Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ponedeljek nas je ponovno potisnil v rdečo, savinjsko regijo pa v črno fazo. V petek začetek samotestiranja dijakov


Včeraj je bilo opravljenih skupaj 48.324 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.049 okužb, kar je občutno več ko prejšnji praznični ponedeljek, ko je bilo potrjeno okuženih 272 oseb. Epidemiološka slika (7-dnevno povprečje dnevno okuženih oseb) se je posledično izrazito poslabšala in deloma pričakovano vrnila v rdečo fazo iz katere smo izšli ravno zaradi zmanjšanega obsega prazničnega testiranja populacije prejšnji teden. Strokovna skupina je sicer že prejšnji teden predvidevala potek epidemije v poprazničnem času, zato smo ta teden že začeli pod ukrepi rdeče faze. Podrobnosti novega semaforja tukaj.

Kljub vsemu se kažejo znaki pojenjanja tretjega vala, zato bi lahko morda že ta teden prešli nazaj v oranžno fazo. Je pa danes Savinjska regija prestopila v črno fazo.

Včeraj se je število hospitaliziranih občutno zmanjšalo, a povečalo število covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 13.786 (včeraj 13.818) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 43.736 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 4.588 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.049 okužb z deležem pozitivnih izvidov 22,9 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 1.019 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 1.014.

Trenutno je hospitaliziranih 617 covidnih bolnikov, od tega jih je 146 na intenzivni negi.

Včeraj so umrli 4 bolniki oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.130 bolnikov s covidom-19.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 209 okužb (pred tednom dni 13).

7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je 169 (včeraj 141), kar pomeni, da je savinjska regija ponovno vstopila v črno fazo. To pomeni, da bi lahko v naslednjem tednu za našo regijo veljali strožji ukrepi.


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • nov vladni semafor sproščanja ukrepov – tukaj
  • v petek začetek samotestiranja v šolah
  • posvetovalna skupina za cepljenje je odločila, da bomo v Sloveniji sledili priporočilu Evropske agencije za zdravila in s cepivom AstraZenece cepili vse, starejše od 18 let, brez omejitev
  • britanski znanstveniki ugotavljajo, da se britanska različica novega koronavirusa širi hitreje od drugih, a ne povzroča hujše oblike bolezni covid-19 niti ni bolj smrtonosna

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih 169 (včeraj 141). Savinjska regija je glede na vladni semafor ponovno v črni fazi. Če se stanje do naslednjega odločanja vlade ne bo izboljšalo, lahko pričakujemo, da bodo v naši regiji še naprej veljali strožji ukrepi.

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 1.183 (+96 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, 7-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je 458 in je druga najvišja v Sloveniji za primorsko-notranjsko regijo s 492 (slovensko povprečje 338). V zadnjih 14 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 2.171 okužb (-13 glede na včeraj). 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev pa je 840, kar je najslabše med vsemi regijami (slovensko povprečje 653).

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj ena okužba), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb je 31 (včeraj 26).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 92 covidnih bolnikov (1 več kot dan prej), kar je največ po 10. februarju, ko je bilo v Celju hospitaliziranih 100 covidnih bolnikov. Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 18 na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 10 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 9. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti med covidnimi bolniki. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 422 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 209 okužb (prejšnji teden 13). Največ jih je bilo v občini Celje 72, sledijo Žalec 24, Vojnik 19, Šentjur 12, Slovenske Konjice 11, Velenje 11, Braslovče 9, Šmarje pri Jelšah 8, Mozirje 5, Prebold 5, Laško 4, Polzela 4, Rogaška Slatina 4, Štore 4, Dobrna 3, Podčetrtek 3, Nazarje 2, Šoštanj 2, Vransko 2, Zreče 2, Bistrica ob Sotli 1 (posavska regija), Dobje 1, Luče 1, Šmartno ob Paki 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 1.049 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 272, vendar je bil pretekli ponedeljek prazničen, zaradi česar je bilo opravljenih tudi manj testiranj. Strokovna skupina za covid-19 je že prejšnji teden, ob predstavitvi novega semaforja ukrepov, kljub “oranžni” statistiki napovedala, da bo Slovenija teden začela pod ukrepi rdeče faze. Vrnitev v rdečo fazo je bil zaradi prazničnih dni v preteklem tednu pričakovan, vendar se kljub temu kažejo prvi znaki pojenjanja tretjega vala, kar je posledica spoštovanja osnovnih ukrepov s strani državljanov, delno pa se tudi že pozna (sicer še vedno zelo nizka) precepljenost dobra šestina državljanov. Če bi bilo jutrišnje število enako današnjemu, bomo ponovno prešli v oranžno fazo.

Včeraj so umrli 4 bolniki oboleli za covidom-19, 3 od teh so umrli v bolnišnicah (noben na intenzivni negi). Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.130 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 1.019 okuženih oseb (včeraj 908). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 1.014 (včeraj 903).

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zmanjšalo za 19. Sprejetih je bilo 63 covidnih bolnikov (17 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 79 bolnikov oz. 61 več kot dan prej. V intenzivni enoti se zdravijo 4 covidni bolniki več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 617 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 146.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 334.706 državljanov (okoli 15,9 %), z drugim odmerkom pa 122.185 državljanov (5,8 %). Kakšna je trenutna precepljenost v naši regiji in občini lahko preverite tukaj.

Konec tedna pričetek testiranja dijakov

Državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je na današnji novinarski konferenci povedal, da se bo testiranje dijakov pričelo že v petek, s projektom prostovoljnega samotestiranja za učence višjih razredov in dijake pa želijo identificirati vse okužene v šolah ter preprečiti prenos okužb. Kot je bilo rečeno že nekajkrat je cilj strokovne skupine za covid-19, da bodo šole odprte do konca šolskega leta. Vindišar je dodal, da študije dokazujejo, da redno testiranje s hitrimi antigenskimi testi zmanjša število okužb za 50 %.

Ena izmed prednosti teh hitrih testov (rezultat v 15 minutah) za dijake in učence je tudi enostavnost uporabe testa saj ne gre za odvzem nosno-žrelnega brisa. Učenec ali dijak si namreč bris odvzame sam s tem, da paličico nese v nosni del do globine 2 do 2,5 cm. Test je mogoče ponavljati večkrat. Obenem gre tudi za opolnomočenje dijakov in učencev z njihovo aktivno vključenostjo v ugotavljanje okužbe z novim koronavirusom. Je pa Vindišar poudaril, da bo testiranje prostovoljno in brezplačno, izvajalo pa se bo enkrat tedensko. Za testiranje morajo soglasje podati starši.

Stroka se je odločila, da se bo zaradi objektivnosti in verodostojnosti rezultatov testiranje izvajalo v šolskih prostorih. Slednje potrjujejo tudi nekatere izkušnje držav, ki so testiranje poskusile izvajati na različne načine (Anglija, Avstrija, Nemčija, Češka).

Na začetku bo potekalo potekalo za učence tretje triade osnovne šole in dijake. Uporabljali se bodo verificirani hitri antigenski testi s 96-odstotno občutljivostjo in nad 97-odstotno specifičnostjo. Stroka pričakuje tudi določen delež lažno pozitivnih in lažno negativnih rezultatov. Vsak pozitivni izvid testa bo potrjen s standardnim PCR-testom.

Gre za presejalno preventivno testiranje, zato ne smemo imeti občutka lažne varnosti. Še vedno je tako treba dosledno upoševati preventivne ukrepe. Učenci, ki kažejo kakršne koli znake okužbe, morajo ostati doma in se ne smejo priti testirati v šolo.

Dan za testiranje bo ponedeljek pred začetkom pouka. Učenci pri prihodu uporabljajo maske, opravi se testiranje, če je test pozitiven, gre učenec v izolacijo v vnaprej predviden prostor. Vsi ostali nadaljujejo šolanje.

Testiranje se bo za srednješolce pričelo že v petek, 16. aprila, za učence 3. triade osnovnih šol pa po prvomajskih počitnicah.

Za informacije bo od ponedeljka do petka, med 8.30 in 15.30 uro, na voljo tudi klicna svetovalna telefonska številka 01 478 68 48.

Projekt sicer podpira tudi komisija za medicinsko etiko.

B.S.