih napovedih bi lahko glede na trenutne trende v zeleno fazo (7-dnevno povprečno število okuženih pod 300) prešli že konec tega meseca. V zeleni fazi sicer bari in diskoteke še ostajajo zaprti, se pa odpravljajo ostale omejitve po vsej državi – pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal, da se bo samotestiranje dijakov in zaključnih razredov osnovne šole pričelo že v tem šolskem letu, vendar točna časovnica še ni določena. Predvidoma pa se bo to začelo 31. maja oz. 7. junija. Šole, ki so na ta ukrep že pripravljene pa bi lahko samotestiranje začele izvajati že prej. Samotestiranje bodo dijaki in učenci izvajali doma na vsakih sedem dni. Samotestiranje sicer ne bo obvezno. “Odločeni smo, da samotestiranje v srednjih in osnovnih šolah začnemo letos, da bomo pripravljeni na morebitno poslabšanje situacije jeseni. Ne bi radi postavljali sistema takrat, ko nam v grlo teče voda, temveč bi radi postavili sistem, ki bo omogočal odprte šole, ko se epidemija umirja in lahko to naredimo na kontroliran in varen način,” je pojasnil minister Poklukar.

Največji delež resnih neželenih učinkov po cepljenju s cepivom Moderne

Na današnji novinarski konferenci je spregovorila tudi dr. Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ. Med drugim je predstavila poročilo o neželenih učinkih po cepljenju. Kot je povedala, je bnilo v tednu do 16. 5. za cepivo Pfizer prijavljenih 2600 nežeenih učinkov oz. okoli 0,5 %.. Za Moderno je bilo prijav za približno promilo, pri AstraZeneca pa je bil delež prijav 1,3 %. Za cepivo Jansen je bil delež 0,2 % poročanih neželenih učinkov.

Predstavila je tudi številke glede resnih neželenih dogodkov (življenje ogrožajoče težave, trajne okvare, hospitalizacija). Od začetka cepljenja do 16. 5. so v register glede na vse prijave prejeli 1,7 % prijav resnih neželenih učinkov po cepljenju s cepivom Pfizer, 5,2 % po cepljenju s cepivom Moderna in 1,1 % po cepljenju s cepivom AstraZeneca.

B.S.