Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V ponedeljek začetek množičnega cepljenja populacije. Aplikacija zVEM za naročanje na cepljenje – kako deluje in kako se prijaviti?


Včeraj je bilo oprvaljenih skupaj 32.034 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 774 okužb, kar je manj od prejšnjega tedna, ko je bilo potrjenih 921 okužb. Epidemiološka slika se tako včeraj ponovno nekoliko izboljšala (tako 7-dnevno povprečje kot tudi število hospitaliziranih), vendar država še vedno ostaja v oranžni fazi.

V zadnjih dneh je reprodukcijsko število nekje med 0,95 in 1, kar nas navdaja z nadaljnjim optimizmom in odločenostjo, da nadaljujemo s predlaganimi in uvedenimi ukrepi.

Opozarjam, da smo za stabilno epidemiološko dogajanje odgovorni vsi. Nihče od nas ne more virusa premagati sam – niti znanstvenik niti zdravnik niti minister niti nobena država sama. Virus ne pozna meja, ne pozna funkcij in ne ločuje med šibkimi in močnejšimi. Skupaj smo v pandemiji in skupaj se moramo zoperstaviti virusu in pristopiti k cepljenju. Na ta način bomo močnejši od samega virusa.

Izjemnega pomena je, da se precepimo v zadostnem številu.Minister za zdravje Janez Poklukar

Opravljenih je bilo 27.806 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 4.228 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 774 okužb z deležem pozitivnih izvidov 18,3 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 734 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 729.

Trenutno je hospitaliziranih 551 covidnih bolnikov, od tega jih je 140 na intenzivni negi.

Včeraj so umrli 3 bolniki oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.282 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 9.611 (včeraj 9.579) aktivno okuženih.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 102 okužb (pred tednom dni 171). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je trenutno 99 (včeraj 109).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • v ponedeljek se začenja cepljenje vseh odraslih oseb
  • na voljo aplikacija za cepljenje zVem
  • “V UKC Ljubljana so od začetka epidemije obravnavali 32 otrok z večorganskim vnetnim sindromom, povezanim s covidom-19. Največ otrok je zbolelo v drugem valu epidemije, v tretjem valu bistveno manj. Izhodi iz zdravljenja so za otroke ugodni, vnetje so pri vseh zavrli, noben otrok ni zbolel dvakrat. Kot so še zapisali na spletni strani UKC Ljubljana, pri otrocih, ki jih spremljajo šest mesecev ali več, težjih dolgoročnih okvar notranjih organov za zdaj niso ugotovili.”(MMC)

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji je 7-dnevno povprečno število okuženih 99 (včeraj 109). 7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 268 (slovensko povprečje 243), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 502 (slovensko povprečje 454).

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 20 (včeraj 22).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 94 covidnih bolnikov (3 več kot dan prej). Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 20 na intenzivni negi (enako kot včeraj). V SB Celje so včeraj sprejeli 11 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 8. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti med bolniki s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 457 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 102 okužb (prejšnji teden 171). Največ jih je bilo v občinah Celje 21, sledijo Žalec 10, Polzela 8, Rogaška Slatina 8, Slovenske Konjice 8, Laško 6, Vojnik 6, Zreče 6, Gornji Grad 5, Rečica ob Savinji 5, Velenje 5, Šentjur 4, Šoštanj 3, Braslovče 1, Dobje 1, Kozje 1, Nazarje 1, Šmarje pri Jelšah 1, Šmartno ob Paki 1, Tabor 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 774 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 921. Epidemiološka slika se je glede povprečno število okuženih po nekaj dneh vendarle nekoliko izboljšala. Še naprej se izboljšuje tudi stanje v bolnišnicah.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni ponovno preseglo 700 in je trenutno 734 okuženih oseb (včeraj 755). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 729 (včeraj 750).

Trenutno je hospitaliziranih 551 covidnih bolnikov, kar je najmanj po 4. aprilu, ko je bilo v bolnišnicah 534 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 140.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je tako zmanjšalo za 9. Sprejetih je bilo 45 covidnih bolnikov (enako kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 51 bolnikov (12 manj kot dan prej). V intenzivni enoti se zdravi enako število covidnih bolnikov kot dan prej.

Včeraj so umrli 3 bolniki oboleli za covidom-19, vsi v bolnišnicah (1 od teh na intenzivni negi). Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.282 covidnih bolnikov.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 449.477 državljanov oz. več kot petina vseh (21,4 %), z drugim odmerkom pa 228.369 državljanov (10,9 %). Kakšna je trenutna precepljenost v naši regiji in občini in ostale informacije o cepljenju najdete tukaj.

Od ponedeljka množično cepljenje vseh odraslih, spletna aplikacija za učinkovitejše cepljenje

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal, da bo od ponedeljka steklo cepljenje vseh odraslih, mlajših od 50 let. Do poletja naj bi bilo po zagotovilih Janše tudi zagotovljenega dovolj cepiva za vse.

Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju z NIJZ-jem, v okviru e-zdravja, pripravili aplikacijo za vodenje seznama naročenih in naročanja na cepljenje zoper covid-19 v okviru portala zVEM. Hkrati bo ta aplikacija tudi podlaga za vse nadaljnje procese in zahteve, ki jih bo pred nas postavljala epidemija ali življenje in bo potrebno cepljenje oz. na to vezani procesi, kot so potrdila za uveljavljanje statusa cepljene osebe, ki bodo omogočala prehajanje mednarodnih mej in tudi druge dogodke, je na novinarski konferenci uvodoma obrazložil minister za zdravje Janez Poklukar.

Ob tem je poudaril, da vsem, ki so na cepljenje že prijavljeni, bodisi prek osebnega zdravnika bodisi na cepilnem mestu, ne bo potrebno ponovno oddajati prijave. Za vse, ki se še niste prijavili, pa bo odslej na voljo enotna točka in spletni obrazec na portalu zVEM. Za vpis na nacionalni seznam naročil ni potreben vnos z digitalnim potrdilom.

Navodila za prijavo prek aplikacije

Na portalu zVEM je prijava možna s klikom na okence Naročilo za cepljenje (dostop brez prijave). Prijava poteka v štirih korakih. Najprej gre za identifikacijo, nato za vpis naročila, potem oddajo naročila, na koncu pa sledi potrditev preko kode oziroma številke, ki jo prijavljeni prejme preko SMS-sporočila oziroma z direktno povezavo na portal zVEM.

Vsa navodila so natančno podana na portalu. Kot podlaga za preverjanje identifikacije portala zVEM v centralenem registru podatkov pacientov, s katerim je ta portal povezan, je EMŠO. Potrebna je tudi številka ZZZS-ja. V postopku vpisa naročila je treba oddati tudi podatek o številki mobilnega telefona in elektronski naslov (neobvezno). Pri sami identifikaciji bo potrebno vnesti tudi inicialke oz. velike začetnice imena in priimka. Naročiti je močno tako sebe kot drugo osebo (z namenom omogočanja prijave tistih, ki niso vešči tovrstnih postopkov in lahko to namesto njih opravi kdo drug).

Portal zVEM hkrati omogoča in udejanja strategijo, saj so še naprej postavljene prioritete, kamor spadajo posebej ranljivi kronični bolniki, starši oz. skrbniki posebej ranljivih kronično bolnih otrok in kronični bolniki.

Ko oddamo naročilo, portal sam generira SMS-sporočilo za telefonsko številko, ki smo jo vnesli v koraku prijave. Če na pametnem telefonu kliknemo na izpisano spletno povezavo v SMS-sporočilu, je prijava potrjena. Potrditev je možna tudi z vpisom varnostne kode v portal zVEM, ki jo prijavljeni prejme preko SMS-sporočila. Ko oseba zaključi s prijavo, jasno ve, da je opravila prijavo s tem, ko dobi potrdilo o naročilu in mesto oz. lokacijo cepilnega centra, kamor je bilo naročilo oddano. O terminu cepljenja bo oseba obveščena s cepilnega centra, ko bo prejel odmerek za cepljenje naročnika. To obvestilo bo prejel preko SMS-sporočila.

Ukinitev in prenos prijav prek e-Uprave

Ob uvedbi nove poti za prijavo na cepljenje na zVEM portalu, se ukinja prijava na e-Upravi. Prijave iz e-Uprave so že v ozadju prenesene na novo rešitev, pri tem se je izločilo že cepljene osebe. Vsi, ki so prijavljeni na e-Upravi, bodo v teh dneh dobili SMS za potrditev pravilnosti njihove mobilne telefonske številke. Hkrati bodo tisti, ki niso oddali mobilne telefonske številke dobili na e-naslov povabilo, da to v portalu zVEM še dodajo.

B.S.