Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Le 83 potrjenih okužb s 5,9-odstotnim deležem pozitivnih izvidov. Dve od treh včerajšnjih regijskih okužb v občinah KiO


Včeraj je bilo oprvaljenih skupaj 8.027 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 83 okužb, prejšnji teden je bilo potrjenih 113 okužb. To je najmanj dnevno potrjenih okužb po 4. oktobru, ko je bilo potrjenih 75.

Opravljenih je bilo 6.622 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.405 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 83 okužb z deležem pozitivnih izvidov 5,9 %, kar je najnižji delež pozitivnih izvidov po 28. septembru, ko je bil ta delež 4,2 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je 336 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 333 (za vstop v zeleno fazo mora biti to povprečje manj kot 300 okuženih). Zelena faza: bari in diskoteke ostajajo zaprti, sicer pa se odpravljajo omejitve po vsej državi – pod pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Trenutno je hospitaliziranih 316 covidnih bolnikov, od tega jih 94 potrebuje intenzivno covid nego.

Včeraj sta umrla 2 bolnika obolela za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.355 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 5.539 (včeraj 5.602).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • nov semafor za sproščanje ukrepov tukaj
  • dovoljena sejemska dejavnost

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji so bile včeraj potrjene le 3 okužbe (pred tednom dni 10), kar se je nazadnje zgodilo 4. aprila. 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je trenutno 33 (včeraj 33). 7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 89 (slovensko povprečje 111), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 237 (slovensko povprečje 259).

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj ena okužba), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 9 (včeraj 10).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 50 covidnih bolnikov (eden več kot dan prej). Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 13 na intenzivni negi (enako kot včeraj). V SB Celje so včeraj sprejeli 3 covidne bolnike. V domačo oskrbo so odpustili enega. V celjski bolnišnici je včeraj umrl en bolnik s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 475 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji so bile včeraj potrjene 3 okužbe (prejšnji teden 10). Po ena v Rogaški Slatini, Rogatcu in Velenju. Po dolgem času so eno okužbo potrdili tudi v Bistrici ob Sotli, ki sicer pripada posavski regiji.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 83 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih okužb 113. Potrjenih je bilo najmanj okuženih po 4. oktobru, ko je bilo teh 75.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 336 okuženih oseb (včeraj 340). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 333 (včeraj 337).

Trenutno je hospitaliziranih 316 bolnikov obolelih za covidom-19. Na intenzivni negi se jih zdravi 94.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je tako povečalo za 10. Sprejetih je bilo 20 covidnih bolnikov (9 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 8 bolnikov (12 manj kot dan prej). V intenzivni enoti se zdravita 2 covidna bolnika manj kot dan prej.

Včeraj sta umrli 2 bolnika obolela za covidom-19, oba v bolnišnici (eden od teh na intenzivni negi). Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.355 covidnih bolnikov.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 631.000 prebivalcev oz. 30 %, z drugim odmerkom pa 334.851 prebivalcev (15,9 %). Kakšna je trenutna precepljenost v naši regiji in občini in ostale informacije o cepljenju najdete tukaj.

Ponovno dovoljena sejemska dejavnost

Z namenom omejitve gibanja prebivalstva ter zajezitve in obvladovanja epidemije covid-19 je vlada sprejela nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, s katerim se sproščajo dejavnosti v skladu z Načrtom sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covid-19 z dne 7. januarja 2021, kot je bil spremenjen dne 9. aprila 2021. Sprejeti odlok velja od 24. do vključno 30. maja 2021.

Sprošča se sejemsko dejavnost pod pogojem testiranja zaposlenih, pri čemer se zagotovi enosmerno gibanje obiskovalcev, število oseb v prostoru, v katerem se izvaja sejemska dejavnost, pa se omeji na 10 m2 na posameznega obiskovalca. Omejitev števila oseb ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki prostoru, v katerem se izvaja sejemska dejavnost, ter za osebe, ki potrebujejo spremstvo. Pri izvajanju sejemske dejavnosti v notranjosti je za potrošnike določen pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Zaradi večje jasnosti se med primere, naštete med veljavnimi izjemami storitev strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, dodaja tudi primer opravljanja kongresne dejavnosti za potrošnike. Izjema se ne spreminja, dopolnjen je zgolj primer usposabljanja.

Kot izjemo od obveznosti testiranja za zaposlene in potrošnike se zaradi poenotenja z drugimi odloki dodaja prebolevnike, ki so bili cepljeni z enim odmerkom cepiva v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma začetka simptomov z odlokom priznanimi cepivi, testiranje ni potrebno, saj se zaščita vzpostavi z dnem cepljenja.

Pri osebnem prevzemu blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, se dovoli konzumiranje hrane in pijače na prevzemnem mestu zgolj za mizami in ob upoštevanju pogojev, ki so z odlokom določeni za gostinske obrate, razen pogoja sedeče postrežbe.

Število oseb v zaprtih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 10 m2 na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 10 m2. Ob tem pa je treba še naprej zagotavljati 20 m2 na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru.

B.S.