Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tudi Slovenija začasno prekinja cepljenje s cepivom AstraZeneca. Občine KiO po dveh mesecih ponovno brez potrjene okužbe


Na večerni novinarski konferenci je minister za zdravje Janez Poklukar tudi uradno potrdil, da v Sloveniji začasno ustavljamo cepljenje s cepivom AstraZeneca. Začasno naj bi bilo cepljenje z AstraZeneco ustavljeno dokler EMA ne poda dodatne usmeritve in rezultate strokovnih analiz.

Cepljenje z drugimi cepivi se bo nadaljevalo.

Medtem so tudi Nemčija, Francija, Italija in Nizozemska postale zadnje v vrsti evropskih držav, ki so začasno prekinile cepljenje s cepivom AstraZenece. Razlog je predvsem pojav krvnih strdkov v nekaterih primerih. V EU in Združenem kraljestvu je bilo zaznanih 15 primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije, cepljenih pa je bilo več kot 17 milijonov ljudi. Dokazov o povezavi med cepljenjem s cepivom AstraZenece in pojavom krvnih strdkov zaenkrat sicer ni.

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 7.910 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 205 okužb, kar je malenkost manj kot prejšnji teden, ko jih je bilo 210.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije se je znižalo na 10.255 (včeraj 10.294) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 6.285 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.625 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 205 okužb z deležem pozitivnih izvidov 12,6 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je ponovno padlo pod 700 in je trenutno 696 okuženih oseb (za rumeno fazo mora biti to povprečje 600 okuženih oseb).

Število hospitaliziranih se je že drugi dan zapored povišalo, tokrat nekoliko občutneje. Hospitaliziranih je 438 covidnih bolnikov. 87 od teh je na intenzivni negi.

Včeraj so umrli 4 bolniki oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 3.938 covidnih bolnikov.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 11 okužb (pred tednom dni 4).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • cepljenja šolnikov v Celju se je udeležilo približno 30 % manj od vseh, ki so izkazali interes, več v novici tukajodziv šolnikov na Celjskem pa je bil sicer različen, nekatere osvežene podatke najdete tukaj in na spodnjem grafu
  • ni prepričljivih dokazov o škodljivosti oz. nevarnosti nošenja mask pri otrocih

Epidemiološko stanje na Celjskem

V naši savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih že tretji dan zapored nekoliko povišalo in znaša 86 okuženih (včeraj 85).

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 602 (+7 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, v zadnjih 14 dneh pa 1.229 (+2 glede na včeraj) okužb. 14-dnevna incidenca v savinjski regiji znaša 475,7 in je nižja od incidence na državni ravni (486,0).

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), se je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb enako kot včeraj, in sicer 15.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 47 covidnih bolnikov (4 več kot dan prej). 10 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 5 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili enega. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti med covidnimi bolniki. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 391 bolnikov obolelih za covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 11 okužb (prejšnji teden 4 okužb). Največ jih je bilo v občini Celje 5, sledijo Laško 4, Štore 1, Žalec 1. V občinah KiO včraj niso potrdili nobene okužbe, kar se je zgodilo prvič po 18. januarju.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 205 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 210 okužb. Epidemiološka slika na nacionalni ravni glede 7-dnevnega povprečnega števila okuženih oseb se je tako po včerajšnjem poslabšanju malenkost izboljšala. Že drugi dan zapored se je povišalo tudi število hospitaliziranih, tokrat nekoliko občutneje, a je še vedno v “rumenem območju” s pod 500 covidnimi bolniki po bolnišnicah. V rumeni fazi se odprejo vse šole in fakultete, študentski in dijaški domovi, preostale servisne dejavnosti, odpravi se policijska ura, itd., bi lahko glede na trenutni potek prišla kasneje, kot je bilo napovedano še pred dnevi, ko je kazalo na rumeno fazo v začetku marca.

Včeraj so umrli 4 bolniki oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3.938 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 699 okuženih oseb (včeraj 700), po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb pa 696 (včeraj 697). 14-dnevna incidenca na ravni države znaša 486,0.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj povečalo za 25. Sprejetih je bilo 34 covid bolniki (4 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 6 bolnikov oz. 12 manj kot dan prej. V bolnišnicah so umrli 3 bolniki oboleli za covidom-19 (noben na intenzivnem oddelku). V intenzivni enoti se zdravijo 4 covidni bolniki več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 463 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 87.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije se je znižalo in znaša 10.255 aktivno okuženih.

Na dan 14. marca je bilo v Sloveniji cepljenih že 174.402 oseb oz. 8,3 % vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo 83.867.

Podatki o cepljenju šolnikov na Celjskem različni
Nekatere šole navajajo samo interes oz. število cepljenih zaposlenih, ki so upravičeni do cepljenja. Do tega pa zaenkrat niso upravičeni tisti, ki so bolezen že preboleli. Nižji odstotek izkazanega interesa je lahko tako tudi posledica tega, da je na določeni šoli velik del zaposlenih covid-19 že prebolel. Del zaposlenih se tudi ni cepil bodisi zaradi akutnih bodisi zaradi kroničnih zdravstvenih stanj.

Več podrobnosti glede spodnjega grafa najdete v našem prispevku TUKAJ.

Danes je o težavah glede cepiva AstraZeneca spregovorila tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Poudarila je, da svetovalna skupina spremlja dogajanje v zvezi s cepivom AstraZenece v drugih državah in dodala, da se nezaželeni učinki v Sloveniji pojavljajo po cepljenih z vsemi tremi cepivi, a gre za blage reakcije in pričakovane nezaželene učinke.

Povezava med pojavom tromboemboličnih dogodkov in cepljenjem je še nepreverjena. Podatki ne kažejo, da bi bila pojavnost trombomeboličnih dogodkov večja po cepljenju,” je pojasnila in poudarila, da Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Evropska agencija za zdravila (EMA) ocenjujeta, da je korist od cepljenja bistveno večja, kot je nevarnost, da pride do resnega nezaželenega učinka.

Maske za otroke niso škodljive

Danes je o posledicah nošenja mask pri otrokih spregovoril tudi strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn. Povedal je da ni prepričljivih dokazov o škodljivosti oz. nevarnosti nošenja mask pri otrocih “Morda na začetku epidemije ni bilo toliko podatkov, ali so maske res učinkovite pri preprečevanju prenosa okužb, zdaj pa je vedno več dokazov, da je korist nošenja mask večja od potencialne škode. Pri otrocih je kar nekaj vprašanj, ali so maske za njih primerne oziroma varne. Ameriški center za nadzor bolezni in britanski strokovnjaki odsvetujejo maske za mlajše od treh let, naj bi pa bile maske po priporočilih WHO-ja primerne za otroke, stare 6 let in več. Dejansko naj bi maske nosili predvsem otroci, stari 12 let in več, ker za njih veljajo enaka pravila, kot veljajo za odraslo populacijo, ker so tudi oni, ko gre za širjenje novega koronavirusa, enako pomembni. Tudi v zadnjem času je bilo narejenih kar nekaj raziskav, ko so otroci nosili maske tudi v mirovanju in so jim pri tem merili vsebnost kisika v krvi ter ogljikov dioksid v izdihanem zraku. Ugotovili so, da ni kakšnih pomembnih sprememb pri teh parametrih. Na neko normalno delovanje nošenje kirurške oz. navadne maske nima nikakršnega vpliva in je s stališča zdravstva popolnoma sprejemljivo,” je povedal.